Met het veranderende klimaat blijft er steeds minder van de winters van vroeger over. Het vriest niet meer zo hard. Er wordt minder geschaatst en sneeuw zien we al helemaal weinig. Maar er is genoeg te fotograferen in de winter. We geven je 6 praktische tips voor het fotograferen in de winter.

Tip 1: Slecht weer bestaat niet

Laten we maar met de deur in huis vallen. Slecht weer bestaat niet. Natuurlijk zijn er momenten waarop ook wij liever eens thuis blijven. Maar je kunt altijd fotograferen in de winter. Je hoeft echt geen extreme omstandigheden op te zoeken. Een nachtje met een paar graden vorst of een laagje sneeuw is al genoeg.

AAE9465 Betere Landschapsfoto

Tip 2: Isoleer je onderwerp

In de winter is het wat eenvoudiger om je onderwerp te isoleren. Zo is het voor de kijker sneller duidelijk wat het onderwerp in de foto is. Ook wordt de kijker er sneller naartoe geleid. Sneeuw en ijs bedekken veel details. Het beeld wordt rustiger om naar te kijken. Maar het samenstellen van een compositie wordt er niet gemakkelijker op. Check daarom steeds het beeld nadat je een foto hebt gemaakt. Welke rol spelen de voorgrond en achtergrond? Zitten daar afleidende elementen in? En komt het onderwerp wel voldoende los?

Tip 3: Train je creativiteit

In de winter komt de natuur bijna tot stilstand. Er is weinig kleur, vaak minder licht, de dagen zijn korter en de winter is de koudste periode in het jaar. Er is letterlijk minder om te fotograferen. Daarom is fotograferen in de winter ideaal om je creativiteit te trainen. Besteed aandacht aan het vinden van een onderwerp. En zoals je net al las: let ook op de omgeving van het onderwerp. Koppel daar de winterse omstandigheden aan en je kunt foto’s maken die een waardevolle toevoeging aan je portfolio zijn.

AAG7335 Betere Landschapsfoto
Een high key voorbeeld. Het bijna witte landschap is versterkt.

Tip 4: Korte dagen, maar veel mogelijkheden

We gaan verder met de tips voor het fotograferen in de winter. Denk je nog steeds ‘het is mij te koud en er is niets te fotograferen’? Beloof jezelf dan om er nu toch écht eens op uit te gaan. Maar je hoeft eens een keer niet vroeg op te staan en kunt de zonsondergang nog voor het avondeten fotograferen. Tussendoor kun je best ergens naar binnen voor een warm drankje of je neemt een thermosfles mee. Zorg er in ieder geval voor dat je het niet koud krijgt. Ga er lekker op uit. Zelfs als je niet fotografeert of met die ene topfoto thuis komt, kun je heerlijk genieten. Voor meer tips kun je het artikel ‘Natuurfotografie in de winter‘ eens bekijken.

Tip 5: pas de witbalans aan

Meestal stellen we de witbalans van onze camera’s zo in dat de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk worden weergegeven. Maar daar wijken we ook wel weer eens van af. In de winter passen we wel eens een koelere witbalans toe. Dat doen we direct in camera zodat we het resultaat zo goed mogelijk kunnen inschatten. Dat geeft je een goed uitgangspunt voor de nabewerking. De koelere witbalans is al direct sfeerbepalend.

Oxararfoss Iceland Betere Landschapsfoto

Tip 6: Zorg voor textuur in de voorgrond

Zonder dat je onderwerp in de voorgrond ligt, kan textuur voor een welkom ‘subonderwerp’ zorgen. Het zorgt al direct voor een aandachtspunt en meer rust in de foto. Sneeuw of textuur in ijs kan al voldoende zijn.

Bonus tip voor fotograferen in de winter

Zorg ervoor dat je voldoende opgeladen accu’s bij je hebt. Twee is toch echt wel het minimum. We komen wekelijks fotografen tegen die al vroeg hun camera moeten opbergen omdat de accu’s toch niet opgeladen waren. Het klinkt eenvoudig, maar check je apparatuur voordat je op pad gaat. Kijk ook eens naar ‘Fotograferen in de Hoge Venen in de winter‘.

Conclusie voor fotograferen in de winter

Als je de kou kunt weerstaan, is de winter een geweldig seizoen om te fotograferen. Met een beetje planning kun je voor jou geschikte momenten kiezen en op pad gaan. Je hoeft er niet eens heel ver voor te reizen of heel vroeg voor op te staan. We wensen je weer heel veel plezier met fotograferen.

Kijk ook eens naar het artikel ‘Fotograferen in koud weer‘.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *