Met het veranderende klimaat blijft er steeds minder van de winters van vroeger over. Het vriest niet meer zo hard. Er wordt minder geschaatst en sneeuw zien we al helemaal weinig. Maar er is genoeg te fotograferen in de winter. We geven je 6 praktische tips voor het fotograferen in de winter.
Tip 1: Slecht weer bestaat niet
Laten we maar met de deur in huis vallen. Slecht weer bestaat niet. Natuurlijk zijn er momenten waarop ook wij liever eens thuis blijven. Maar je kunt altijd fotograferen in de winter. Je hoeft echt geen extreme omstandigheden op te zoeken. Een nachtje met een paar graden vorst of een laagje sneeuw is al genoeg.

Tip 2: Isoleer je onderwerp
In de winter is het wat eenvoudiger om je onderwerp te isoleren. Zo is het voor de kijker sneller duidelijk wat het onderwerp in de foto is. Ook wordt de kijker er sneller naartoe geleid. Sneeuw en ijs bedekken veel details. Het beeld wordt rustiger om naar te kijken. Maar het samenstellen van een compositie wordt er niet gemakkelijker op. Check daarom steeds het beeld nadat je een foto hebt gemaakt. Welke rol spelen de voorgrond en achtergrond? Zitten daar afleidende elementen in? En komt het onderwerp wel voldoende los?
Tip 3: Train je creativiteit
In de winter komt de natuur bijna tot stilstand. Er is weinig kleur, vaak minder licht, de dagen zijn korter en de winter is de koudste periode in het jaar. Er is letterlijk minder om te fotograferen. Daarom is fotograferen in de winter ideaal om je creativiteit te trainen. Besteed aandacht aan het vinden van een onderwerp. En zoals je net al las: let ook op de omgeving van het onderwerp. Koppel daar de winterse omstandigheden aan en je kunt foto’s maken die een waardevolle toevoeging aan je portfolio zijn.

Tip 4: Korte dagen, maar veel mogelijkheden
We gaan verder met de tips voor het fotograferen in de winter. Denk je nog steeds ‘het is mij te koud en er is niets te fotograferen’? Beloof jezelf dan om er nu toch écht eens op uit te gaan. Maar je hoeft eens een keer niet vroeg op te staan en kunt de zonsondergang nog voor het avondeten fotograferen. Tussendoor kun je best ergens naar binnen voor een warm drankje of je neemt een thermosfles mee. Zorg er in ieder geval voor dat je het niet koud krijgt. Ga er lekker op uit. Zelfs als je niet fotografeert of met die ene topfoto thuis komt, kun je heerlijk genieten. Voor meer tips kun je het artikel ‘Natuurfotografie in de winter‘ eens bekijken.
Tip 5: pas de witbalans aan
Meestal stellen we de witbalans van onze camera’s zo in dat de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk worden weergegeven. Maar daar wijken we ook wel weer eens van af. In de winter passen we wel eens een koelere witbalans toe. Dat doen we direct in camera zodat we het resultaat zo goed mogelijk kunnen inschatten. Dat geeft je een goed uitgangspunt voor de nabewerking. De koelere witbalans is al direct sfeerbepalend.

Tip 6: Zorg voor textuur in de voorgrond
Zonder dat je onderwerp in de voorgrond ligt, kan textuur voor een welkom ‘subonderwerp’ zorgen. Het zorgt al direct voor een aandachtspunt en meer rust in de foto. Sneeuw of textuur in ijs kan al voldoende zijn.
Bonus tip voor fotograferen in de winter
Zorg ervoor dat je voldoende opgeladen accu’s bij je hebt. Twee is toch echt wel het minimum. We komen wekelijks fotografen tegen die al vroeg hun camera moeten opbergen omdat de accu’s toch niet opgeladen waren. Het klinkt eenvoudig, maar check je apparatuur voordat je op pad gaat. Kijk ook eens naar ‘Fotograferen in de Hoge Venen in de winter‘.
Conclusie voor fotograferen in de winter
Als je de kou kunt weerstaan, is de winter een geweldig seizoen om te fotograferen. Met een beetje planning kun je voor jou geschikte momenten kiezen en op pad gaan. Je hoeft er niet eens heel ver voor te reizen of heel vroeg voor op te staan. We wensen je weer heel veel plezier met fotograferen.
Kijk ook eens naar het artikel ‘Fotograferen in koud weer‘.
Workshops in de winterperiode
Fotograferen in de winter kan ook in een workshop. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Er zijn maximaal 10 deelnemers.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.
Hoge Venen

Kalmthout

kust

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie