Af en toe hebben we allemaal een stukje inspiratie en aanmoediging nodig. Daarvoor hebben we regelmatig contact met andere fotografen. Maar we kijken ook naar bijvoorbeeld schilderkunst of volgen zo af en toe een training. In dit artikel geven wij je 7 tips voor betere natuurfoto’s.

De ene fotograaf fotografeert meer dan de andere. Daardoor zijn er ervaringsverschillen en vooral verschillen in voorkeur van wat mooi is en wat niet. Misschien heb je net een nieuwe camera gekocht en ga je weer meer fotograferen. Of mis je een stukje motivatie omdat je al een poos steeds maar weer hetzelfde fotografeert.

In dit artikel geven we je met 7 tips voor betere natuurfoto’s hopelijk nét dat zetje waarmee jij je fotografie een flink boost gaat geven.

Tip 1: Investeer in tijd voor betere natuurfoto’s

Fotograferen vraagt tijd, veel tijd zelfs. Investeer daarom in tijd voor betere natuurfoto’s in natuurfotografie. Dat is belangrijker dan dat je een nieuwe camera of objectief aanschaft. Of jezelf helemaal verliest in allerlei gadgets. Je foto’s worden daar over het algemeen niet beter van. Je kunt met redelijk beperkte apparatuur en accessoires de mooiste foto’s maken.

Tenzij je met verouderde apparatuur fotografeerde en je écht een upgrade kon gebruiken. Maar dan zullen je foto’s slechts technisch beter zijn. Waar het echt om draait zijn sfeervolle composities waar je zelf blij van wordt.

7 Tips Voor Betere Natuurfotos 8 Betere Landschapsfoto
Een foto van enkele jaren geleden.

Voor betere natuurfoto’s ga je lekker met je camera op pad. Het weer maakt daarbij niet zo veel uit. Hard licht, wind regen, sneeuw of een mooie zonsondergang, het zijn allemaal omstandigheden waarin je je apparatuur beter leert kennen.

Je zult niet altijd met de mooiste foto’s thuiskomen. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om lekker buiten zijn en jouw weg in de natuurfotografie ontdekken. Je ontdekt hoe je licht, sfeer én je camera in alle omstandigheden kunt gebruiken. Je zult patronen herkennen en ontdekken welke instellingen je verschillende resultaten geven.

Tip 2: Verdiep je in composities

Techniek kun je leren. Geweldig licht krijg je van de natuur. En in Lightroom kun je je foto’s ontwikkelen. Zonder een sterke compositie heb je daar weinig aan. Een foto zal veel minder impact hebben als de compositie niet goed is. Waar je invloed op hebt én waar de uitdaging in natuurfotografie ligt, is de compositie.

Zie de ‘compositieregels’ niet als regels maar als uitgangspunten. Ken ze en heb ze paraat als je gaat fotograferen. Start met zo’n uitgangspunt en bouw je compositie naar wens op.

7 Tips Voor Betere Natuurfotos 5 Betere Landschapsfoto
Nog een foto uit de oude doos. Wel dynamiek, te weinig diepte en een verkeerd standpunt. Op het nippertje op tijd weg kunnen komen. Houd het ook altijd veilig.

Tip 3: Vraag om feedback

Het kan een uitdaging zijn om eerlijke en bruikbare feedback op je foto’s te vragen én krijgen. Meestal bestaan de commentaren uit een enkel woord, zeker op social media. Maar het helpt je niet om echt te groeien.

Het geven van constructieve en praktisch bruikbare feedback is een uitdaging. Je zult vast dingen horen die je niet leuk vindt, maar het meeste zul je kunnen waarderen. Het geven van feedback is een vast onderdeel van ons werk. Na een workshop kunnen deelnemers een aantal foto’s toesturen waarop wij beiden feedback geven. We kijken dan vooral naar compositie en sfeer.

Ook als je geen workshop volgt, kun je bij ons voor feedback in een portfolio review terecht. In de 1-op-1 feedback gaan we juist het gesprek aan. Door samen over foto’s en fotografie te praten, krijgen wij een beeld van wat je wilt bereiken in de natuurfotografie. Vanuit onze ervaring krijg je een groot aantal praktische tips en overwegingen die je helpen bij het maken van je toekomstige foto’s.

Tip 4: Investeer in jezelf als je betere natuurfoto’s wilt maken

Een nieuwe camera of objectief maakt nog niet direct een betere fotograaf van je. We gaan ervan uit dat nieuwe apparatuur, mits correct gebruikt, technisch betere natuurfoto’s oplevert. Dat schreven we net al. Eerlijk gezegd, gebruiken wij alleen de basics van onze apparatuur.

Je zult je fotografie op een andere manier een flinke boost moeten geven. Of het nu de gratis artikelen zijn, boeken of e-books, cursussen, coaching of workshops. Kijk eens waar je behoefte ligt en wat er op het gebied van natuurfotografie wordt aangeboden. Je kunt beginnen met de inmiddels ruim 200 gratis artikelen in ons fotografieblog.

Een workshop of cursus waarbij je direct 1-op-1 feedback krijgt, maakt je niet alleen een betere fotograaf. Je krijgt ook een stukje inspiratie mee. En misschien was dat precies wat je nodig had.

Of het nu om techniek, compositie en sfeer of nabewerking van je foto’s gaat, maakt niet uit. Ook als je al lang fotografeert zijn er nog nieuwe inzichten waarvan je kunt leren.

Tip 5: Zorg ervoor dat je de techniek onder controle hebt

Waarschijnlijk ben je gaan fotograferen om zelf prachtige landschapsfoto’s te maken. Als je de techniek onder controle hebt, én naar wens kun aanpassen, ben je klaar. Hebben scherpte – diepte – ISO-waarde, belichtingscompensatie en sluitertijd geen geheimen meer voor je? Dan ben je geen startende fotograaf meer. Je kunt je steeds meer op compositie en sfeer richten.

Met geen geheimen bedoelen we dat je de componenten van de belichtingsdriehoek zowel los van elkaar begrijpt en naar wens kunt toepassen. Wij maken alle foto’s op diafragmavoorkeuze. In deze stand kunnen wij alles fotograferen. Van een voorbij vliegende vogel tot en met het noorderlicht. Hoe wij de techniek naar onze hand zetten ontdek je in het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’.

Tip 6: Ga uit je comfortzone, start met het verbreden van je horizon

Afhankelijk van je ervaring en hoe lang je al fotografeert, is dit voor iedere fotograaf anders. Voor de ene fotograaf kan het betekenen dat je met een statief fotografeert, terwijl een andere fotograaf bijvoorbeeld met macrofotografie start of met maar één objectief op pad gaat.

Weer een andere fotograaf wil zijn of haar eigen weg gaan. Meer de eigen voorkeuren en een eigen stijl ontwikkelen. Wat het ook is: goed, ga er mee door! En beperk jezelf niet.

Frank vond vroeger dat hij altijd met een 10 stops grijsfilter moest fotograferen. Vaak fotografeerde hij in dezelfde omstandigheden. Op een bepaald moment lijken de foto’s dan erg op elkaar. Door met verschillende grijsfilters in verschillende omstandigheden te fotograferen, ontstond meer diversiteit in zijn portfolio. Maar wat je ook nieuw gaat doen, stap uit je comfort zone.

7 Tips Voor Betere Natuurfotos 1 Betere Landschapsfoto
Een muurschildering in Antwerpen, dynamiek door beweging van de camera toegevoegd.

Tip 7: Vind inspiratie buiten de fotografie voor betere natuurfoto’s

Inspiratie kun je op de meest onverwachte momenten en plaatsen vinden. Je kunt eindeloos naar foto’s van andere fotografen kijken. Maar wat dacht je van andere vormen van kunst? Wij kijken vaak naar schilderkunst. Hoe een kunstschilder licht gebruikt, schaduwen plaatst en kleuren laat spreken geeft ons veel inzicht. Neem daarbij hoe een compositie is opgebouwd, hoe het oog van de kijker door het schilderij wordt geleid en hoe de sfeer bijdraagt aan het geheel. Nu is een schilderij iets anders dan een live landschap, maar het geeft veel informatie die je ook in de fotografie kunt gebruiken.

Bekijk maar eens een schilderij van een landschap en bekijk hoe de schilder het licht controleert, kleur gebruikt en de aandacht van de kijker weet vast te houden. Het antwoord op deze vragen kun je ook in de nabewerking gebruiken.

7 Tips Voor Betere Natuurfotos 6 Betere Landschapsfoto
Sint Jan in Den Bosch. Geen schilderij, wel inspiratie voor ons.

Meer en praktische informatie

Ok, je hebt dit artikel tot bijna het einde gelezen. Waar begin je nu mee? Dat is onder andere afhankelijk van je ervaring en interesses. We hebben een aantal links verzameld. Sommige gaan naar enkele populaire artikelen die we eerder schreven. Andere naar bijvoorbeeld workshops of een cursus. Kijk er eens naar. We hopen dat er iets interessants bij zit voor de komende tijd.

Voor startende fotografen

Voor meer gevorderde fotografen

Voor gevorderde fotografen

Conclusie

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in natuurfotografie. Want dat is toch de reden waarom je er ooit mee bent begonnen. Dat geldt voor ons ook nog steeds. Noem het passie, werk of beroep: wij worden nog steeds blij van natuurfotografie.

Het kan wel eens tegenvallen als je zonder topfoto’s thuis komt. Maar hé, dat hoort er nu eenmaal bij. Voor iedere topfoto maak je nu eenmaal een veelvoud aan foto’s die het net niet zijn of zelfs zwaar tegenvallen.

Neem je tijd en geniet gewoon van de tijd die je buiten bent. Geniet van het landschap. Ontdek en loop rond voordat je je camera pakt. Die topfoto’s komen vanzelf wel.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “7 Tips voor betere natuurfoto’s

  1. Ik ben een amateur fotograaf, maar wat ik door de jaren heen geleerd heb, is: heb plezier in het maken van foto’s en leer van je ‘fouten’. Bovenstaande CONCLUSIE onderschrijf ik van harte, net zoals de tips. Leuke en goeie blog!

    • Hoi Paul,

      Dankjewel! We hebben ons best gedaan om – op onze manier – te verwoorden hoe wij ons hebben ontwikkeld en hoe dat andere fotografen dat zouden kunnen doen. We zij het helemaal met je eens. Plezier hebben en van je fouten leren is een goede combi. Veel plezier met fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *