Landschapsfoto’s komen wel eens druk over. Dat komt door het landschap dat je fotografeerde. Je foto laat te veel zien. De oplossing klinkt simpel: breng eenvoud in je composities. We geven je een aantal praktische tips die je daarbij op weg helpen.

Breng Eenvoud in je composities in landschapsfotografie met simpele ideeën

Eenvoud in composities in landschapsfotografie aanbrengen klinkt zo simpel. Maar in de praktijk kan het nog knap lastig zijn. Dat is vooral zo als het landschap dat je fotografeert vol en druk is. Vaak kom je dat soort landschappen tegen.

Maar met een paar simpele uitgangspunten breng je eenvoud in composities in landschapsfotografie:

  • Vermijd afleidende elementen
  • Maak ‘in camera’ een uitsnede
  • Benadruk het onderwerp

We gaan dieper in op deze uitgangspunten voor composities in landschapsfotografie. En geven je drie tips.

Vereenvoudig Composities In Landschapsfotografie 6 Betere Landschapsfoto

Eenvoud is niet saai

Laten we allereerst duidelijk stellen dat eenvoud niet simpel en saai is. Verre van dat. Meer eenvoud in composities in landschapsfotografie, is juist bedoeld om je foto’s krachtiger te maken. Als je minder laat zien, zal de kijker minder snel zijn afgeleid. Vaak is het resultaat dat de foto als ‘beter’ wordt ervaren.

Door tijdens het fotograferen goed te kijken en de tips in dit artikel te volgen, ben je goed op weg. En tijdens het fotograferen zullen de ideeën als vanzelf bij je opkomen. We gaan verder met de voorbeelden in eenvoudig in je composities in landschapsfotografie.

Tip 1: Vermijd afleidende elementen

Je brengt eenvoud in composities door geen afleidende elementen in je foto’s op te nemen. Simpelweg een foto maken en in de nabewerking het afleidende element verwijderen zal zelden goed werken. En het kan niet altijd. En het lukt ook niet altijd door een uitsnede te maken of juist nog meer de nadruk op het onderwerp te leggen of door vanuit een ander perspectief te fotograferen.

Ergens om heen fotograferen lukt lang niet altijd. Er zijn een aantal redenen waarom je sommige afleidende elementen in landschapsfotografie niet kunt vermijden.

Je kunt het object niet verwijderen

Je kunt niet bij het object komen om het te verwijderen. Of het object is misschien wel dichtbij, maar een boom verplaatsen doe je niet.

Neem het object daarom juist in je foto op. En zorg ervoor dat het van toegevoegde waarde in je foto wordt. Kies je perspectief en brandpuntafstand zorgvuldig. Dit helpt de diepte in de foto te versterken.

Vereenvoudig Composities In Landschapsfotografie 5 Betere Landschapsfoto
Stenen onder een laagje asfalt op het strand. Laat het in je voordeel werken.

Je kunt niet bij het object komen

Een object kan ook te ver weg zijn, of je mag of kunt er niet komen. Neem die elementen dan juist in de foto op. En fotografeer met een groot diafragma. Door de kleine scherptediepte wordt het onderwerp meer geïsoleerd.

Door de mens gemaakte objecten

Paden zijn een goed voorbeeld van door de mens gemaakte objecten die je kunnen afleiden. Maar soms kun je ze goed gebruiken. En kun je een interessante compositie laten zien.

Tip 2: Maak ‘in camera’ een uitsnede

Achteraf een uitsnede maken is een optie. Maar die optie heeft 2 nadelen:

  • De lol en kunst van het fotograferen verdwijnt naar de achtergrond
  • Thuis kom je er achter dat je ter plaatse een sterkere compositie had kunnen maken.

Het is veel leuker als je tijdens het fotograferen al een uitsnede kunt maken. Dat kan op verschillende manieren.

Verschillende beeldformaten

Gelukkig beschikken de meeste camera’s over verschillende beeldformaten. Door een ander formaat dan 2×3, wat meestal de standaard is, te kiezen, kun je in camera al een uitsnede maken. Andere formaten zijn bijvoorbeeld 1:1, 3:4, 5:4 en 16:9.

Vereenvoudig Composities In Landschapsfotografie 3 Betere Landschapsfoto
De vierkante uitsnede kon al ‘in camera’ worden gemaakt. Dat helpt je direct bij het maken van keuzes.

Maar ook hier geldt dat niet alles in het veld mogelijk is. Als je een bepaalde plek niet kunt bereiken, houdt het op. Dan maak je natuurlijk wel achteraf een uitsnede.

Verschillende uitsnedes

Je kunt er ook voor kiezen om een panorama te maken. Een afleidende voorgrond of lucht is dan eenvoudig te verwijderen. Maar altijd geldt dat de uitsnede sterker moet zijn dan het originele beeld.

Vereenvoudig Composities In Landschapsfotografie 7 Betere Landschapsfoto
Met name de voorgrond in het originele beeld is rommelig. Door de voorgrond niet in het uiteindelijke beeld op te nemen, is meer rust in de foto gebracht.

En draai je camera eens een kwartslag. Kijk maar eens naar deze voorbeelden in het artikel ‘Beeldopbouw in landschapsfotografie’.

Tip 3: Benadruk het onderwerp

We gaan verder met de tips voor eenvoud in composities in landschapsfotografie. Door het onderwerp te isoleren, wordt de compositie eenvoudiger. Er is minder afleiding. De uitdaging is nog steeds om een compositie te vinden die niet te druk is.

Werk met beweging

Door met een langere sluitertijd te fotografen, breng je rust in water en lucht. Je kunt nog steeds met een kleiner diafragma fotograferen als je een wat grotere scherptediepte wilt.

AAF7010 Betere Landschapsfoto
Er komt meer rust in de foto door met een langere sluitertijd te fotograferen. Het water is er kalmer door geworden.

Zoom in

Een andere manier voor eenvoud in composities in landschapsfotografie is het gebruik van een tele objectief. Je neemt maar een klein gedeelte van het landschap in je compositie op. Daardoor werkt de vereenvoudigde foto rustgevend. Dat effect wordt in de onderstaande foto versterkt door het kleine kleurenpalet.

Vereenvoudig Composities In Landschapsfotografie 4 Betere Landschapsfoto

Onderwerp op de voorgrond

Een andere mogelijkheid is dat je een onderwerp op de voorgrond plaatst. Met een duidelijk voorwerp in het licht zal de aandacht vooral daar naar uit gaan.

Een voorbeeld van eenvoud in composities in landschapsfotografie
Het watertje is het onderwerp op de voorgrond. Een natuurlijk element met prachtig warm licht.

We helpen je op weg met eenvoud in composities in landschapsfotografie

We hopen dat je zin hebt gekregen om zelf op pad te gaan om te fotograferen. Met de tips in dit artikel kun je alvast aan de slag. Wil je een handig hulpmiddel mee, kijk dan eens naar de ‘Info kaarten voor natuurfotografie‘.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Passen de data niet? Kijk dan eens naar de privé workshops.

Landschap

LDD 4 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *