Iedere keer als er sneeuw wordt voorspeld, begint het te kriebelen. Komt de sneeuw echt? En waar? En hoe lang blijft de sneeuw liggen? Als er een mooie laag is gevallen, trekken we er al snel op uit. We laten je zien waar je op let bij het fotograferen van sneeuwlandschappen.

Fotograferen in de sneeuw is erg leuk om te doen. Soms hebben we het geluk dat echte winterse landschappen relatief dicht bij huis zijn. Een flinke laag sneeuw en winterse omstandigheden leveren al snel mooie sneeuwfoto’s op. Er zijn een paar dingen waar je specifiek rekening mee zult houden tijdens het fotograferen in de sneeuw. We kijken naar techniek, compositie en sfeer.

AAA9252 bewerkt Betere Landschapsfoto

Het fotograferen van sneeuwlandschappen

Als er sneeuw is gevallen, staan de hoge Venen, Zuid-Limburg en ook de Veluwe hoog op ons lijstje. We komen er graag. Naast onze favoriete plekjes verkennen we dan ook altijd voor ons nieuwe locaties. Dat zorgt voor nieuwe ervaringen en nieuwe foto’s. We vinden het maken van sneeuwfoto’s dan ook erg leuk.

Belichting en belichtingscompensatie

Sneeuw is wit, al zal de camera dat zonder aanpassingen niet zo zien. Want je camera weet niet dat je sneeuw fotografeert. Volgens je camera is de wereld midden grijs, ook wel 18% grijs genoemd. Je zult de camera moeten helpen. Dat doe je door belichtingscompensatie toe te passen. Met een positieve compensatie komt de sneeuw als wit in de foto. Zorg ervoor dat je geen uitgebeten wit krijgt, want dan ben je de structuur in de sneeuw kwijt. Hoe je belichtingscompensatie toepast, lees je in het artikel ‘Hoe gebruik je belichtingscompensatie in de praktijk’. Dit komt goed van pas bij het fotograferen van sneeuwlandschappen.

In deze foto is belichtignscompensatie toegepast, de sneeuw is weer wit.

Witbalans

Denk dan ook aan de witbalans. Sneeuw reflecteert licht. Een grijze lucht zal als grijs reflecteren en een blauwe lucht, geeft een lichtblauwe waas. Pas daar de witbalans op aan, tenzij je voor een creatief effect kiest natuurlijk.

Scherpstellen

Tijdens het fotograferen in de sneeuw kan scherpstellen een uitdaging zijn. Omdat de sneeuw niet alleen om de grond valt maar bijvoorbeeld ook op takken blijft liggen, is het contrast kleiner. Veel camera’s hebben daar wat moeite mee.

Mogelijk werkt de autofocus helemaal niet en zul je handmatig moeten scherpstellen. Meer over het scherpstellen lees je in het artikel ‘Scherpstellen in landschapsfotografie’.

AAB1356 Betere Landschapsfoto
Scherpstellen met weinig contrast is een uitdaging. Deze foto is handmatig scherp gesteld.

Fotograferen met camerafilters

Ook als je sneeuwlandschappen fotografeert, kunnen camerafilters je helpen. Met een polarisatiefilter verminder je reflecties. En met een grijs verloopfilter kun je het contrast tussen voorgrond en lucht verkleinen. Mogelijk is de besneeuwde voorgrond zo licht dat je het grijs verloopfilter ondersteboven plaatst. Hou daar rekening mee tijdens het maken van je sneeuwfoto’s.

Fotograferen van sneeuwlandschappen: Aansprekende composities

Wat ons aanspreekt in sneeuwfoto’s is dat de sneeuw veel details in het landschap bedekt. Het fotograferen in de sneeuw wordt daardoor aan de ene kant makkelijker en aan de andere kant moeilijker. Sneeuwlandschappen komen vaak rustiger over. Dat kan een voordeel zijn. Maar het is ook lastiger om diepte in de foto’s te brengen. Als bijvoorbeeld paden met sneeuw zijn bedekt, is de invoerende lijn lastig of niet te zien.

Bedenk dan dat je ook kunt fotograferen in de sneeuw door in lagen te werken of bijvoorbeeld in high key. Of je kiest voor meer abstracte foto’s zoals we er een aantal in Zuid-Limburg maakten.

Bereid jezelf goed voor

Een goede voorbereiding is ook voor het fotograferen van sneeuwlandschappen het halve werk. We schreven eerder enkele artikelen over het fotograferen in de sneeuw.

Over de voorbereiding ontdek je in ‘Natuurfotografie in de winter’. En nog meer informatie over technische instellingen en oplossingen staat in ‘Technische tips voor natuurfotografie in de winter’. En creatieve tips lees je in ‘5 Tips voor creatieve natuurfotografie in de winter’.

Fotograferen in de sneeuw

Wil je meer weten en in de praktijk ervaren hoe je sneeuwlandschappen vastlegt? Onze workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Noir Flohay in de winter
AAC5030 bewerkt Betere Landschapsfoto

Passen de data niet? Kijk dan eens naar de privéworkshops.

AAA1073 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *