Zoals je misschien weet fotograferen we vaak in Oisterwijk bij de vennen. Onlangs waren we op pad en namen we allebei één objectief mee: een teleobjectief. En dat gaf ons locaties waar we vaker fotograferen andere foto’s dan gebruikelijk.

Met één objectief op pad

Slechts één objectief gebruiken tijdens het fotograferen biedt verschillende voordelen. Je neemt minder apparatuur mee. Je bent lichter en dus mobieler op pad. Je kunt ook sneller reageren op situaties en veranderende omstandigheden.

Het gebruik van slechts één objectief stimuleert je om je creativiteit te vergroten en je vaardigheden te verbeteren. De aandacht voor techniek en compositie krijgen meer focus en het helpt om je stijl te ontwikkelen. Er komt meer consistentie in je foto’s. Je bent niet meer afgeleid omdat je steeds van objectief wisselt en het perspectief constant moet overwegen.

20240302 G8A0727 Betere Landschapsfoto

Natuurfotografie in Oisterwijk

Voor wie de omgeving van Oisterwijk nog niet kent, stellen we het gebied kort voor.

Vennen en bossen

De Oisterwijkse Vennen en Bossen vormen een prachtig natuurgebied gelegen in Noord-Brabant, vlak bij Tilburg. Met zijn uitgestrekte bossen, vennen en kronkelende paden is dit gebied populair bij natuurliefhebbers en wandelaars. Het gebied staat ook bekend om zijn diverse flora en fauna, waaronder zeldzame planten en vogelsoorten.

De vennen – ongeveer 40 in totaal – zijn ontstaan door turfwinning in het verleden en voegen een uniek element toe aan het landschap.

Echte locatie voor landschapsfotografie

Voor ons persoonlijk is dit een échte locatie voor natuurfotografie en landschapsfotografie in het bijzonder.

We hebben in dit gebied meer dan 100 fotoshoots gedaan en organiseren verschillende workshops in dit gebied, altijd met de goedkeuring van de gebiedseigenaar, Natuurmonumenten. Frank komt er zelfs al meer dan 30 jaar.

De bossen hier zijn van ongeëvenaarde schoonheid. Steeds weer worden we onder de indruk van de variatie aan bomen, de gedetailleerde texturen van het gebladerte en de dynamische kleurenpaletten die veranderen met de seizoenen. Maar wat deze locatie echt uniek maakt, zijn de vennen die als schitterende edelstenen in het landschap liggen. Ze voegen een bijzonder en intrigerend element toe aan onze fotografische composities.

Denk aan het kalme oppervlak van de vennen, dat als een spiegel fungeert en de omringende bomen en wolken weerspiegelt, of aan de uitgestrekte vergezichten die zich tot aan de horizon uitstrekken. Deze momenten zijn een ware bron van inspiratie en betovering voor ons.

De vennen dienen niet alleen als inspiratiebron, maar ook als herinnering aan de kwetsbaarheid en kostbaarheid van onze natuurlijke omgeving. Ze benadrukken het belang om deze te koesteren en te beschermen voor toekomstige generaties.

Prachtig in alle jaargetijden

De Oisterwijkse bossen en vennen zijn een ideale locatie voor natuurfotografie gedurende alle seizoenen en op elk moment van de dag. Het gebied biedt diverse kansen om de natuurlijke pracht vast te leggen, of het nu in de lente is wanneer de bossen ontwaken, in de zomer met zijn weelderige groen en glinsterende vennen, in de herfst met zijn betoverende kleurenpracht, of in de verstilde wintermaanden.

Elk seizoen brengt een eigen atmosfeer en unieke fotografische kansen met zich mee, waardoor de Oisterwijkse bossen en vennen een onmisbare bestemming zijn voor natuurfotografen op zoek naar diverse en inspirerende landschappen.

AAE9320 Betere Landschapsfoto
Een foto die we enkele jaren geleden in de winter maakten.

Dennenbomen zijn altijd groen

Een ander voordeel is dat de bossen uit zowel loofbomen als dennenbomen bestaan. De omgeving is er dus altijd groen. Zelfs in de winter. Dat maakt de Oisterwijkse vennen en bossen bijzonder aantrekkelijk.

20240302 G8A0834 Betere Landschapsfoto
Low key foto, het licht valt op de dennen.

Wat neem je mee?

Het steeds wisselen van objectief wordt vaak gezien als een manier om geen enkel moment te missen, gezien de enorme diversiteit aan onderwerpen die je tegenkomt. Maar is dit wel de meest effectieve benadering van fotografie? Wij geloven van niet.

Door voortdurend van objectief te veranderen, verschuift de focus voortdurend naar andere onderwerpen en ben je waarschijnlijk ook steeds op een andere locatie. Hierdoor loop je het risico om de ware essentie van een locatie niet te ervaren en slechts oppervlakkig te blijven.

Kies je objectief

Daarom kiezen wij ervoor om voorafgaand aan onze fototrips één objectief te selecteren waarmee we die dag gaan fotograferen. Dit stelt ons in staat om ons te concentreren op een consistente benadering van ons werk en om de locatie echt te leren kennen. Soms nemen we een tweede objectief mee als back-up, maar het wisselen ervan doen we zelden. Op deze manier kunnen we ons volledig onderdompelen in de omgeving en de unieke momenten vastleggen die zich voordoen. Wat dat is volgens ons het belangrijkste element in natuurfotografie: fotograferen wat de natuur je geeft.

Weersomstandigheden bij de Oisterwijkse vennen

In het begin van de ochtend was het licht nog iets zachter vanwege de lage positie van de zon. Dit effect werd versterkt door de aanwezige bewolking. Al snel steeg de zon en werd het licht harder, wat minder gunstig was voor de foto’s. Dat nadelige effect werd weer versterkt omdat de bewolking wegtrok. De schaduwen werden harder en het contrast werd groter. Dat weerhield ons er niet van om toch te fotograferen. We maakten er juist gebruik van.

Mogelijke onderwerpen

Zoals eerder vermeld, kent het gebied van de Oisterwijkse vennen en bossen een overvloed aan onderwerpen om te verkennen en vast te leggen. Bij het plannen van onze fotografie-shoot hadden we bewust besloten om het landschap als ons voornaamste focuspunt te nemen. We kozen ervoor om vanaf dezelfde locaties te fotograferen om de diverse mogelijkheden van verschillende objectieven te verkennen en vast te leggen.

Echter, door het verschil in minimale brandpuntsafstand van onze objectieven, werden zelfs vanaf dezelfde plekken verschillende beelden gecreëerd. Dit zorgde voor unieke perspectieven en composities, waarbij elke foto een nieuw verhaal vertelde over de pracht van de Oisterwijkse vennen en bossen.

Vaardigheden ontwikkelen

In de wereld van fotografie is het niet louter de brandpuntafstand die de samenstelling van een beeld bepaalt. Naarmate je meer ervaring opdoet en vertrouwd raakt met een locatie, raak je minder afhankelijk van je apparatuur. In plaats daarvan wordt je apparatuur een instrument waarmee je de wereld om je heen vastlegt op een manier die jouw persoonlijke visie weerspiegelt.

Het ontwikkelen van deze vaardigheid vraagt om tijd en toewijding. Echter, de beloning is groot. Gedurende dit proces leer je niet alleen diverse technieken, maar verwerf je ook inzichten die je in staat stellen om een landschap op een creatieve en unieke wijze vast te leggen. Dit leidt tot een verfijning van je fotografische stijl en een dieper begrip van de kunst van het vastleggen van beelden.

Weet je wat wij hier het leukste aan vinden? Je ontwikkeling stopt nooit. Je leert altijd bij, ziet nieuwe dingen. En leert vooral om te genieten tijdens het fotograferen.

Compositietips

Hier zijn vier handige tips voor landschapsfotografie die niet alleen van toepassing zijn in Oisterwijk, maar overal waar landschapsfotografie centraal staat.

Vind een boeiend onderwerp

Voordat je een foto maakt, overweeg of het onderwerp potentieel heeft om een interessante compositie te vormen. Het kan er prachtig uitzien in het echt, maar hoe komt het over in een foto?

20240302 G8A0788 Betere Landschapsfoto
Boeiend hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Bepaal vooraf de beeldverhouding en vlakverdeling

Denk bij het kiezen van je compositie ook aan de beeldverhouding en vlakverdeling die je wilt gebruiken. Dit helpt bij het structureren van de compositie en het creëren van een gebalanceerd beeld.

Kies je eigen standpunt zorgvuldig

Neem de tijd om je standpunt te kiezen. Bij een groothoek objectief mag dit duidelijk zijn. Je neemt niet alleen een weids landschap in beeld. Je legt na nadruk op de voorgrond. Daar besteed je aandacht aan bij het bepalen van de compositie.

Een tele objectief is voor veel meer geschikt dan alleen het dichtbij halen van een onderwerp dat verder weg is. Ook hiermee kun je de voorgrond een rol in je foto’s laten spelen. Die kun je bijvoorbeeld vervaagd in beeld brengen. Zo creëer je diepte in je foto.

Zorg voor diepte in je foto

Breng diepte in je foto’s door gebruik te maken van verschillende elementen in de compositie. Dit voegt dimensie toe aan je afbeeldingen en maakt ze visueel interessanter.

Het vermijden van storende elementen zoals takjes die in beeld steken, is belangrijk. Hoewel ze achteraf kunnen worden verwijderd, verdient het de voorkeur om ze in de eerste plaats te vermijden en alleen het noodzakelijke te bewerken.

20240302 G8A0777 2 Betere Landschapsfoto

Conclusie

Fotograferen met slechts één objectief stelt je in het begin voor een flinke uitdaging. Waarschijnlijk kom je situaties tegen waarin je liever met een kortere brandpuntafstand zou fotograferen.

Maar welk objectief je ook kiest, tijdens het fotograferen werk je met de gegeven situatie en apparatuur die je bij je hebt. Dat stelt je voor een creatieve en soms technische uitdaging.

Het vermogen om op een creatieve en unieke manier een landschap vast te leggen ontwikkelt zich met tijd en toewijding. Dit proces omvat niet alleen het verfijnen van fotografische technieken, maar ook het ontwikkelen van een dieper begrip van de omgeving en het genieten van het moment tijdens het fotograferen.

Fotografie is een voortdurende reis van leren en ontdekken, waarbij nieuwe inzichten en ervaringen altijd voorhanden zijn. De Oisterwijkse vennen en bossen blijven een bron van inspiratie en een uitnodiging om de schoonheid van de natuur vast te leggen, keer op keer.

Dat was deze keer zeker het geval. Het licht werd al snel hard en het contrast nam toe. Het was een leuke uitdaging in omstandigheden die we nu eenmaal vaak in de natuur tegenkomen.

Meer lezen over compositietips in landschapsfotografie

Wil je meer ontdekken over landschapsfotografie? Lees dan de volgende blogs eens:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *