Watervallen zijn supergaaf om te fotograferen. In Nederland hebben we er geen. In België in de Ardennen heb je er meer dan genoeg. De ene waterval is groter dan de andere. Maar groot is niet altijd beter of indrukwekkend. Hoe je een waterval in je foto’s vastlegt is indrukwekkend. We geven je 5 praktische tips die je in de natuurfotografie toepast tijdens het fotograferen van een waterval.
Watervallen in overvloed
We hebben er al veel gezien, watervallen. De Niagara Falls, Victoria Falls om er maar een paar te noemen. Ze zijn zeer indrukwekkend, enorm groot. En leuk om te fotograferen.
Nu heb je watervallen in alle soorten en maten. Dichter bij huis – in de Ardennen – zijn ze een stuk kleiner maar veel talrijker. Je hebt ze als het ware voor het uitzoeken. Maar ga wel voorbereid op pad.
natuurfotografie Tips voor het fotograferen van een waterval
Waterstand
De hoeveelheid water in een rivier is cruciaal als je een waterval wilt fotograferen. Als het al een tijdje niet heeft geregend, zal er weinig water in de riviertjes staan. Vaak loopt er maar een klein, dun stroompje water tussen de stenen door. Watervallen en watervalletjes vind je dan bijna niet.
Heeft het in de dagen voordat je gaat fotograferen geregend, dan nemen je mogelijkheden snel toe. Zo hebben we het riviertje waar de foto in dit blog werd gemaakt afgelopen zomer bezocht. Het was er prachtig, maar er was slechts één klein watervalletje te vinden.
Op de dag dat de foto werd gemaakt konden we uit wel 100 opties kiezen.
Laag contrast
Als het contrast laag is, is dat gunstig voor je foto’s. Het schuim op het water raakt niet snel uitgebeten en schaduwen zijn minder hard. Vooral dat eerste vinden we belangrijk. In het water willen we geen puur witte vlakken zien. Als de zon schijnt zul je al snel belichtingscompensatie moeten toepassen. En het landschap direct naast de waterval is ook belangrijk, dat mag niet te donker zijn.
Een bewolkte dag is dus ideaal.
Neem de tijd als natuurfotografie je hobby is
Als je wel 100 mogelijkheden hebt, heb je niet de tijd om die allemaal te bekijken. Je moet een keuze maken, want je kunt op één plek zomaar een half uur bezig zijn. Dat lijkt lang maar is het niet.
Je neemt de locatie in je op, kiest positie, bepaalt de compositie en maakt enkele foto’s. Je checkt of de belichting goed is. En of de foto scherp is waar je wilt. Natuurlijk kijk je naar de witbalans in verband met een natuurlijke weergave van de kleuren.
Je past de compositie aan en varieert met de sluitertijd. Want die bepaalt met name of de lichte delen van je foto helemaal dichtlopen of dat er nog structuur te zien is. Een slokje water, iets eten en nog even genieten. Prop dat maar eens in een half uur.
Waar het natuurlijk om gaat is dat je een plek kiest waar je een goed gevoel bij hebt en waar je je even in vastbijt. Dat geeft je ervaring. En ervaring brengt je vanzelf betere en mooiere foto’s.
Zorg voor diepte
De compositie is altijd een uitdaging. In dit geval is ervoor gekozen om een plek in de rivier in te nemen. De camera is zo hoog opgesteld omdat je nog op het water verderop in de foto wilt kunnen kijken. Dat zorgt voor extra diepte.
Hoogte van de waterval
Oja, watervallen zijn er in allerlei maten schreven we net. De serie watervalletjes die je in deze foto ziet is ongeveer 2-2,5 meter hoog. Dat is al een flinke vinden we. En groot genoeg want deze waterval werkt goed in de foto.
En sfeer, die in dit geval grotendeels door de sluitertijd wordt bepaald
De sfeer wordt voor een belangrijk deel bepaald door het licht en de prachtige herfstkleuren. Maar ook door de sluitertijd. Die is in deze foto ongeveer 1 seconde. Dat zorgt voor veel dynamiek in de voorgrond.
Stel je de foto maar eens voor met een langere sluitertijd. De bladeren bewegen en het water wordt helemaal vlak. In dit geval is dat minder aangenaam om naar te kijken.
Houd het veilig
En houd het veilig. Let goed op jezelf en je apparatuur. De stenen in het water kunnen glad zijn. En door de hogere waterstand zie je niet altijd even goed hoe diep het water is. Je kunt een statiefpoot helemaal uitschuiven en deze als peilstok gebruiken. Dan stap je niet per ongeluk in het diepe. Als je uitglijdt heb je al snel schade. Berg daarom je apparatuur op als je van de ene naar de andere locatie gaat.
Gebruikte apparatuur
- Camera: Nikon D850
- Objectief: Nikkor 24-70mm f2.8
- Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
- Filters: NiSi True color polarisatiefilter, 3 stops grijsfilter
De foto
workshops
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.
Samengevat:
✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop
Landschap
Kust
Macro
Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie