Wij fotograferen regelmatig in Zuid-Limburg. Vaak gaan we er op familiebezoek. De camera gaat dan mee. En met een beetje weer trekken we er lekker met de camera op uit. Zo ontstond op een zomerse dag de foto die in dit blog centraal staat.

Fotograferen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is dat ene stukje Nederland dat bij veel mensen een vakantiegevoel oproept. In het voorjaar en zomer kan het er dan ook behoorlijk druk zijn. Maar hoe anders is dat als je van de gebaande wegen en paden afgaat. De vrije natuur opzoekt, tot rust komt en mooie foto’s kunt maken. Precies zo is de foto ontstaan.

Over Zuid-Limburg

Het heuvellandschap in Zuid-Limburg is heel anders dan het landschap elders in Nederland. Het landschap is ontstaan door de vele meanderende riviertjes en beken die het landschap doorsnijden.

Zuid-Limburg is ook heerlijk bourgondisch en erg fotogeniek. Dit relatief kleine gebied – dat een grillige grens met België deelt – kenmerkt zich door glooiende heuvels, vakwerkhuizen, een grote diversiteit aan natuur en kastelen. Ieder dorp lijkt er één te hebben.

Omstandigheden

De foto is tijdens een wandeling gemaakt. Het was het zonnig en warm. Op afstand was het wat heiig. Omdat we fotografie met een wandeling combineerden, bleef de apparatuur beperkt. Alleen een camera met één objectief ging mee.

Daarmee kozen we er op voorhand al voor om vooral vergezichten en doorkijkjes te fotograferen. Met zo’n ‘beperking’ gaan we graag op pad. Dat daagt uit tot goed kijken. De nadruk lag deze keer namelijk op de wandeling en niet op het fotograferen.

Het licht was vrij hard. Doordat er veel vocht in de lucht hing, werden de harde contrasten al iets verminderd.

Benaderen van je onderwerp tijdens het fotograferen in zuid-limburg

In de foto zie je een typisch Zuid-Limburgs vakwerkhuis. Zonder een flinke omweg konden we niet dichterbij komen. Omdat we nog een flinke wandeling voor de boeg hadden, besloten we dat niet te doen.

Maar het vinden van de eigen positie ten opzichte van het onderwerp was lastig. We stonden op een kleine verhoging aan de rand van de weg. De haag voor ons vormde een natuurlijke grens. Diezelfde haag konden we mooi als element in de voorgrond gebruiken. Dat zorgde voor nog meer zachtheid in de foto.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D810
  • Objectief: Nikkor 70-200mm f2.8
  • Zonder statief, zonder filters
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

AAD2982 Betere Landschapsfoto

Workshops

Het hele jaar door geven we workshops in landschapsfotografie. Eén van die workshops is een 2-daagse workshop in Zuid-Limburg. In twee dagen tijd bezoek je een handvol afwisselende en fotogenieke locaties. Ze variëren van vergezichten tot intieme doorkijkjes.

fotograferen in Limburg: een zonsopkomst

Of ga naar het overzicht met alle workshops landschapsfotografie.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *