Wij fotograferen regelmatig in Zuid-Limburg. Vaak gaan we er op familiebezoek. De camera gaat dan mee. En met een beetje weer trekken we er lekker met de camera op uit. Zo ontstond op een zomerse dag de foto die in dit blog centraal staat.
Fotograferen in Zuid-Limburg
Zuid-Limburg is dat ene stukje Nederland dat bij veel mensen een vakantiegevoel oproept. In het voorjaar en zomer kan het er dan ook behoorlijk druk zijn. Maar hoe anders is dat als je van de gebaande wegen en paden afgaat. De vrije natuur opzoekt, tot rust komt en mooie foto’s kunt maken. Precies zo is de foto ontstaan.
Over Zuid-Limburg
Het heuvellandschap in Zuid-Limburg is heel anders dan het landschap elders in Nederland. Het landschap is ontstaan door de vele meanderende riviertjes en beken die het landschap doorsnijden.
Zuid-Limburg is ook heerlijk bourgondisch en erg fotogeniek. Dit relatief kleine gebied – dat een grillige grens met België deelt – kenmerkt zich door glooiende heuvels, vakwerkhuizen, een grote diversiteit aan natuur en kastelen. Ieder dorp lijkt er één te hebben.
Omstandigheden
De foto is tijdens een wandeling gemaakt. Het was het zonnig en warm. Op afstand was het wat heiig. Omdat we fotografie met een wandeling combineerden, bleef de apparatuur beperkt. Alleen een camera met één objectief ging mee.
Daarmee kozen we er op voorhand al voor om vooral vergezichten en doorkijkjes te fotograferen. Met zo’n ‘beperking’ gaan we graag op pad. Dat daagt uit tot goed kijken. De nadruk lag deze keer namelijk op de wandeling en niet op het fotograferen.
Het licht was vrij hard. Doordat er veel vocht in de lucht hing, werden de harde contrasten al iets verminderd.
Benaderen van je onderwerp tijdens het fotograferen in zuid-limburg
In de foto zie je een typisch Zuid-Limburgs vakwerkhuis. Zonder een flinke omweg konden we niet dichterbij komen. Omdat we nog een flinke wandeling voor de boeg hadden, besloten we dat niet te doen.
Maar het vinden van de eigen positie ten opzichte van het onderwerp was lastig. We stonden op een kleine verhoging aan de rand van de weg. De haag voor ons vormde een natuurlijke grens. Diezelfde haag konden we mooi als element in de voorgrond gebruiken. Dat zorgde voor nog meer zachtheid in de foto.
Gebruikte apparatuur
Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:
- Camera: Nikon D810
- Objectief: Nikkor 70-200mm f2.8
- Zonder statief, zonder filters
- Nabewerkt in Lightroom Classic
De foto

Workshops
Het hele jaar door geven we workshops in landschapsfotografie. Eén van die workshops is een 2-daagse workshop in Zuid-Limburg. In twee dagen tijd bezoek je een handvol afwisselende en fotogenieke locaties. Ze variëren van vergezichten tot intieme doorkijkjes.

Of ga naar het overzicht met alle workshops landschapsfotografie.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie