De Kampina is een afwisselend natuurgebied en ligt zo’n 15 kilometer onder Den Bosch. We fotograferen er ieder jaar wel een paar keer. Meestal zoeken we afwisselende omstandigheden uit. Die afwisselende omstandigheden kregen we zeker toen deze foto tot stand kwam.

Fotograferen in de Kampina

De Kampina ligt in Noord-Brabant en is een afwisselend natuurgebied. Het ligt in het verlengde van de Oisterwijkse bossen en vennen. In de Kampina is het gebied wat meer open, de begroeiing staat over het algemeen wat verder van de waterlijn af.

De locatie

De locatie waar de foto is gemaakt, ligt op zo’n 20 minuten lopen vanaf het parkeerterrein. Het gebied kenmerkt zich door vele vennen, een zandverstuiving en mooie bossen. In de zomer bloeit er ook heide.

Tegenwoordig kom je er ook Koninkpaarden en runderen tegen. Blijf op afstand want deze dieren nemen soms een loopje met ons mensen. Overigens mag je voor zonsopkomst en na zonsondergang het gebied niet in. Maar dat is in veel natuurgebieden logisch.

Omstandigheden

Enkele dagen eerder waren we ook in het gebied geweest. We fotografeerden toen een dubbele regenboog. Op de dag dat de foto in dit blog werd gemaakt, was de weersvoorspelling ook goed. Toch zag het er niet zo goed uit toen we langs de vennen liepen.

De zon probeerde het wel maar het was overwegend grijs. En af en toe viel er wat regen. Op een bepaald moment begon de lucht oranje te kleuren. Echt mooi was het niet. Het was meer een egaal oranje vlak.

Bij ‘gebrek aan beter’ liepen we toch in de richting van de oranje lucht. En in de paar minuten dat we ernaar toe liepen, veranderde de lucht compleet. De lucht trok grotendeels open en enkele krachtige wolken werden zichtbaar. En rechts verscheen nog een regenboog.

Benaderen van je onderwerp

Omdat we op het pad moesten blijven – de gebiedsbeheerder ziet er streng op toe – hadden we niet veel tijd om een geschikte plek in te nemen en de compositie zorgvuldig te bepalen.

Het belangrijkste was misschien wel dat we de kleur in de lucht zagen veranderen. Want dat gebeurde achter ons terwijl we kleine mosjes op de grond aan het fotograferen waren. Je hoort en leest vaak dat je ook eens om je heen moet kijken. We zijn het daar helemaal mee eens. Soms krijg je een mooi moment door de natuur voorgeschoteld.

Toch is dit nog steeds een foto waar we blij van worden. Het was niet alleen een mooi cadeau van de natuur, het was ook gewoon een leuke avond.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D810
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Met statief
  • Filters: 2 stops hard verloop filter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Workshop Landschapsfotografie Beterelandschapsfoto Noord Brabant 4 1 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *