De Kampina is een afwisselend natuurgebied en ligt zo’n 15 kilometer onder Den Bosch. We fotograferen er ieder jaar wel een paar keer. Meestal zoeken we afwisselende omstandigheden uit. Die afwisselende omstandigheden kregen we zeker toen deze foto tot stand kwam.

Fotograferen in de Kampina

De Kampina ligt in Noord-Brabant en is een afwisselend natuurgebied. Het ligt in het verlengde van de Oisterwijkse bossen en vennen. In de Kampina is het gebied wat meer open, de begroeiing staat over het algemeen wat verder van de waterlijn af.

De locatie

De locatie waar de foto is gemaakt, ligt op zo’n 20 minuten lopen vanaf het parkeerterrein. Het gebied kenmerkt zich door vele vennen, een zandverstuiving en mooie bossen. In de zomer bloeit er ook heide.

Tegenwoordig kom je er ook Koninkpaarden en runderen tegen. Blijf op afstand want deze dieren nemen soms een loopje met ons mensen. Overigens mag je voor zonsopkomst en na zonsondergang het gebied niet in. Maar dat is in veel natuurgebieden logisch.

Omstandigheden

Enkele dagen eerder waren we ook in het gebied geweest. We fotografeerden toen een dubbele regenboog. Op de dag dat de foto in dit blog werd gemaakt, was de weersvoorspelling ook goed. Toch zag het er niet zo goed uit toen we langs de vennen liepen.

De zon probeerde het wel maar het was overwegend grijs. En af en toe viel er wat regen. Op een bepaald moment begon de lucht oranje te kleuren. Echt mooi was het niet. Het was meer een egaal oranje vlak.

Bij ‘gebrek aan beter’ liepen we toch in de richting van de oranje lucht. En in de paar minuten dat we ernaar toe liepen, veranderde de lucht compleet. De lucht trok grotendeels open en enkele krachtige wolken werden zichtbaar. En rechts verscheen nog een regenboog.

Benaderen van je onderwerp

Omdat we op het pad moesten blijven – de gebiedsbeheerder ziet er streng op toe – hadden we niet veel tijd om een geschikte plek in te nemen en de compositie zorgvuldig te bepalen.

Het belangrijkste was misschien wel dat we de kleur in de lucht zagen veranderen. Want dat gebeurde achter ons terwijl we kleine mosjes op de grond aan het fotograferen waren. Je hoort en leest vaak dat je ook eens om je heen moet kijken. We zijn het daar helemaal mee eens. Soms krijg je een mooi moment door de natuur voorgeschoteld.

Toch is dit nog steeds een foto waar we blij van worden. Het was niet alleen een mooi cadeau van de natuur, het was ook gewoon een leuke avond.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D810
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Met statief
  • Filters: 2 stops hard verloop filter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Workshop Landschapsfotografie Beterelandschapsfoto Noord Brabant 4 1 Betere Landschapsfoto

Workshops landschapsfotografie

Het hele jaar door geven we workshops in de landschapsfotografie. Dat doen we niet alleen in de Kampina en Oisterwijk. Maar ook in bijvoorbeeld de Loonse en Drunense duinen en de Ardennen.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met macrofotografie. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Kampina compositie

Grondmist tijdens de zonsopkomst in Boxtel

Oisterwijk Techniek

Fotoreis Noord Brabant Beterelandschapsfoto Ven Workshop Betere Landschapsfoto

Loonse en Drunense duinen

AAI3664 Betere Landschapsfoto

Of kijk hier naar alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *