De Hoge Venen zijn het hoogstgelegen gebied in de Ardennen. Het is een zeer afwisselend gebied. We fotograferen er vaak. Maar wat kun je in de zomer in de Hoge Venen fotograferen? Ontdek het in dit blog met video.

Zomer in de Hoge Venen

Onlangs waren we in de Hoge Venen. In het dal wees de thermometer nog ruim 30 graden aan. En op het hoogveen nog altijd 29. Toch voelde dat aangenaam aan. Zeker onder de schaduw van de bomen.

In deze tijd van het jaar staat er meestal maar weinig water in de riviertjes. Toch besloten we om op pad te gaan en te fotograferen wat we tegenkwamen. Gezien de warmte werd het geen hele lange trip.

We maakten een enkele foto’s van het riviertje met een lange sluitertijd. Ook al liggen veel stenen nu droog, er is altijd wel wat van te maken. Het is uitdagender om dan een geschikte compositie te vinden. Ook fotografeerden we tegen het licht in. Het grote contrast zorgde nog voor een flinke technische uitdaging.

Heb je geen zin om verder te lezen over de zomer in de Hoge Venen? En wil je zien welke foto’s we hebben gemaakt? Bekijk dan de video.

Fotograferen wat je tegenkomt

Fotograferen wat we tegenkomen zou zo ongeveer ons motto kunnen zijn. Dat geldt ook in de zomer in de Hoge Venen. We hebben immers geen grip op de weersomstandigheden en daarmee lichtomstandigheden.

Op zich was het licht in de laatste twee uur voor zonsondergang niet verkeerd. Maar graag hadden we wat meer water in het riviertje gezien.

Compositie

De natuur gaf ons iets anders. Ook dat is de zomer in de Hoge Venen. Juist dan vinden we het een mooie uitdaging om op zoek te gaan naar een compositie. We probeerden ‘om de stenen heen’ te fotograferen. Er stond weinig stroming. En dat zorgde voor minder dynamiek. Het vraagt dan meer tijd om een geschikte plek en mooie compositie te vinden.

Fotograferen met een groot contrast

En een aantal beelden maakten we door tegen het licht in te fotograferen. Het contrast was groot. De voorgrond was donker. En er viel licht tussen de bomen door. Door met een grijs verloopfilter te fotograferen en de belichtingscompensatie aan te passen kwamen we er technisch gezien toch uit.

Meer in informatie in de video

Meer informatie over fotograferen in de zomer in de Hoge Venen – mét enkele tips – ontdek je in de video hierboven.

Workshops natuurfotografie in de Hoge Venen

We geven verschillende workshops in de Hoge Venen. Dat doen we zowel in de herfst als winter. In de herfst fotograferen we bijvoorbeeld bij het riviertje dat je in deze video zag. De bomen kleuren dan prachtig oranje. En het water staat hoger in de riviertjes. Wat ons betreft prachtige omstandigheden.

En in de winter rekenen we altijd op sneeuw. Al ligt er maar weinig, er was tot nu toe altijd sneeuw te fotograferen.

Maar wat de natuur je ook geeft. Er is altijd iets moois om te fotograferen en om je skills aan te scherpen.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Herfst

DSC1862 1 Betere Landschapsfoto

Winter privé

DSC2201 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *