ICM betekent Intentional Camera Movement. Dus dat je bewust met je camera beweegt terwijl je fotografeert. De resultaten zijn creatief, soms vervreemdend en vooral dynamisch. Lees verder als je wilt je weten hoe je een foto met deze creatieve techiek kunt maken kunt maken.

Wat is Intentional Camera Movement?

In de wereld van fotografie zijn er talloze technieken om unieke en kunstzinnige beelden te creëren. Een van deze technieken is Intentional Camera Movement. Dit is een benadering waarbij je als fotograaf opzettelijk de camera beweegt tijdens het maken van een foto.

De techniek zorgt voor dynamische effecten en brengt een gevoel van abstractie en beweging in de afbeeldingen. In dit blog zullen we dieper ingaan op ICM en delen we vijf waardevolle tips om jouw ICM-fotografievaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Ervaring met ICM

Intentional Camera Movement is een techniek die we al bijna 10 jaar gebruiken. We maken er vooral in dorpen, steden, maar ook in landschappen en aan de kust regelmatig gebruik van. Het is een techniek waar we tijdens een sessie niet heel lang mee bezig zijn. Maar het is gewoon leuk om met deze creatieve techniek bezig te zijn en nét even andere foto’s te maken.

AAA8325 Betere Landschapsfoto
Zonsondergang aan het strand.

Uitdaging

De uitdaging voor ons zit er dan in om een kleine serie foto’s te maken. Dus foto’s die bij elkaar passen. De reden waarom ze bij elkaar passen kan heel verschillend zijn. In de basis kunnen de belichtingen bij elkaar passen. Of bijvoorbeeld de gebruikte creatieve technieken. En soms is het het onderwerp. In het onderstaande voorbeeld was het centrale thema ‘Beweging in de stad’.

Tip 1: Experimenteer met bewegingsrichting en snelheid

Een van de sleutels tot het succes van deze techniek is het experimenteren met verschillende bewegingsrichtingen en -snelheden. Door de camera in verschillende richtingen te bewegen, kun je verschillende effecten creëren. Probeer langzame bewegingen voor zachtere en vloeiendere resultaten, terwijl snellere bewegingen meer dynamiek en abstractie kunnen toevoegen aan je foto’s. Door te spelen met deze variabelen kun je je eigen unieke stijl ontwikkelen.

Zoals altijd in de fotografie ontwikkel je jezelf door te oefenen en te bepalen welke foto’s jou aanspreken. Dat is je basis voor het ontwikkelen van je eigen stijl.

Workshop ICM Den Bosch Architectuurfotografie 11 Betere Landschapsfoto

Tip 2: Pas je sluitertijd aan voor de gewenste effecten

De sluitertijd speelt een cruciale rol bij het vastleggen van ICM-beelden. Een langere sluitertijd zorgt voor meer beweging en onscherpte, terwijl een kortere sluitertijd meer details vastlegt. Door te experimenteren met verschillende sluitertijden kun je de gewenste mate van beweging in je foto’s bereiken. Maar niet alleen de sluitertijd bepaalt of een ICM-foto is geslaagd.

Tip 3: Zoek naar interessante onderwerpen en composities

Hoewel ICM in wezen draait om beweging en abstractie, is het nog steeds belangrijk om interessante onderwerpen en composities te kiezen. Kijk rond naar elementen zoals kleurrijke bloemen, bomen, architectuur of landschappen die aantrekkelijk zijn en potentieel bieden voor boeiende ICM-opnamen. Experimenteer met verschillende standpunten en kaders om een interessante compositie te creëren, en gebruik de beweging om het onderwerp op een unieke manier te benadrukken.

Een voorbeeld van Intentional Camera Movement in de stad.
De beweging en sluitertijd is net lang genoeg de mensen onherkenbaar in beeld te brengen.

Tip 4: Combineer ICM met andere technieken

Een spannende benadering van ICM is het combineren van deze techniek met andere creatieve fotografietechnieken. Door verschillende technieken te mixen, kun je echt unieke en originele beelden creëren. Het samenvoegen van verschillende technieken opent de deur naar eindeloze mogelijkheden en stelt je in staat om je creativiteit de vrije loop te laten.

AAI5895 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Experimenteer met nabewerking

Hoewel ICM-beelden op zichzelf al intrigerend zijn, kun je ze verder verbeteren en aanpassen tijdens de nabewerkingsfase. Speel met de verzadiging, helderheid en contrast om de kleuren en details in je foto’s te benadrukken. Je kunt ook experimenteren met verschillende filters of het toevoegen van texturen om een unieke sfeer aan je beelden te geven. Nabewerking is een kans om je artistieke visie verder te versterken en je ICM-foto’s naar een hoger niveau te tillen.

Echter, zoals we het hierboven beschrijven lijkt een geslaagde ICM foto voor een belangrijk deel op nabewerking te leunen. Voor ons is dat niet zo. Ook onze ICM foto’s maken we in camera. Dat is nu eenmaal het leukste om te doen. De nabewerking is heel basic en is net als bij onze ‘gewone’ foto’s ondersteunend aan hoe we een foto aan je laten zien. Wat niet goed is kun je nu eenmaal niet in de nabewerking redden.

Conclusie ICM techniek

ICM is een boeiende techniek binnen de fotografie die deuren opent naar creativiteit en kunstzinnigheid. Door opzettelijke beweging van de camera te combineren met verschillende sluitertijden, onderwerpen, composities en zelfs andere technieken, kun je magische en unieke beelden creëren. Het belangrijkste is om te experimenteren, minder geslaagde foto’s te omarmen, jezelf verbeteren en je eigen stijl te ontdekken. Wie weet welke prachtige beelden je zult vastleggen!

Meer leren over ICM

Wil je meer leren over ICM? Lees dan ‘Intentional Camera Movement in natuurfotografie‘.

AAC9538 Betere Landschapsfoto
Verticale beweging in het bos.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *