Je komt ze overal en nergens tegen. Misschien staan ze wel in je tuin. Of zie je ze naast de weg staan, op weg naar het werk of familie en vrienden. Het fotograferen van klaprozen lijkt eenvoudig. Ergens is het dat ook. Maar er kan ook een uitdaging inzitten. Zeker als het om compositie en sfeer gaat.
Fotograferen van klaprozen
Het fotograferen van klaprozen doe je het beste tussen juni en augustus. Afhankelijk van de weersomstandigheden is dat dé bloeitijd. De klaproos is een echte zomerbloeier.
Tip 1: Fotograferen van klaprozen: macro of tele objectief?
Voor veel bloemen gebruiken we een macro objectief tijdens het fotograferen. Omdat de klaproos een vrij grote bloem is, gebruiken we vaak een tele objectief. De scherpstelafstand is groter en de bloemen worden zeker niet 1:1 weergegeven. Maar als je ons een beetje kent, weet je dat het ons om de praktijk en het resultaat gaat. Met een tele objectief kun je een prachtig minilandschap vastleggen.
Tips voor het fotograferen van klaprozen
Tip 2: Het vinden van de compositie
Klaprozen zijn gemakkelijk te fotograferen omdat je niet lang naar de bloemen hoeft te zoeken. En het is uitdagend omdat er zoveel bloemen dicht bij elkaar staan.
Tip 3: Wind kan een spelbreker zijn
Bij het fotograferen van klaprozen kan de wind een spelbreker zijn. Klaprozen hebben lange dunne stengels. En als het waait, dansen ze in de wind. Tenzij het niet te hard waait, kun je ze toch fotograferen.
Zorg er dan voor dat de sluitertijd kort genoeg is. Indien nodig verhoog je de ISO-waarde om de sluitertijd te verkorten. En soms loont het om een minuutje te wachten. De windkracht neemt soms even af. Dat geeft je net voldoende tijd om de foto te maken.
Het gebruik van een statief is maar een gedeeltelijke oplossing. Je schakelt wel de beweging van je camera uit. Maar niet die van de klaprozen. Daarom kies je beter voor een kortere sluitertijd.
Tip 4: Fotografeer klaprozen met tegenlicht
Smaken verschillen. Maar het fotograferen van klaprozen levert je mooie foto’s op als je ze met tegenlicht fotografeert. Dat was ook het geval toen de foto in dit blog werd gemaakt. Deze foto is ongeveer tien minuten voor zonsondergang gemaakt. De laatste zonnestralen vallen nog net op de klaprozen. Ze worden mooi uitgelicht. Het strijklicht zorgt er ook voor dat het contrast binnen de perken blijft.
Tip 5: Zorg voor een mooi bokeh
Bokeh betekent onscherpte. Niet meer dan dat. In de praktijk wordt bokeh – dat je uitspreekt als boke met een korte ‘e’ en niet als bokee – vaak gezien als vage bollen of lichtcirkels. Maar bokeh is dus veel meer. Bij het maken van deze foto ging het vooral om de eigen positie ten opzichte van de klaprozen. De positie is zo gekozen dat er zowel in de voorgrond als achtergrond onscherpte zichtbaar is. Dat zorgt mede voor rust en sfeer.
Gebruikte apparatuur
Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:
- Camera: Nikon D850
- Objectief: Nikkor 70-200mm f2.8
- Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
- Filters: NiSi true color polarisatiefilter
- Nabewerkt in Lightroom Classic
Fotograferen van klaprozen: De foto
workshops
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.
Samengevat:
✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop
Landschap
Kust
Macro
Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie