Je komt ze overal en nergens tegen. Misschien staan ze wel in je tuin. Of zie je ze naast de weg staan, op weg naar het werk of familie en vrienden. Het fotograferen van klaprozen lijkt eenvoudig. Ergens is het dat ook. Maar er kan ook een uitdaging inzitten. Zeker als het om compositie en sfeer gaat.

Fotograferen van klaprozen

Het fotograferen van klaprozen doe je het beste tussen juni en augustus. Afhankelijk van de weersomstandigheden is dat dé bloeitijd. De klaproos is een echte zomerbloeier.

Fotograferen van klaprozen.
Klaprozen in de weide.

Tip 1: Fotograferen van klaprozen: macro of tele objectief?

Voor veel bloemen gebruiken we een macro objectief tijdens het fotograferen. Omdat de klaproos een vrij grote bloem is, gebruiken we vaak een tele objectief. De scherpstelafstand is groter en de bloemen worden zeker niet 1:1 weergegeven. Maar als je ons een beetje kent, weet je dat het ons om de praktijk en het resultaat gaat. Met een tele objectief kun je een prachtig minilandschap vastleggen.

Tips voor het fotograferen van klaprozen

Tip 2: Het vinden van de compositie

Klaprozen zijn gemakkelijk te fotograferen omdat je niet lang naar de bloemen hoeft te zoeken. En het is uitdagend omdat er zoveel bloemen dicht bij elkaar staan.

Tip 3: Wind kan een spelbreker zijn

Bij het fotograferen van klaprozen kan de wind een spelbreker zijn. Klaprozen hebben lange dunne stengels. En als het waait, dansen ze in de wind. Tenzij het niet te hard waait, kun je ze toch fotograferen.

Zorg er dan voor dat de sluitertijd kort genoeg is. Indien nodig verhoog je de ISO-waarde om de sluitertijd te verkorten. En soms loont het om een minuutje te wachten. De windkracht neemt soms even af. Dat geeft je net voldoende tijd om de foto te maken.

Het gebruik van een statief is maar een gedeeltelijke oplossing. Je schakelt wel de beweging van je camera uit. Maar niet die van de klaprozen. Daarom kies je beter voor een kortere sluitertijd.

Tip 4: Fotografeer klaprozen met tegenlicht

Smaken verschillen. Maar het fotograferen van klaprozen levert je mooie foto’s op als je ze met tegenlicht fotografeert. Dat was ook het geval toen de foto in dit blog werd gemaakt. Deze foto is ongeveer tien minuten voor zonsondergang gemaakt. De laatste zonnestralen vallen nog net op de klaprozen. Ze worden mooi uitgelicht. Het strijklicht zorgt er ook voor dat het contrast binnen de perken blijft. 

Tip 5: Zorg voor een mooi bokeh

Bokeh betekent onscherpte. Niet meer dan dat. In de praktijk wordt bokeh – dat je uitspreekt als boke met een korte ‘e’ en niet als bokee – vaak gezien als vage bollen of lichtcirkels. Maar bokeh is dus veel meer. Bij het maken van deze foto ging het vooral om de eigen positie ten opzichte van de klaprozen. De positie is zo gekozen dat er zowel in de voorgrond als achtergrond onscherpte zichtbaar is. Dat zorgt mede voor rust en sfeer.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

Fotograferen van klaprozen: De foto

AAI4042 Betere Landschapsfoto

Workshop macrofotografie in Kalmthout en Leiden

Wil je ook alle skills van macrofotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops macrofotografie.

Je krijgt begeleiding van Frank en Yvonne. 2 Ervaren, fulltime fotografen. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in de macrofotografie. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op locatie met veel tips en advies. En als je wilt gaan we samen op zoek naar de foto die jij wilt maken.

High en low key

Workshop Macrofotografie Zomerbloeiers 8 Betere Landschapsfoto

Abstractie

DSC9569 Betere Landschapsfoto

Of bekijk het overzicht met alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *