In het vorige blog gaven we je 5 eenvoudige tips voor het verbeteren van je landschapsfotografie. We beloofden je nog eens 5 tips voor het maken van betere natuurfoto’s. Hier komen ze.

Verder met 5 tips voor betere natuurfoto’s

Aangezien dit deel 2 is beginnen we met….tip 6. De andere tips bekijk je in dit blog.

Tip 6: Gebruik een ander objectief dan normaal

Stel je eens voor. Je hebt een favoriet objectief dat je vaak gebruikt. Of je fotografeert steeds op één en dezelfde locatie met hetzelfde objectief. Je weet goed wat je aan resultaten kunt verwachten. Maar het kan ook een beetje saai en voorspelbaar worden. Wat je dan nodig hebt is afwisseling.

Gebruik eens een ander objectief dan normaal. Als je bijvoorbeeld vaak je groothoek objectief gebruikt, switch dan eens naar een objectief met een langere brandpuntafstand of objectief met een speciaal effect.

Fotoreis Lake District Beterelandschapsfoto Orange Betere Landschapsfoto

En als je maar één objectief hebt? Geen probleem. Fotografeer dan eens van dichterbij of verderaf. Je eigen standpunt veranderen heeft grote impact op je foto’s.

Tip 7: Investeer een goede filters

In de natuur heb je vaak met grote contrasten te maken. Ook al heb je een camera die een groot dynamisch bereik heeft, je loopt al snel tegen grenzen aan. Met filters kun je die grenzen een stukje verleggen. Ook als je niet met lange sluitertijden wilt fotograferen, want met filters kun je veel meer dan dat.

Meer controle over contrast en reflecties geeft je meer creatieve mogelijkheden en technisch betere foto’s. Het leuke hieraan is dat je in het veld je beste foto’s maakt.

Tip 8: Het weer is altijd geschikt

Als je ons een beetje kent, weet je dat we vinden dat het weer altijd geschikt is om te fotograferen. Door op voorhand te bepalen dat de omstandigheden niet ideaal zijn levert je helemaal geen foto’s op. Ga er op uit. En leg de natuur en omstandigheden van het moment vast. Wind, kou, warmte en soms regen leveren je een afwisselende portfolio op.

The storm is coming Beach at Westkapelle The Netherlands bewerkt Betere Landschapsfoto

Tip 9: Ga terug naar bekende locaties

Er zijn locaties waar we al wel 100 keer zijn geweest. Het licht, waterstand en bijvoorbeeld ook het jaargetijde zorgen voor afwisseling. Je kunt altijd foto’s maken die net weer even anders zijn. Zeker als je ook de andere tips toepast.

En het landschap zelf verandert ook. Dit jaar zal de heide er beter bij staan dan in de afgelopen jaren. Er is veel meer regen gevallen en de heide is niet zo droog. Dat zagen we onlangs nog op de <Kalmthoutse heide>. In hetzelfde gebied was een dode boom omgevallen. Een boom die we in het verleden graag in de mist – met de bloeiende heide op de voorgrond – fotografeerden. Dat is een plekje minder.

Maar een stuk verder op zagen we een ‘nieuwe’ boom die een goede vervanger is geworden. Deze plek zal in de toekomst alleen maar beter worden.

Tip 10: Weer app of geen weer app

Deze tip past wel een beetje bij tip 8. Weersvoorspellingen komen vaak niet uit. Hoe goed de weermodellen ook zijn, het is nog steeds lastig om het weer een week vooruit te voorspellen.

Kijk niet alleen naar een voorspelling op dagbasis maar juist ook op uurbasis. Zo’n voorspelling is natuurlijk nog iets lastiger te maken, maar het is wel handig om te weten hoe het weer zich gedurende de dag ontwikkeld. Als ‘slecht’ weer wordt voorspeld, zijn er vaak nog delen van de dag met aangenamer weer. Een garantie heb je niet maar ga er op uit.

Natuurlijk kijk je wel even naar de weersverwachting. Vermijd extreem weer, tenzij je graag die omstandigheden vastlegt. Maar houdt het veilig voor jezelf. Als het weer niet te gek is gaan we op pad.

Meer lezen over het maken van betere landschapsfoto’s

Wil je meer weten over het maken van natuurfoto’s? Bekijk dan de volgende blogs eens:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *