De herfst is voor de natuurfotografie een zeer kleurrijke periode waarin er veel te fotograferen is. Landschappen veranderen snel en de dagen worden korter. Je fotografeert de zonsopkomst en zonsondergang zonder dat je slaapgebrek hebt. Logisch dat je er in de herfst op uit gaat. Ontdek de tips voor herfstfotografie.

Tips voor prachtige herfstkleuren

Hoe zorg je ervoor dat je met prachtige foto’s naar huis gaat? Foto’s vol natuurlijke herfstkleuren. Foto’s die je graag aan andere laat zien.

In de herfst sta je wel eens voor een flinke uitdaging. De dagen kunnen eentonig, grijs en nat zijn. Dat zijn nu eenmaal niet de momenten waarop je het liefste gaat fotograferen. Maar het zijn wel momenten waarin je de sfeer van de herfst goed kunt vastleggen. We geven je een aantal praktische tips voor herfstfotografie.

AAb00200 13 Betere Landschapsfoto

Tip 1: Fotografeer tijdens het Gouden Uur

De eerste tip pas je niet alleen in de herfst toe. Want fotograferen in het gouden uur kan altijd in landschapsfotografie. Het gouden uur duurt – afhankelijk van wanneer en waar je op onze mooie planeet fotografeert – ongeveer een uur. De laagstaande zon zorgt voor een mooie gloed die over het landschap ligt. Het resultaat is vaak een schilderachtige en zachte uitstraling. De herfstkleuren versterken dit effect.

Herfstfotografie tijdens het gouden uur op de Kalmthoutse Heide.

Op grijze dagen is er wel een gouden uur, maar je ziet er niets van. Wolken en zelfs mist helpen je om harde contrasten te vermijden. Wellicht kun je zelfs gedurende de hele dag foto’s met een zacht en mooi resultaat maken.

Tip 2: Mist en bewolkte dagen kunnen net zo goed zijn voor herfstfotografie

De zon zal echt niet iedere dag schijnen. Hier in West-Europa hebben we daar het weer niet voor. Mist, regen en vooral veel bewolking zijn ons deel in de herfst. En de dagen worden steeds korter. Op het moment dat we dit blog schrijven gaat de zon al onder. En het is pas kwart voor vijf.

De omstandigheden nodigen je uit om na het eten bij de haard of voor de tv onder een deken te kruipen. Met een lekker drankje erbij natuurlijk. Maar voordat het zo laat op de dag is, zijn er mogelijkheden genoeg om te fotograferen. Ligt dit buiten je comfortzone? Ga er juist dan eens op uit. In de natuur kom je tot rust. Denk niet in termen van ‘ik wil mooie foto’s maken’ maar ga er op uit. Geniet en laat je verrassen door wat de natuur je te bieden heeft in de herfst. Die foto’s komen dan vanzelf.

Bossen, rivieren en beken zijn perfecte onderwerpen voor natuurfotografie in de herfst, zeker op bewolkte of mistige dagen. En het zorgt voor een mooie afwisseling in je herfstfotografie.

Herfstfotografie werkt ook zonder kleur, bijvoorbeeld als het mistig is.

Tip 3: gebruik een natuurlijk kader voor herfstfotografie

Het fotograferen met een natuurlijk kader is een sterke compositietechniek. En tijdens de herfst zijn de mogelijkheden grenzeloos.

Ga op zoek naar takken, bladeren, bomen, of andere natuurlijke elementen die dienst kunnen doen als een omlijsting voor je hoofdonderwerp. Hiermee benadruk je het onderwerp in je foto,

terwijl je tegelijkertijd een prachtig en boeiend kader om het onderwerp heen creëert.

AAJ1238 Betere Landschapsfoto

Deze techniek werkt voor ons het beste als we meer inzoomen op het onderwerp.

Tip 4: Gebruik een polarisatiefilter bij herfstfotografie

Een polarisatiefilter is onmisbaar bij herfstfotografie. Hoe je een polarisatiefilter gebruikt legden we al eerder uit. Maar hier komen nog een keer de belangrijkste voordelen:

  • Het verhoogt het contrast en verbetert de kleuren
  • Het intensiveert de blauwe lucht op heldere dagen
  • Het elimineert ongewenste schittering bij regenachtig weer
  • Verlengt de sluitertijd met 1-2 stops, afhankelijk van het filter. Dit is vaak al voldoende om beekjes en rivieren met een langere sluitertijd vast te leggen.

Afhankelijk van de omstandigheden heb je een statief nodig. Of je verhoogt de ISO-waarde als je met een korte sluitertijd wilt blijven fotograferen.

Belangrijk is dat je een filter kiest dat relatief kleurneutraal is om te voorkomen dat het een significante kleurzweem toevoegt; integendeel, het moet de werkelijke kleuren in de scène verbeteren. Zelf fotograferen we al jaren met de filters van NiSi.

Tip 5: Vermijd direct zonlicht

Direct zonlicht kan mooi zijn maar meestal heeft het enkele nadelen. Contrasten worden groter. Dit is vooral nadelig als je landschap fotografeert. De voorgrond wordt dan relatief donker, en de lucht heel licht. Ook worden schaduwen harder. Die bewolkte dagen zijn zo gek nog niet.

Zeker niet als je bijvoorbeeld in de Ardennen beekjes gaat fotograferen. Vaak zit er bij watervalletjes wat schuim op het water. Dat schuim is van zichzelf al bijna wit. Een uitgebeten witte vlek op de plek waar je juist dynamiek wilt laten zien helpt je foto’s niet. Contrasten zijn al snel te groot.

Ook zorgt direct zonlicht vaak voor lensflares. Zo zie je maar dat de zon niet alleen maar voordelen heeft. Deze problemen kun je altijd tegenkomen, ook buiten de herfst. Houd er dus rekening mee en voorkom ze.

Pas een warme witbalans toe

In de herfst is een automatische witbalans vaak niet de beste. De automatische witbalans van je camera probeert kleuren te neutraliseren. Je foto’s worden vaak flets en grijs. Pas daarom de witbalans aan. Kijk naar de kleuren in je compositie en hoe die op het scherm in je camera over komen. Dat geeft je een hele goede indicatie.

Eventueel maak je gebruik van de voorinstellingen op je camera, bijvoorbeeld ‘bewolkt’. Bij voorkeur stel je de witbalans handmatig in.

Conclusie

In de herfst ontvouwt zich een uitgebreid palet aan fotografische mogelijkheden, met veranderende landschappen en intense kleuren. Dit geliefde seizoen biedt echter uitdagingen, zoals de neiging van dagen die eentonig lijken.

Door er op uit te gaan en de mogelijkheden in de natuur te ontdekken, zul je merken dat je meer ervaring opdoet. Maar ook dat je met mooie foto’s thuiskomt. Daarna komt die open haard en drankje vanzelf. Geniet van je foto’s!

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *