Macrofotografie: wij maken onze macrofoto’s met een kleine scherptediepte en dus veel onscherpte. Die onscherpte wordt ook wel bokeh genoemd. Ontdek in de video hoe deze foto is gemaakt, inclusief alle instellingen. Kijk je met mij mee?

Macrofotografie

Ieder jaar besteden we ruim tijd en aandacht aan macrofotografie. Dat doen we zeker in het tweede kwartaal van het jaar, want dan komt de natuur weer tot leven. Waar we het in het vroege voorjaar met krokussen en sneeuwklokjes moeten doen, zijn april en mei de maanden waarop de natuur letterlijk tot bloei komt. We gaan de ook vaak met de Lensbaby objectieven of het ‘gewone’ macro objectief op pad.

Voor deze foto kijken we naar:

  • De plaats van het onderwerp in de foto
  • De achtergrond
  • En natuurlijke de gebruikte instellingen op de camera

Bekijk de video

Heb je geen zin om verder te lezen over hoe de foto is gemaakt? Bekijk dan de video.

Start de video en schakel ondertiteling in via het tandwiel rechts onder.

Lelie: de Hondstand

De bloem heet overigens Hondstand en behoort tot de lelies’. De Engelse naam Purple King spreekt meer aan. De Hondstand bloeit voornamelijk in april en mei. Zoals vaak in het voorjaar groeien en bloeien de bloemen nog dicht bij de bodem. In dit geval was het dus ook nodig om bij de bloem te gaan liggen.

Omstandigheden

De omstandigheden tijdens het maken van deze foto waren goed. Er was relatief veel licht, de zon scheen. En er stond weinig wind. Dat maakt het altijd gemakkelijk om een foto zonder bewegingsonscherpte én met een lage ISO-waarde te maken.

Een eenvoudige compositie

Zoals meestal is de compositie eenvoudig gehouden. In de basis is de regel van derden als uitgangspunt gebruikt. Omdat de natuur zich niet in rechte lijnen en vlakken laat indelen, weken we daarvan af. In de foto zie je dat de bloem op ongeveer een derde van de linker en onderrand van de foto is geplaatst.

Maar merk op dat de bloem verticaal gezien eerder op een kwart dan op een derde is geplaatst.

En verder is de camera een kwartslag in de portretstand gedraaid. Dat is gedaan om de achtergrond meer ruimte te geven. De kleur van de bloem komt volledig terug in de achtergrond. Deze is niet egaal. Vormen en patronen zijn nog zichtbaar. Dat zorgt voor een krachtiger beeld dat door het monochrome effect toch rust uitstraalt.

Kleine scherptediepte

De kleine scherptediepte zorgt voor veel diepte in de foto. De bloem komt goed los van de achtergrond.

De achtergrond is deels maakbaar door met een groot diafragma, in deze foto f2.8, te fotograferen. Verder is ervoor gezorgd dat de scherpstelafstand tot het onderwerp relatief klein is.

Maar een foto is nooit helemaal naar wens maakbaar. Je bent afhankelijk van de natuur. De onscherpte in de achtergrond wordt ook veroorzaakt doordat de achtergrond relatief ver weg is. Dat is iets wat je van de natuur cadeau krijgt.

En misschien is daarom wel de belangrijkste tip dat je goed kijkt en zoekt. En dan bedenkt hoe je de omgeving kunt gebruiken om een voor jou mooie foto te maken.

Bokeh

Alles wat buiten de scherptediepte ligt wordt bokeh genoemd. Wil je meer weten over bokeh? Lees dan nog even verder:

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Canon 5D mkIV
  • Objectief: Sigma 105mm
  • De foto is zonder statief en zonder filters gemaakt
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Workshop Macrofotografie Voorjaarsbloeiers 6 Betere Landschapsfoto

Workshops macrofotografie

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze workshops macrofotografie.  

Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

High en low key

20220521 G8A2181 Betere Landschapsfoto

Masterclass

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 8 Betere Landschapsfoto

Alle workshops

AAH0426 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *