Op zo’n 20 minuten rijden van huis ligt het Arboretum Kalmthout. In dit prachtige arboretum maken we veel van onze macrofoto’s. Onlangs waren we er op een zonnige dag. We besloten voor onszelf de uitdaging aan te gaan en alleen high key foto’s te maken.

Arboretum Kalmthout

Het arboretum is maar liefst 13,5 hectare groot. Het Arboretum ligt in de provincie Antwerpen en is een van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen. De boomkwekerij van kweker Charles Van Geert lag in 1856 aan de basis van dit arboretum.

Vrijwel het hele jaar door kun je er bloeiende planten vinden. We gaan er met grote regelmaat naartoe om te fotograferen. De tuin verandert per week en soms zelfs per dag. Er is een enorme verscheidenheid aan bloemen, planten en bomen. Het is een prachtige locatie om meer creatieve macrofoto’s te maken.

High key Macrofotografie

High key komt oorspronkelijk uit de filmindustrie. Vroeger had film een laag contrast. Om structuur en detail in de donkere tonen te laten zien, werd het beeld lichter gemaakt. In high key macrofotografie leg je de nadruk op de lichte tonen. Afhankelijk van de keuze die je maakt, bevatten de lichtste delen in je foto’s juist wel of juist geen details en kleur. Wij gebruiken de high key techniek vooral in macrofotografie en kustfotografie.

Wil je meer weten over high key fotografie? Lees dan het artikel ‘High key fotografie: zo doe je het’.

Eens wat anders: high key macrofotografie in arboretum Kalmthout

We gaven onszelf de opdracht om high key foto’s te maken. Belangrijk daarbij is dat er voldoende contrast in je beelden zit. Het vinden van een geschikt onderwerp met achtergrond is dan ook al het halve werk.

Scharlei is het onderwerp

Al snel vonden we deze Scharlei. Scharlei, en wordt ook wel Muskaatsalie genoemd. Deze plant bloeit voornamelijk van juni tot en met augustus. Omdat het bijna niet waaide was het relatief eenvoudig om de scherpte op de gewenste plek te leggen. Er was veel licht en de high key macrofoto iontstond als het ware ‘vanzelf’. We zullen nog vaker terug gaan voor high key macrofotografie in Arboretum Kalmthout.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Z7
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8
  • Statief: Leofoto Ranger LS-253CM met LH-30 balhoofd
  • Filters: NiSi Ti-Enhance polarisatiefilter
  • Ontwikkeld in Lightroom Classic

De foto

DSC0129 Betere Landschapsfoto

1/250e sec, f 8, ISO 200, + 1/3e stop belichtingscompensatie.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *