voorbereiding en praktijk

Natuurfotografie in de winter is erg leuk om te doen. Het is kouder en de dagen zijn nóg korter, maar er is genoeg om te fotograferen. Na de herfst is de kleurenpracht weg. Het landschap wordt volgens velen saai. Maar niets is minder waar. Ga lekker op pad en neem je camera mee. Het is wel slim om met een paar dingen rekening te houden. Met 5 effectieve tips voor natuurfotografie in de winter helpen wij je op weg.

De winter is een mooie tijd

In de herfst heb je de prachtige kleuren in het landschap kunnen fotograferen. Nu dient de winter zich aan. Een jaargetijde dat door veel fotografen als saai wordt gezien. Ja, de kleuren zijn ingetogen en veel structuren zijn weg. Maar er is nog genoeg te fotograferen.

Het mooie van natuurfotografie in de winter is dat de dagen kort zijn. Je hoeft niet heel vroeg op om de zonsopkomst te fotograferen. En in de vroege ochtend heb je de grootste kans op rijp en ijs. Ook de zonsondergang laat niet lang op zich wachten. Er zijn een paar dingen waar je voordat je gaat fotograferen rekening mee kunt houden. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

De Kalmthoutse Heide na een paar koude nachten
De Kalmthoutse Heide na een paar koude nachten.

Tip 1: Voorbereiding

We maken een begin met de tips voor natuurfotografie in de winter. Om er zeker van te zijn dat je op het juiste moment op de juiste locatie bent, is het slim om je fotoshoots voor te bereiden. Je kunt al ruim op voorhand een planning maken met locaties die je zou willen bezoeken. Er is altijd wel een bos of ven in de buurt of je hebt van andere fotografen gehoord waar het in de winter mooi is. En vergeet onze mooie kust niet.

natuurfotografie in de winter: Locatie voorbereiden

Je kunt op internet al veel informatie vinden. Je kunt denken aan Facebookgroepen en bijvoorbeeld Google Earth. En bekijk ook eens foto’s van andere fotografen die zij op die ene plek maakten. Je hoeft de foto’s niet na te maken, liever niet zelfs. Maar je kunt inspiratie opdoen en bedenken welk soort foto jij ter plaatse wilt maken.

Als je de tijd hebt, bezoek je de locaties die je het meest aanspreken van te voren. Zeker als een locatie wat verder van huis is, is een goede voorbereiding veel waard. Zomaar wat rondlopen en hopen dat je op de goede plek komt zal niet de beste foto’s opleveren.

Als je op de locatie bent, maak je er een aantal foto’s en test je mogelijke composities. Bekijk wat je aanspreekt en gebruik die foto’s weer als vertrekpunt voor je fotoshoot in de winter. Door een keuze te maken geef je jezelf meer rust en zul je meer zorg aan je foto’s besteden. Dat levert betere beelden op dan dat je jezelf weinig tijd op een locatie gunt.

Een exacte timing is echter lastig te maken. IJs en sneeuw laten zich niet perfect op voorhand voorspellen. En je moet maar net in de gelegenheid zijn om op pad te gaan. Kijk daarom ook verder dan wat een locatie in een wit landschap voor je kan doen. Ben voorbereid op mistige dagen en bijvoorbeeld ook op dagen met veel wind kun je er op uit trekken.

We schreven een artikel over de technische aspecten van fotograferen in de winter. Wellicht kun je er nog een paar tips uithalen.

Mist in de Hoge Venen: mooi en speciaal
Het zit niet altijd mee, werk met wat de natuur je geeft.

Een voorbeeld

Je weet vast al dat Oisterwijk 1 van onze favoriete locaties is. We zijn er al tientallen keren geweest en deze plek bezoeken we altijd. Het had het flink gevroren en de bomen waren mooi wit. Het licht was prachtig en zo ontstond een sfeervol winters beeld.

Door de plek te kennen en die te koppelen aan de gewenste omstandigheden kun je sneller de topfoto’s maken die jij in gedachten hebt.

AAE9301 Betere Landschapsfoto

Tip 2: Voorkom condens

Deze tip wordt veel gegeven. Als de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot zijn, en zeker als het ook nog eens vochtig is, zul je al snel merken dat je condens op het frontelement van je objectief krijgt. Dat is op zich niet erg, zolang je maar niet het objectief van je camera verwijdert.

Over de overgang van binnen naar buiten hoef je je geen zorgen te maken. De condens zal snel verdwijnen. Let wel even op met het verwisselen van objectieven. Als je dat doet terwijl je apparatuur de buitentemperatuur nog niet heeft aangenomen, kan er condens in je camera en op de achterkant van het objectief komen. Dat wil je echt niet.

Als je apparatuur de buitentemperatuur heeft aangenomen kun je gerust een objectief wisselen, zolang je de camera maar naar beneden richt. Eenmaal thuis gekomen haal je de geheugenkaarten en accu uit de camera en laat je de apparatuur verder in de cameratas. Op een droge plaats in huis die op kamertemperatuur is, kun je alles laten opwarmen en je cameratas laten drogen.

Heb je toch last van condens in je camera, laat die dan eerst gewoon drogen voordat je begint te vegen. Daarna is het ook een goed moment om je sensor te reinigen.

Tip 3: Accu’s

We gaan verder met de volgende tip voor natuurfotografie in de winter. Accu’s gaan langer mee als ze warm zijn. Met een koude accu fotografeer je meestal niet zo lang. Zorg ervoor dat je alle accu’s die je hebt vooraf hebt opgeladen en dat je ze allemaal mee neemt. Het advies is om de accu’s zo dicht mogelijk bij je lichaam te bewaren om ze warm te houden. Eerlijk gezegd hebben we dat zelf nog nooit gedaan.

De accu’s hebben voor het gemak een vaste plek in onze cameratas en zijn soms net zo bevroren als de snacks die mee gaan. Dat een accu in de winter sneller leeg is vinden we niet erg. We hebben ook niet de ervaring dat een accu er sneller door stuk is gegaan.

De Oisterwijkse bossen en Vennen
Eén van onze favoriete plekjes.

Tip 4: Warme kleding

Denk ook aan jezelf. De gevoelstemperatuur wil nogal eens lager zijn dan de temperatuur die door verschillende apps en weerstations wordt aangegeven. De wind zorgt ervoor dat het al snel kouder aanvoelt. En als de zon lager komt te staan, daalt de temperatuur nog eens extra. Alles bij elkaar genoeg reden om je goed te kleden. We geven je het volgende mee.

Jezelf kleden in laagjes klinkt leuk maar het zal voor iedereen iets anders betekenen. Natuurlijk is het makkelijk als je een dun laagje kunt uittrekken of aantrekken, maar bedenk wel dat je de kleding steeds moet meenemen. En vaak betekent het ook dat je je jas even moet uitdoen. Daar koel je ook flink van af. Wat laagjes betreft kleden we ons thuis al zo goed mogelijk. En in de praktijk werkt dat erg goed.

Onze ervaring is dat een simpele regenbroek niet alleen regen maar ook wind tegen houdt. Je zult ons dan ook vaak met een regenbroek zien fotograferen. Daardoor koelen we minder snel af. Een bijkomstig voordeel is dat deze broek ook water, zand en vuil tegen houdt. De outdoorbroek hoeft niet na 1 keer de wasmachine in.

Handschoenen, sjaal en muts gaan in deze tijd van het jaar altijd mee. Je verliest ongeveer 25% van alle warmte via je hoofd dus een muts doet al heel veel. Ook wat schoenen betreft kun je je warm kleden. Veel outdoorschoenen zijn wat dikker of zelfs gevoerd en dikkere of een 2e paar sokken zal je ook helpen.

Natuufotografie in de winter is leuk om te doen

Tip 5: natuurfotografie in de winter: Alle omstandigheden zijn geschikt

Wij vinden alle weersomstandigheden geschikt om te fotograferen. Dat werkt alleen als je meer dan een vooraf opgezet plan hebt, waarin je hebt bedacht wat en in welke omstandigheden je wilt fotograferen.

Thuis blijven en niet fotograferen is best jammer. Je bent immers natuurfotograaf. Fotograferen in verschillende omstandigheden leidt tot meer diversiteit in je portfolio. Je hebt een tak van fotografie gekozen waarin de natuur de belangrijkste factor is. Dat betekent dat je je vaak zult aanpassen aan de omstandigheden.

Ook een grijze dag, mist, harde wind of regen kunnen mooie beelden opleveren, want juist dan krijg je veel sfeer in je foto’s.

Natuurfotografie in de winter betekent soms een sneeuwstorm trotseren.
Even naar buiten in een sneeuwstorm. En daarna weer snel naar binnen.

Mis je kleuren in het landschap en de lucht? Kun je een grafisch beeld maken of met een sterke invoerende lijn werken? Of kun je in harde wind water en lucht een bepaalde dynamiek meegeven? Er zijn mogelijkheden genoeg. Experimenteer en bekijk je foto’s aandachtig. Wat spreekt je aan en wat niet? Vanuit die gedachte maak je weer een volgende foto. Je zult zien dat de natuur er altijd voor je is.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *