De vakantieperiode is in volle gang. Misschien ben je al weggeweest of heb je je vakantie nog tegoed. En misschien ga je wel op fotoreis. In dit artikel ontdek je hoe wij reisfotografie beleven.

Er is een verschil tussen een ‘gewone’ vakantie en een fotoreis. Tijdens beide reizen kun je heerlijk tot rust komen en nieuwe culturen en landen leren kennen. Maar tijdens een fotoreis ligt de nadruk op reisfotografie. In dit artikel bespreken we hoe wij tijdens onze vakanties en fotoreizen fotograferen:

  • Hoe bereiden we ons voor?
  • Wat nemen we mee?
  • Wat doen we ter plaatse
  • Hoe bewerken we de foto’s na de fotoreis
Reisfotografie Voor Landschapsfotografen 6 Betere Landschapsfoto
Reisfotografie brengt je soms op onverwachte plekken.

Voorbereiding van een fotoreis

Of je fotoreis in eigen land plaatsvindt of ver weg, een goede voorbereiding is belangrijk. Daar zit voor ons geen verschil in. We bedenken welke locaties we willen bezoeken en welke locaties we willen fotograferen. Daar zit voor ons een verschil in. Immers, het gaat niet alleen om het fotograferen, maar ook om het genieten. Het scouten begint soms al maanden van te voren. Want de plaatsen waar we naar toe gaan, bepalen ook op welke plaatsen we verblijven.

Je kunt dit natuurlijk ook omdraaien. Als je een mooie plaats kent waar je – met je gezin of familie en vrienden – wilt verblijven, kun je daar in de buurt geschikte fotolocaties scouten. Zomaar op pad gaan geeft je veel creatieve vrijheid. Maar zonder enige voorbereiding heb je een grote kans dat je de mooiste fotografielocaties mist.

Online kun je veel informatie over fotoreizen vinden

Social media en bijvoorbeeld Google Earth zijn belangrijke informatiebronnen voor ons. We beginnen hier soms al maanden van te voren mee. Zo wordt het scouten geen haastwerk en is er voldoende tijd om keuzes te maken en de plannen aan te passen.

We houden rekening met reistijden. Soms lijken locaties dicht bij elkaar te liggen. Zeker in heuvelachtig of bergachtig terrein kun je lang onderweg zijn. Wij bezoeken twee, hooguit drie locaties op één dag. Zo beperk je de reistijd én houd je voldoende tijd over om te fotograferen.

Reisfotografie: Wat we meenemen op fotoreis

Aan de ene kant bepaalt een locatie welke apparatuur we meenemen. Aan de andere kant willen we de vrijheid hebben om bijvoorbeeld objectieven te wisselen als een locatie en compositie daar om vraagt. Daarom nemen we meestal meer mee dan alleen het absoluut noodzakelijke.

Een stevig en stabiel statief is ook vaak nodig. Zeker als we aan de kust of in wat ruigere gebieden fotograferen. En als je ons een beetje kent, weet je dat we ook filters meenemen. Verder mag een reserve body niet ontbreken. Het zou zonde van de tijd en geld zijn als een camera het ter plaatse begeeft en we niet kunnen fotograferen. Tel daar nog wat accessoires, een laptop en cameratas bij op en je zit zo aan 15 kilo per persoon.

Als we met de auto op fotoreis gaan, wat we bijna altijd doen, is dit geen probleem. We kunnen alles gemakkelijk in de auto meenemen en ter plaatse een keuze maken uit de apparatuur die we tijdens je fotoshoot meenemen.

Voor die enkele keer dat we vliegen is ook snel een oplossing gevonden. Het statief kan eenvoudig in de ruimbagage mee. Onze kleding, ed. gaat in een duffle. Het voordeel daarvan is dat zo’n grote tas erg ruim en licht van gewicht is. De echte budgetmaatschappijen slaan we over. We kunnen dan ook gerust meenemen wat we willen. Meestal kunnen twee stuks handbagage mee. Dan kunnen we alle apparatuur binnen handbereik houden en weten we wat ermee gebeurt.

Wat doen we ter plaatse

Verwachtingspatroon

Ter plaatse gaan we lekker op pad en bezoeken we de locaties die we op voorhand hebben uitgezocht. We wijken gerust van onze planning af als we bijvoorbeeld nog andere mooie locaties ontdekken of de weersomstandigheden eens tegenvallen.

Reisfotografie is geen wedstrijd, het is juist lekker ontspannen. Als we mooie foto’s maken is dat een bonus. We hebben geen invloed op het weer en licht. Veel meer doen dan plannen en ‘de beste periode kiezen’ kunnen we niet doen. Maar we zorgen er altijd voor dat we ruim op tijd zijn. Dan kunnen we ter plaatste nog iets eten en de locatie vooraf goed verkennen. Omdat we vinden dat alle weer geschikt is om in te fotograferen, komen we altijd wel met enkele voor ons mooie foto’s thuis.

Vaak laten we ook ruimte in onze planning om nog eens terug te gaan naar een bepaalde plaats. Dat werkt vooral goed in andere lichtomstandigheden.

Reisfotografie Voor Landschapsfotografen 1 Betere Landschapsfoto
Een hele mooie plek met een meertje. Er zit veel diepte in het landschap, maar dat komt in deze foto niet zo goed over.

Keep it simple

Sommige fotografen weten ter plaatse niet wat ze moeten fotograferen. En dat ondanks de planning. Je kunt reisfotografie voor jezelf heel eenvoudig houden. Je kunt er zelfs voor kiezen om gewoon te beginnen met fotograferen. We geven je nog een aantal tips:

  • Blijf minstens 10-15 minuten op één plek voordat je naar een volgende locatie gaat.
  • Ga uit van de ‘regel’ van derden.
  • Bepaal het onderwerp en neem niet te veel in beeld. Reisfotografie is zoveel meer dan het vastleggen van weidse landschappen.
  • Kijk ook welke elementen in de compositie beschikbaar zijn die voor diepte zorgen.

Met deze uitgangspunten kun je starten met fotograferen. Pas ze niet als regel maar als uitgangspunt toe. En fotografeer vooral wat jij mooi vindt.

Reisfotografie Voor Landschapsfotografen 5 Betere Landschapsfoto
Het high key brengt rust in dit beeld.

Nabewerking van je reisfoto’s

Bij thuiskomst heb je meestal veel foto’s gemaakt. Dan sta je voor de uitdaging om je foto’s te bewerken. Dat hoef je niet met alle foto’s te doen.

Er is een verschil tussen foto’s die je een beeld geven van hoe het er ter plaatse uitzag en jou weer een goed gevoel geven. En er zijn écht goede foto’s waar je trots op bent. In de eerste categorie zul je veel meer foto’s hebben dan in de tweede categorie. Foto’s in de eerste categorie bewaren we. De foto’s met bijvoorbeeld een sterke compositie en veel sfeer werken we uit. In die foto’s versterken we de diepte en verhogen we de sfeer. Bekijk en beoordeel je foto’s ook zo: niet al je foto’s kunnen top zijn. En geniet lekker na van je fotoreis.

Conclusie

Een fotoreis bestaat voor ons uit fotograferen en lekker genieten. Maar natuurlijk staat de fotografie centraal. Door vooraf een aantal locaties te selecteren ontstaat een route en weten we van te voren waar we slapen. Dat vinden wij prettig. We laten voldoende ruimte in het programma om spontaan plekken te bezoeken of eens een keer lekker lang op een terras te blijven hangen. Die combinatie van fotografie en genieten geeft ons altijd een optimale reisbeleving én mooie -foto- herinneringen.

Wil je meer lezen en tips krijgen die je in de reisfotografie kunt gebruiken?

Lees dan eens de volgende artikelen:

Meerdaagse workshops

Heb je zin om op fotoreis te gaan? Laat je vooral niet tegenhouden. Neem een paar dagen of een week of meer vrij en ga op pad. Als je wilt kun je met ons mee. Bij de workshops kies je dan voor een meerdaagse workshop.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Reisfotografie voor natuurfotografen in het kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *