Fotograferen in fel zonlicht, is wat veel natuurfotografen proberen te voorkomen. Grote contrasten, dichtgelopen schaduwen, uitgebeten hooglichten en ontbrekende sfeer zijn veel gehoorde ‘tekortkomingen’. Maar met een beetje creativiteit zet je gewoon sfeervolle foto’s neer. Ontdek meer met deze 2 voorbeelden.

Fotograferen in hard licht

Wij fotograferen regelmatig in hard licht. Het is uitdagender dan rondom het gouden en blauwe uurtje. En soms past ons gewoon geen ander tijdstip. Door een paar eenvoudige aanpassingen, kunnen we gewoon verder met fotograferen.

Fotograferen in hard licht en met een lange sluitertijd in Normandië.

wat is hard licht

We beschrijven nog even kort wat hard licht is. Hard licht wordt in de natuurfotografie veroorzaakt door de felle zon. Op het moment dat de zon wat hoger aan de hemel staat en er nauwelijks of geen wolken zijn, zie je een groot contrast. Kort gezegd: je hebt kans op dichtgelopen schaduwen en uitgebeten hooglichten, want zo vertaalt het harde licht zich vaak in een foto. Kijk je nadat je een foto hebt gemaakt naar het histogram, dan zie je een piek aan de linker kant, de schaduwen, en een piek aan de rechter kant, de hooglichten.

Het effect van hard licht

Weet je wat het vervelendste is? Als je al vaker met perfect, meestal zachter, licht op een locatie bent geweest, maar niet met de perfecte foto naar huis bent gegaan. Of je verheugt je enorm op een workshop of een middag lekker fotograferen en het licht is verre van perfect. Het is hard. Niet de beste situatie om je camera te pakken, nietwaar?

Hard licht heeft zo z’n effect op kleur en contrast. Het dynamisch bereik van de camera is al snel te klein. Als je uitgebeten hooglichten wilt voorkomen en belichtingscompensatie toepast, lopen schaduwen al snel dicht.

Dat stelt je als fotograaf voor een aantal uitdagingen. Niet fotograferen is geen optie voor ons. Creatieve oplossingen bedenken wel. Je kunt plannen wat je wilt, omstandigheden kunnen afwijken. Het is juist een kunst om dan te fotograferen.

Gun jezelf even de tijd om aan de omstandigheden te wennen. Kijk om je heen en bedenk wat je wél met de gegeven omstandigheden kunt doen. Ook tijdens hert fotograferen in hard licht kun je mooie foto’s maken.

AAA2485 Betere Landschapsfoto

Oplossingen voor fotograferen in hard licht

Er zijn verschillende oplossingen voor het fotograferen met hard licht. We geven je een aantal tips die je helpen bij het fotograferen met felle zon.

Tip 1: Pas je compositie aan

Het klinkt misschien gek maar op 1 locatie kun je veel verschillende composities fotograferen. Wellicht kun je in een andere richting fotograferen of zoom je in zodat je met een kleiner contrast in je foto te maken hebt.

De omstandigheden stellen je creativiteit op de proef. Kijk nog eens naar de eerste foto in dit artikel, de kustlijn met de rotsen. Eerlijk gezegd vonden we het landschap achter ons interessanter. We maakten er een aantal foto’s van, maar wisten vooraf al dat die minder goed zouden werken. Met het licht schuin van achter was het contrast al een stuk kleiner.

De uitdaging was nog het bijna witte schuim om het water. Door met verschillende filters, gecombineerd met een sluitertijd van 30 seconden te werken, losten we het op. De sfeer in deze foto wordt gemaakte door de langere sluitertijd. Het grote contrast in de golven is flink verminderd en toch is de dynamiek in het water behouden gebleven. In deze situatie werkte Frank met de filters die in zijn jaszak zaten, zonder filterhouder. Zijn cameratas lag te ver weg.

Tip 2: Fotografeer met filters

We schrijven en vertellen het vaak, filters helpen je ook bij het oplossen van belichtingsproblemen. Met een polarisatiefilter verminder je reflecties en laat je soms meer details en kleur zien. Met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen voorgrond en achtergrond. Met filters los je echt niet alles op, maar ze geven je enorm veel meer mogelijkheden. Vervolgens kun je er nog voor kiezen om met een grijsfilter de sluitertijd verder te verlengen.

Tip 3: Let op je instellingen

We gaan verder met de tips over fotograferen in hard licht. Een logische tip zul je denken, maar juist in deze omstandigheden is het zaak om sluitertijd, diafragma en ISO-waarde perfect op elkaar af te stemmen. Als je de techniek goed begrijpt, kun je die onder alle lichtomstandigheden inzetten. Bedenk steeds vooraf hoe het licht reflecteert, kijk naar licht, donker en contrasten. Daar stem je de instellingen op af.

Tip 4: Controleer je histogram

En controleer je histogram nadat je een foto hebt gemaakt. Stel vast dat je foto geen uitgebeten hooglichten bevat, tenzij je bewust een high key foto maakt en puur wit wilt laten zien. Check ook het scherm waarop je camera laat zien waar de uitgebeten hooglichten zitten. We vinden dit een belangrijke functie. Het oog van de kijker wordt naar het lichtste deel in de foto getrokken. Dit hoeft niet het hoofdonderwerp te zijn, maar het is zonde als het lichtste deel in de foto afleidt en geen kleur en details meer bevat. Je eerste foto hoeft niet direct naar wens belicht te zijn. Maar je 2e of 3e foto kan dat wel al zijn. Fotograferen in hard licht werkt precies hetzelfde als fotograferen in andere lichtomstandigheden. Het is echt niet moeilijker.

Wil je nog meer weten over fotograferen in hard licht? We schreven eerder al een artikel over ‘Het histogram in natuurfotografie’. Wil je nog meer weten, bekijk dan het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’.

Creatieve foto's met Lensbaby bieden je ongekende mogelijkheden

Deze foto is gemaakt op een zomerse dag in de volle zon. Door met een polarisatiefilter te werken en de belichtingscompensatie aan te passen, ontstond een licht beeld waarin kleur, structuur en details behouden bleven.

Wil je nog een voorbeeld zien? Kijk dan eens naar het artikel ‘Hard licht: Maspalomas‘.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *