Lightroom Classic is wereldwijd één van de meest gebruikte programma’s om foto’s te bewerken. In dit blog gaan we in op twee essentiële modules van dit prachtige programma: Bibliotheek en Ontwikkelen.

Lightroom Classic is goed en snel

Lightroom Classic is een zeer goede keuze om als hobbyfotograaf of als professionele fotograaf je foto’s te bewerken. Het programma heeft veel voordelen want het is krachtig en snel.

Lightroom zit zo in elkaar dat je op een snelle en efficiënte manier je foto’s kunt organiseren en bewerken. Hierdoor bespaar je veel tijd en kun je je workflow optimaliseren. Die efficiënte workflow en het besparen van tijd zijn echt niet alleen voor de professionele fotograaf weggelegd. Iedereen die digitale fotografie als hobby heeft, weet dat het bewerken van foto’s bijdraagt aan een verbeterde fotografische ervaring.

Lightroom Classic Cursus Betere Landschapsfoto
Foto bewerkt in Lightroom Classic.

Abonnement

Om Lightroom te gebruiken heb je een abonnement nodig. Dat kost momenteel ongeveer 13 euro per maand. Voor sommige fotografen zijn de terugkerende kosten een struikelblok.

Ja, de abonnementskosten komen maandelijks terug maar je hebt geen goedkope hobby uitgezocht. En je presenteert je foto’s altijd beter als je ze bewerkt. Het abonnement levert je flexibiliteit en gemak op. En ook andere programma’s die voorheen gratis waren, kosten tegenwoordig gewoon geld.

De ontwikkeling van de fotografische mogelijkheden en aanpassingen in de software gaat nog steeds snel en gepaard met grote investeringen. Dat rechtvaardigt de prijs.

Zo heb je altijd toegang tot de nieuwste versie, heb je indien nodig uitgebreide klantondersteuning en is er een groot aanbod van achtergrondinformatie en tutorials van de makers van Lightroom zelf.

In dit blog gaan we verder in op de module Bibliotheek en Ontwikkelen. Die worden het meest gebruikt.

Module Bibliotheek: orde in de fotocollectie

Met de module Bibliotheek krijg je volledige controle over je fotocollectie. Dat lijkt misschien niet nodig. Maar als je je foto’s vanuit één punt kunt beheren, geeft je dat voordelen. Zo kun je de foto’s eenvoudig ordenen, labelen en van trefwoorden voorzien.

Je kunt foto’s gemakkelijk terugvinden, verwijderen en exporteren. Waar we ook veel gebruik van maken is de zoekfunctie waarmee je snel foto’s kunt terugvinden of bijvoorbeeld slimme verzamelingen maakt.

LR scherm Betere Landschapsfoto
Foto’s slim organiseren.

Het bewerken van metagegevens en het toepassen van batchbewerkingen versnellen je workflow, terwijl slimme collecties je helpen om automatisch foto’s te groeperen op basis van specifieke criteria. Deze geavanceerde organisatiemogelijkheden zorgen ervoor dat je nooit meer een kostbaar moment hoeft te verspillen aan het zoeken naar foto’s.

En weet je wat daar het mooiste van is? Iedere manier die jij bedenkt waarop je je foto’s wilt bewaren past in Lightroom.

We merken in de praktijk dat er fotografen zijn die het ordenen van hun foto’s in de module Bibliotheek overbodig en lastig vinden. Toch krijgen we hier veel vragen over. Het loont om de module Bibliotheek beter te leren kennen. Juist als je nog niet zoveel ervaring met Lightroom Classic hebt. Je voordeel is dat je al snel leert wat jij nuttig vindt om te gebruiken. Want wie zegt dat je alles moet leren en gebruiken? Efficiënt gebruik staat voorop. Ok, het komt op de tweede plaats. Plezier beleven aan natuurfotografie is natuurlijk belangrijker.

Module Ontwikkelen: creatieve vrijheid in beeldbewerking

In de module Ontwikkelen zit de echte kracht. Met de schuifregelaars pas je je foto’s aan. Je artistieke kwaliteiten komen hier tot leven. Daarmee bedoelen we overigens niet dat artistieke aanpassingen tot een compleet ander beeld leiden. Maar je hebt nu eenmaal de mogelijkheid om belichting, kleur, (on)scherpte en andere aspecten van je foto’s aan te passen.

De bewerkingen zijn non-destructief. Je behoudt dus altijd het originele beeld. Je kunt altijd – met één druk op de knop – terug naar de foto die jij maakte.

Lightroom Classic Voorbeeld Nabewerking Cursus Betere Landschapsfoto
Links het originele beeld, rechts het eindresultaat. Bewerkingstijd: 1 minuut.

Maak sterkere foto’s met Lightroom Classic

De voordelen van Lightroom Classic spreken voor zich. Je kunt snel en slim je foto’s bewerken, ongeacht of je hobbyfotograaf of professioneel beeldbewerker bent. Lightroom is daarbij een onmisbaar hulpmiddel dat je helpt bij het presteren van betere en mooiere foto’s. Ontdek de voordelen van Lightroom Classic, je zult ervan versteld staan.

Lightroom Classic Voorbeeld Betere Landschapsfoto

Meer lezen over Lightroom

Lightroom is een uitgebreid programma. We schreven er eerder al een aantal blogs over. We zetten er een paar op een rijtje:

Zelf met Lightroom Classic leren werken

Wil je in korte tijd Lightroom onder de knie krijgen? Kies dan voor ons e-book of cursus Lightroom.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *