Het ideale statief bestaat niet. En toch heeft het fotograferen met een statief veel voordelen. In dit artikel vertellen we waar je op let als je met een statief fotografeert. Je krijgt een aantal praktische tips.

Vrijwel altijd fotograferen wij met een statief. Dat doen we niet alleen als we met lange sluitertijden fotograferen. Een statief helpt ons bij het maken van een technisch goede foto – dus zonder bewegingsonscherpte – én een sterke compositie. Hoe dat werkt ontdek je in dit artikel.

Dat een statief duur, zwaar en lastig is om mee te nemen, horen we regelmatig. Dat blijkt voor veel fotografen reden genoeg te zijn om geen statief te kopen. Of om vaak zonder statief op pad te gaan. Gemak is belangrijk, maar je wilt ook mooie foto’s maken. Dan is het echt de moeite waard om wél van een statief gebruik te maken.

DSC9167 1 Betere Landschapsfoto

5 Belangrijke voordelen van het fotograferen met een statief

Het fotograferen met een statief heeft belangrijke voordelen.

Voordeel 1: Stabiliteit

Als we aan stabiliteit denken, dan denken we niet alleen aan de stabiliteit van het statief zelf. Maar ook aan de stabiliteit van de ondergrond. Op een stevige ondergrond zal je statief stevig staan. Die stabiliteit zorgt er voor:

  • Dat je apparatuur niet zo maar om waait
  • Dat je zonder bewegingsonscherpte een foto kunt maken

Een stevig statief kan meer gewicht dragen en is bestand tegen wind en stromend water. Als bijvoorbeeld je apparatuur maar 2 kilo weegt, is een statief dat 4 kilo kan dragen zeker niet stevig genoeg. Je zult bij weinig wind al last hebben van bewegingsonscherpte.

Voordeel 2: Optimale scherpte in je foto’s

Als je vanaf een statief fotografeert, voorkom je bewegingsonscherpte. Zelfs al fotografeer je met een korte sluitertijd en maak je gebruik van beeldstabilisatie, op een goed statief staat je camera pas echt stil. Het helpt je ook bij het handmatig scherpstellen.

Kijk ook eens naar het artikel ‘Zo voorkom je bewegingsonscherpte’.

AAF7311 Betere Landschapsfoto
De bewegingsonscherpte ontstaan door het onzorgvuldig plaatsen van het statief. Door de golfbeweging zakte het statief weg in het zand.

Voordeel 3: Helpt bij nauwkeurig bepalen van de compositie

Het vinden van dé compositie betekent dat je je verplaatst. Het voor jou ideale standpunt kan net iets naar links, rechts, voren, achter, hoger of lager zijn. Zonder statief kun je al een goede compositie én standpunt vinden. Dat is waar. Maar vervolgens wil je ‘vaste’ omstandigheden omdat je bijvoorbeeld:

  • Je technische instellingen nog verandert: je foto was niet op de juiste plek scherp of correct belicht
  • Bij het fotograferen met lange sluitertijden een andere golf of beweging in de wolken wilt vastleggen

Ja, je moet dan ook het statief weer opnieuw afstellen. Met een beetje oefening is dat secondenwerk.

Voordeel 4: Langere sluitertijden wordt mogelijk

Creatief gezien kun je met langere sluitertijden fotograferen. Dit is een populaire techniek en een statief is hierbij een belangrijk hulpmiddel. Je zorgt ervoor dat je camera stabiel staat. Vergeet niet de beeldstabilisatie uit te schakelen.

Aan de Opaalkust heb je zeker een goed statief nodig
Stromend water en een ongelijke ondergrond. Zorgvuldige plaatsing van het statief is cruciaal.

Voordeel 5: je hebt je Handen vrij

En je hebt je handen vrij. Dat is wel zo praktisch. Je hoeft de camera niet de hele tijd vast te houden. Je kunt allerlei andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld:

  • Het plaatsen van filters
  • Bij kou je handen in je zakken steken
  • Alvast een nieuwe positie en compositie zoeken

Wanneer gebruik je een statief

Als we gaan fotograferen doen we dat – bijna – altijd met een statief. Zonder gaan we niet van huis. De voordelen spreken voor zich. Wij fotograferen dan ook met een statief in:

  • Landschapsfotografie
  • Kustfotografie
  • Macrofotografie
  • Architectuurfotografie
  • Nachtfotografie

Tips voor het fotograferen met een statief

We hebben een aantal praktische tips voor het fotograferen met een statief. Het zijn eenvoudige tips die heel logisch lijken. Toch zien we in de praktijk dat ze lang niet altijd worden toegepast. Met alle gevolgen van dien. Regelmatig zien we onscherpte in foto’s of valt het statief met camera en al om. En dat is vrijwel altijd te voorkomen.

Praktijktip 1: Stabiele ondergrond

Plaats het statief op een stabiele ondergrond. Dat verkleint de kans op omvallen en de kans op bewegingsonscherpte. Let op dat je het statief bijvoorbeeld niet op gras, mos, takjes of los zand zet. Deze ondergrond is zacht en kan instabiliteit veroorzaken. Op een zandstrand druk je de statiefpoten een stukje in het zand. Dat voorkomt kleine bewegingen die tot bewegingsonscherpte in je foto’s leiden.

Praktijktip 2: Zet je statief zo recht mogelijk

Dit sluit nauw aan bij het plaatsen van je statief op een stabiele ondergrond. De ondergrond is in de natuurfotografie zelden of nooit waterpas. Zorg er voor dat je statief waterpas komt te staan. Je hoeft er geen studie van te maken maar met een paar keer oefenen weet je precies hoe het werkt. Zo voorkom je dat een onzorgvuldig geplaatst statief bij wind of een zware combinatie van camera en objectief direct instabiel wordt.

Praktijktip 3: Ga tussen 2 statiefpoten in staan, zo stoot je niet zo snel tegen het statief

Een statief heeft 3 poten. Daarmee kun je het vrijwel altijd stabiel neerzetten. Plaats het statief zo, dat je zelf tussen 2 poten in kunt staan. Daarmee voorkom je dat je tegen die ene poot die naar achteren steekt aanstoot. Je voorkomt dat het statief omvalt of bewegingsonscherpte in je foto’s zichtbaar is.

Praktijktip 4: Draai je camera/statiefkop, niet het statief

Als je de camera in een andere positie wilt draaien – zonder dat je zelf een andere positie inneemt – laat je het statief staan en draai je alleen aan de statiefkop. Te vaak zien we nog dat een – zorgvuldig – geplaatst statief in zijn geheel wordt opgepakt en gedraaid als de camera gedraaid moet worden. Dan kun je weer van voor af aan beginnen omdat het statief niet meer stabiel staat.

En wrik niet aan je camera zonder dat je de statiefkop losdraait. Dat kan tot schade aan je apparatuur leiden.

Welke statiefkop kies je voor het fotograferen met een statief

Wat statiefkoppen betreft zijn er verschillende soorten te koop. Wij werken altijd met een balhoofd. Met 1 knop kun je dan je camera in een andere positie afstellen. Dat is wel zo gemakkelijk.

IMG 5582 Betere Landschapsfoto
Leofoto LH-55 balhoofd. Met 1 knop stel je het balhoofd naar wens af.

Wel of geen middenkolom

Een middenkolom geeft je extra hoogte. Maar het is ook een deel van het statief dat minder stabiel is. De extra koppeling zorgt voor een extra punt dat kan bewegen. En vaak hebben fabrikanten op juist deze plek – dus daar waar de statiefpoten bovenin bij elkaar komen en je stabiliteit nodig hebt – gewicht bespaard. Het gebruiksgemak gaat ten koste van de stabiliteit van je statief.

Als je met langere sluitertijden en meer wind fotografeert, gebruik je de middenkolom liever niet.

Onderhoud van je statief

Ook je statief heeft wat onderhoud nodig. Als je het maar af en toe gebruikt en het niet vies of nat wordt, zul je bijna niets hoeven te doen. Maar als je regelmatig aan de kust fotografeert, weten zout en water hun weg wel te vinden. Spoel je statief en statiefkop dan ook regelmatig af onder de douche. Veeg het daarna droog. Dat komt het gebruiksgemak en de levensduur ten goede.

Conclusie: fotograferen met een statief heeft veel voordelen

Het fotograferen met een statief heeft voordelen en nadelen. Wat ons betreft zijn de voordelen met afstand belangrijker dan het extra gewicht dat je meeneemt. Als je nog niet of bijna niet met een statief hebt gefotografeerd, ga dan eens met je statief op pad en volg de tips op. Je zult er veel plezier van hebben. We schreven eerder een artikel over waar ‘een goed statief’ aan moet voldoen. De checklist in het artikel zal je helpen bij het maken van een keuze.

Meer over de techniek in landschapsfotografie

Als je meer wilt ontdekken over hoe je in de praktijk een technisch goede foto maakt, dan kunnen wij je ook helpen. In het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ hebben we het allemaal op een rijtje gezet.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *