Sfeer in landschapsfotografie. Er is veel over geschreven. Wat sfeer precies is, is wel eens lastig weer te geven. Voor iedereen zal het iets anders betekenen. Een sluitend antwoord of sluitende definitie is dan ook lastig te geven.

Sfeer in landschapsfotografie: wat betekent sfeer voor ons

Voor ons wordt sfeer vaak gemaakt door het weer. Het licht, de kleurtemperatuur en weersverschijnselen zoals storm, regen en mist zorgen voor sfeer. Dat is logisch omdat wij voornamelijk landschap, kust en macrofotografie beoefenen. Je zult bij ons bijvoorbeeld weinig mensen en dieren in de foto’s zien.

Regen en zonneschijn in een landschapsfoto gevangen
Regen én zonlicht op het ven

Nog een stap verder

Er zijn momenten waarop sfeer makkelijk in de foto komt, bijvoorbeeld in het gouden of blauwe uurtje. Zeker als de zon voldoende ruimte krijgt. Maar daarmee beperk je jezelf ook. Ondanks een goede voorbereiding komen weersvoorspellingen niet altijd uit. En het gouden en blauwe uurtje passen qua sfeer niet bij bepaalde omstandigheden die je wilt vastleggen. Wij nemen het weer zoals het is. Door op deze manier naar sfeer te kijken, stellen wij ons open voor alle omstandigheden. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Het geeft ook ruimte om te experimenteren. En dat helpt ons weer in onze ontwikkeling als fotograaf.

Direct zonlicht, gebruik gemaakt van patronen in de voorgrond en de palenrijen voeren je de diepte in.

sfeer in landschapsfotografie: We nemen je mee op een fotoshoot op een mistige ochtend

Er wordt wel eens gezegd dat een goede  voorbereiding het halve werk is. Dat klopt. Regelmatig bekijken we de weersverwachting van verschillende locaties. De Oisterwijkse vennen is een locatie waar we vaak komen. 

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is de dauwpunttemperatuur. Volgens de app Weather Pro zou er kans op mist zijn. Dus zaten we de volgende ochtend na een snelle douche en ontbijt om vijf uur in de auto op weg naar Oisterwijk. Onderweg was er geen mist te zien. Dat kwam zeer waarschijnlijk door de droge grond en relatief lage luchtvochtigheid. Sfeer in landschapsfotografie komt niet altijd gemakkelijk.

Als je meer wilt weten over het fotograferen van mist, kijk dan eens naar het artikel ‘Fotograferen van mist in de natuurfotografie’. In dit artikel krijg je een aantal praktische tips over het fotograferen van mist en ontdek je hoe je sfeer in landschapsfotografie kunt vastleggen.

Eenmaal bij de vennen aangekomen zagen we tussen de bomen door nog wat mist. Het was gelukkig bijna windstil en de zon was al boven de horizon zichtbaar. Die gaf al kleur aan de lucht maar deed nog weinig op de voorgrond. Dat bood ons even de tijd om een geschikt plekje te vinden. Omdat er niet heel veel mist was, besloten we voor 1 plek te gaan.

Belichtingsproblemen oplossen

Op deze plek is het te fotograferen landschap ver weg. Een tele objectief met een brandpuntafstand tot ongeveer 200mm vonden we een goede keuze. Net als een polarisatiefilter en grijs verloop filter. Door tegen het licht in te fotograferen heb je met een groot contrast te maken. Dat verklein je met het grijsverloopfilter. Met het polarisatiefilter verminder je schitteringen. Deze 2 filters gebruiken we bijna altijd.

De focus gaat uit naar een klein eilandje. Er is steeds minder mist maar daardoor is de achtergrond net voldoende te zien. En het brengt veel sfeer vinden we. We gaan voor het mystieke beeld.

Dezelfde plek, 2 dagen eerder.

De mist verhult landschap, maakt het zacht en mysterieus. Deze keer pakt het goed uit. Hieronder 2 foto’s van deze ochtend.

Mist is steeds in beweging. Het lijkt wel alsof de zon speciaal het eilandje belicht. Feitelijk is dit gewoon geluk hebben dat de mist op de juiste plek hangt.

In dit geval een monochroom beeld. Meestal vinden we composities daar ongeschikt voor, maar in dit geval pakt het goed uit. Het eiland steekt net voldoende af tegen de achtergrond.

Workshop waarin landschapsfotografie centraal staat

We hebben een aantal interessante workshops landschapsfotografie voor jou. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Wil je een workshop volgen waarin je een grote kans hebt om mist te fotograferen, kies dan voor een privéworkshop. Dan kunnen we sturen op sfeer in landschapsfotografie. We zijn flexibel wat datum en tijdstip betreft en kunnen als het ware het juiste moment uitzoeken.

Oisterwijk is een hele geschikte plaats met verschillende mooie locaties om te starten.

Een beeld van de workshop landschapsfotografie Technische vaardigheden in Oisterwijk

In België is bijvoorbeeld de Kalmthoutse Heide heel geschikt.

Pas je belichtingscompensatie aan als je mist fotografeert

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is ambassadeur en officieel dealer van Lensbaby, NiSi, Leofoto en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *