Sfeer in landschapsfotografie. Er is veel over geschreven. Wat sfeer precies is, is wel eens lastig aan te geven. Voor iedereen zal het iets anders betekenen. Een sluitend antwoord of sluitende definitie is dan ook lastig te te beschrijven. Aan de hand van een aantal foto’s geven we meer richting aan sfeer in landschapsfotografie.

Sfeer in landschapsfotografie: wat betekent sfeer voor ons

Voor ons wordt sfeer vaak gemaakt door het weer. Het licht, de kleurtemperatuur en weersverschijnselen zoals storm, regen en mist zorgen voor sfeer. Dat is logisch omdat wij voornamelijk landschapsfotografie, kustfotografie en macrofotografie beoefenen. Je zult bij ons bijvoorbeeld weinig mensen en dieren in de foto’s zien. Kijk ook eens naar het ‘Fotograferen van mist in de herfst‘.

Regen en zonneschijn in een landschapsfoto gevangen
Regen én zonlicht op het ven

Nog een stap verder: neem het licht zoals het is

Er zijn momenten waarop sfeer gemakkelijk in de foto komt, bijvoorbeeld in het gouden of blauwe uurtje. Zeker als de zon voldoende ruimte krijgt. Maar daarmee beperk je jezelf ook. Ondanks een goede voorbereiding komen weersvoorspellingen niet altijd uit. En het gouden en blauwe uurtje passen qua sfeer niet bij bepaalde omstandigheden die je wilt vastleggen. Wij nemen het weer zoals het is. Altijd. Door op deze manier naar sfeer te kijken, stellen wij ons open voor alle omstandigheden. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Het geeft ook ruimte om te experimenteren en meer variëteit in de foto’s die we maken. En dat helpt ons weer in onze ontwikkeling als fotograaf.

AAE2216 Betere Landschapsfoto
Direct zonlicht, gebruik gemaakt van patronen in de voorgrond en de palenrijen voeren je de diepte in.

sfeer in landschapsfotografie: We nemen je mee op een fotoshoot op een mistige ochtend

Er wordt wel eens gezegd dat een goede  voorbereiding het halve werk is. Dat klopt. Regelmatig bekijken we de weersverwachting van verschillende locaties. De Oisterwijkse vennen is een locatie waar we vaak komen. 

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is de dauwpunttemperatuur. Volgens de app Weather Pro zou er kans op mist zijn. Dus zaten we de volgende ochtend na een snelle douche en ontbijt om 5 uur in de auto op weg naar Oisterwijk. Onderweg was er geen mist te zien. Dat kwam zeer waarschijnlijk door de droge grond en relatief lage luchtvochtigheid. Sfeer in landschapsfotografie komt niet altijd gemakkelijk.

Eenmaal bij de vennen aangekomen zagen we tussen de bomen door nog wat mist. Het was gelukkig bijna windstil en de zon was al boven de horizon zichtbaar. Die gaf al kleur aan de lucht maar deed nog weinig op de voorgrond. Dat bood ons even de tijd om een geschikt plekje te vinden. Omdat er niet heel veel mist was, besloten we voor 1 plek te gaan.

Als je meer wilt weten over het fotograferen van mist, kijk dan eens naar het artikel ‘Fotograferen van mist in de natuurfotografie’. In dit artikel krijg je een aantal praktische tips over het fotograferen van mist en ontdek je hoe je sfeer in landschapsfotografie kunt vastleggen.

Belichtingsproblemen oplossen

Op deze plek is het te fotograferen landschap ver weg. Een tele objectief met een brandpuntafstand tot ongeveer 200mm vonden we een goede keuze. Net als een polarisatiefilter en grijs verloop filter. Door tegen het licht in te fotograferen heb je met een groot contrast te maken. Dat verklein je met het grijsverloopfilter. Met het polarisatiefilter verminder je schitteringen. Deze 2 filters gebruiken we bijna altijd.

De focus gaat uit naar een klein eilandje. Er is steeds minder mist maar daardoor is de achtergrond net voldoende te zien. En het brengt veel sfeer vinden we. We gaan voor het mystieke beeld.

AAE2549 bewerkt 2 1 Betere Landschapsfoto
Dezelfde plek, 2 dagen eerder.

De mist verhult landschap, maakt het zacht en mysterieus. Deze keer pakt het goed uit. Hieronder 2 foto’s van deze ochtend.

AAE2625 Betere Landschapsfoto

Mist is steeds in beweging. Het lijkt wel alsof de zon speciaal het eilandje belicht. Feitelijk is dit gewoon geluk hebben dat de mist op de juiste plek hangt.

AAE2615 Betere Landschapsfoto

In dit geval een monochroom beeld. Er is voldoende contrast, het eiland steekt net voldoende af tegen de achtergrond.

Verschillende omstandigheden

Omstandigheden kunnen heel verschillend zijn. Net zo als de sfeer in landschapsfotografie. Afwisseling in omstandigheden zorgt ook voor afwisseling in je foto’s. Een bepaalde sfeer zal je meer aanspreken, maar dat betekent niet dat andere omstandigheden niet mooi zijn. Kijk maar eens naar de mogelijkheden die je in de winter hebt. Op het eerste oog lijkt er weinig te fotograferen. Maar als je iets langer kijkt, zul je merken dat er nog steeds sfeervolle onderwerpen in overvloed zijn.

De afwisseling in omstandigheden vraagt vaak ook om net iets andere instellingen. Dat klinkt spannender dan het is, er is geen ‘geheim’ dat we je niet vertellen. Het komt er gewoon op neer dat je je instellingen aanpast aan de situatie. Want jij bepaalt de belichting en sluitertijd, scherpte en scherptediepte.

Als je dit nog lastig vindt, kijk dan eens bij onze e-books.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *