De herfst is een kleurrijke periode in het jaar. Het is een mooie tijd om de natuur te fotograferen. In dit artikel richten we ons op het fotograferen van mist in de herfst, en dan specifiek op de rol van composities.

Compositie

Mist is vaak een welkom element in de natuurfotografie. Het geeft extra sfeer aan een foto. Maar je kunt het ook inzetten om je compositie te versterken. We geven je 2 voorbeelden bij het fotograferen van mist.

Mist fotograferen op de Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is het hele jaar door een prachtig gebied. Toen de mist optrok zagen we deze sierlijke boom. Omdat de boom een eindje van de achtergrond af staat, komt deze los. Dat geeft extra diepte aan de foto. We volgden het pad naar de boom toe, maar de compositie werd er niet beter op. Omdat het pad zich tussen de inmiddels uitgebloeide heide door slingerde veranderde onze positie ten opzichte van de boom en achtergrond te veel. Dit bleek voor ons de beste compositie te zijn.

DSC6161 Betere Landschapsfoto

Mistige Hardknott pass (Engeland)

De Hardknott pass in het noordoosten van Engeland is berucht en beroemd tegelijkertijd. Met een hoogte van 393 meter is het geen killer. Maar dat zijn de stijgingspercentages van 33% en een weggetje van amper 4 meter breed met diepe kuilen wel. Als je omhoog rijdt zie je meer lucht dan asfalt. In combinatie met mist is het geen eenvoudige weg om te rijden. Maar wel een hele mooie. Je hebt het gevoel dat je bijna alleen op de wereld bent. Hier vervaagt de mist de achtergrond. De weg slingert zich een weg naar beneden en zorgt voor extra diepte. Een ideale plek voor het fotograferen van mist in de herfst.

AAE6344 Betere Landschapsfoto

Kleurrijk maar dan anders toegepast

Het fotograferen van mist in de herfst doen we vaak in het bos. Maar op weg daar naar toe kom je soms ook al mooie landschappen tegen die de moeite waard zijn om te fotograferen. Deze keer komt de kleur volledig uit de lucht en reflectie op het water. De mist is in deze foto al grotendeels opgetrokken. De foto’s waren sfeervol, maar net na zonsopkomst vonden wij het mooier.

AAA2403 Betere Landschapsfoto

Fotograferen van mist kan ook een heel andere sfeer oproepen. Deze foto is op een berg op Gran Canaria gemaakt. Eerder brandde daar eens bos af. De natuur kreeg een flinke klap. Onder aan de berg was het zonnig, maar toen we naar boven reden kwamen we steeds dichter bij de wolken. Eenmaal bij het bos aangekomen, zat het behoorlijk dicht. Van de zwart geblakerde grond en bomen in de mist maakten we deze foto. Inmiddels herstelt het bos zich goed.

AAG8608 Betere Landschapsfoto

Eerder schreven we ‘Fotograferen van mist in natuurfotografie’ en ‘5 Effectieve tips voor herfstfotografie’.  In deze artikelen lees je onder andere hoe mist ontstaat, hoe je je fotoshoot kunt voorbereiden en hoe je je camera kunt instellen. En bekijk ‘De mooiste riviertjes in de Ardennen‘ eens.

Workshops in de herfst

Het hele jaar door organiseren we workshops, ook in de herfst. Je kunt ons dan aan de kust vinden, maar ook in het binnenland. De meeste workshops vinden in het zuiden van Nederland en in België, waaronder in de Hoge Venen plaats.

De workshops zijn allemaal verschillend en praktisch opgezet. We werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We vinden het leuk als je met mooie foto’s naar huis gaat, maar vinden het nog belangrijker dat je ervaring opdoet zodat je zelf op een ander moment de techniek weer kunt toepassen. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Een foto gemaakt tijdens de workshop landschapsfotografie Hoge Venen in de herfst
AAC3551 Betere Landschapsfoto
AAA0122 Betere Landschapsfoto
Hoe fotografeer je vennen en meren
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *