Het fotograferen van vennen en meren kan knap lastig zijn. Wat je met het blote oog ziet, laat zich niet zomaar in een aantrekkelijke foto vertalen. Diepte, contrast, dynamiek en sfeer zijn vaak moeilijk over te brengen. We geven je een aantal tips en adviezen die je zeker zullen helpen bij het fotograferen van vennen en meren.

Voorbereiding van het fotograferen van vennen en meren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Toen we nog niet zo lang fotografeerden, deden we weinig tot niets aan voorbereiding. Dat op een locatie water aanwezig was, was al voldoende. Maar zonder voorbereiding weet je niet precies wat en welke omstandigheden je op een locatie aantreft.

Op zich hoef je je fotoshoots niet voor te bereiden, het houdt je erg flexibel. En je kunt lekker fotograferen wat de natuur je geeft. Maar als je een drukke agenda hebt of naar specifieke locaties en omstandigheden op zoek bent, is het enige voorbereiding erg handig. De tijd die je hierin investeert, verdien je razendsnel terug. Je zult vaker de gewenste omstandigheden aantreffen en met voor jou betere en mooiere foto’s thuis komen.

Hoe fotografeer je vennen en meren

Tijdens de voorbereiding voor het fotograferen van vennen en meren kijk je onder andere naar:

  • De locatie: wat kun je er fotograferen en hoe kom je er
  • Het tijdstip: waarop je gaat fotograferen, denk aan de stand van de zon
  • Indien mogelijk verken je de locatie vooraf. Zonder camera….
  • Je te verwachten positie: ten opzichte van de stand van de zon
  • Met welke brandpuntafstand ga je fotograferen, om te voorkomen dat je alle objectieven moet meenemen
  • En vergeet je statief niet

fotograferen van vennen en meren met Weerspiegeling en reflectie

Als je een ven of meer fotografeert, zal er altijd licht vanaf het wateroppervlak reflecteren. Afhankelijk van de omstandigheden en jouw standpunt, kan het wateroppervlak als een grijze massa de foto vullen. En dat terwijl het juist mooi kan zijn als je onder water kunt kijken of juist de weerspiegeling van de wolken in het water ziet. Hiervoor gebruik je een polarisatiefilter.

NiSi True Color CPL Polarisatie Filter 5 Betere Landschapsfoto

Diepte

Tijdens het fotograferen van vennen en meren wil je waarschijnlijk diepte in je foto leggen. Een veel voorkomende uitdaging daarbij is dat je vaak aan de rand van het water staat en de diepte lastig in de foto is over te brengen. Je kunt van een paar natuurlijke hulpmiddelen gebruik maken.

invoerende Lijnen

We kijken direct naar een voorbeeld. In de onderstaande foto vormen de bomen aan weerszijden van het ven een invoerende lijn de diepte in. Dit effect wordt versterkt door de reflectie, die weer wordt versterkt door het gebruik van een polarisatiefilter.

Invoerende lijnen zorgen voor diepte

Onderwerp op de voorgrond

Een veelgehoorde tip is dat je een onderwerp op de voorgrond plaatst. Of eigenlijk gebruik maakt van een onderwerp op de voorgrond. Voor de dieptewerking is dit ideaal. Het hoeft niet altijd om de geijkte steen of boomstam te gaan. Een reflectie van wolken kan ook.

Deze foto’s zijn gemaakt in het Lake District in Engeland. Het standpunt is bijna hetzelfde. Naast ander licht zie je ook wat de verandering van standpunt en brandpuntafstand doet.

Maar je hoeft niet altijd een onderwerp op de voorgrond in beeld te nemen. En vaak is er niet eens iets dat als onderwerp op de voorgrond kan dienen. Ochtendmist kan bijvoorbeeld ook voor diepte zorgen. Het fotograferen van vennen en meren biedt je veel mogelijkheden.

Een beeld van de workshop landschapsfotografie Technische vaardigheden in Oisterwijk

Fotograferen van vennen en meren met lange sluitertijden

Graag fotograferen wij met lange sluitertijden. Bij het vastleggen van water en lucht is dat een mooie creatieve techniek. Maar de lange sluitertijd moet ook echts iets toevoegen bij het fotograferen van vennen en meren. Zomaar een grijs filter gebruiken of met weinig licht fotograferen, leidt tot een langere sluitertijd maar niet automatisch tot een betere foto. Kies je grijsfilter en sluitertijd dus zorgvuldig. In het artikel ‘De juiste sluitertijd voor kustfotografie’ zul je ontdekken dat het landschap dat je fotografeert en de sfeer die je wilt weergeven van groot belang is bij het bepalen van de sluitertijd.

AAA5117 Betere Landschapsfoto

In deze compositie is er bewust voor gekozen om de lucht niet in beeld te nemen. De foto is zelfs ‘in camera’ met de beeldverhouding 1:1 gemaakt.

Nabewerking mag niet ontbreken

Alle tips ten spijt, je zult altijd wel iets in de nabewerking moeten doen. We geven je 1 concrete tip, benadruk je hoofdonderwerp in de foto.  Sommige foto’s vragen meer werk. Over hoe je dat aanpakt kun je het artikel ‘Verbeteren van foto’s in Lightroom’ eens lezen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

1 Comments for “Fotograferen van vennen en meren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *