De afgelopen week leek het wel zomer. De temperatuur liep op tot ruim 25 graden. We waren veel buiten en smeerden meer dan voldoende factor 50. We maakten foto’s op afwisselende locaties. Zo waren we in Merksplas, Westkapelle en Zuid-Limburg. De macrofoto die in dit blog centraal staat, maakten we thuis. Het is een duidelijk voorbeeld van high key macrofotografie.

High key macrofotografie is één van onze favoriete bezigheden

De afgelopen periode hebben we onze daktuin aangepast. Er kwamen veel nieuwe planten bij, waaronder de plant op de foto. Daarover zo meer.

High key macrofotografie

De high key techniek komt oorspronkelijk uit de filmindustrie. Om structuur en detail in de donkere tinten te laten zien, werd het beeld lichter gemaakt. Die techniek kun je ook in de macrofotografie toepassen.

In high key macrofotografie leg je de nadruk op de lichte tinten. Afhankelijk van de keuze die je maakt, bevatten de lichtste delen in je foto’s juist wel of juist geen details en kleur. De high key techniek gebruiken we ook aan de kust. Overigens kiezen wij er bijna altijd voor om in de lichtste delen nog wat kleur en details te laten zien.

High key macrofotografie met natuurlijk licht

Tijdens de workshops besteden we veel tijd aan de deelnemers. We maken hooguit enkele voorbeeldfoto’s tijdens een workshop. Maar tijd om zelf te fotograferen is er niet echt. Zelf fotograferen doen we op andere momenten.

De plant op de foto ging mee naar huis – gekocht in de shop van het arboretum – en belandde al snel in een mooie pot. We besloten de camera te pakken en er een high key foto van te maken. De omstandigheden waren er goed voor. Want je kunt wel een high key macrofoto willen maken, maar als de omstandigheden niet gunstig zijn, lukt het technisch gezien gewoon niet. We fotograferen immers altijd met natuurlijk licht.

Er zijn enkele technieken waarmee je het licht wat meer kunt sturen, maar die waren niet nodig. Enkele minuten later waren de foto’s klaar.

De knopige ooievaarsbek is het onderwerp

De knopige ooievaarsbek is feitelijk een geraniumsoort. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is niet giftig. Het mooie is dat de meerjarige plant ook tegen lage temperaturen van -15 graden is bestand. De plant bloeit in de zomer en in de herfst. Omdat het al vroeg warm werd, staat onze nieuwe aanwinst er al mooi bij.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Z7
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8
  • Zonder statief
  • Filters: NiSi True Color polarisatiefilter
  • Ontwikkeld in Lightroom Classic

De foto

DSC3674 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *