De afgelopen week leek het wel zomer. De temperatuur liep op tot ruim 25 graden. We waren veel buiten en smeerden meer dan voldoende factor 50. We maakten foto’s op afwisselende locaties. Zo waren we in Merksplas, Westkapelle en Zuid-Limburg. De macrofoto die in dit blog centraal staat, maakten we thuis. Het is een duidelijk voorbeeld van high key macrofotografie.
High key macrofotografie is één van onze favoriete bezigheden
De afgelopen periode hebben we onze daktuin aangepast. Er kwamen veel nieuwe planten bij, waaronder de plant op de foto. Daarover zo meer.
High key macrofotografie
De high key techniek komt oorspronkelijk uit de filmindustrie. Om structuur en detail in de donkere tinten te laten zien, werd het beeld lichter gemaakt. Die techniek kun je ook in de macrofotografie toepassen.
In high key macrofotografie leg je de nadruk op de lichte tinten. Afhankelijk van de keuze die je maakt, bevatten de lichtste delen in je foto’s juist wel of juist geen details en kleur. De high key techniek gebruiken we ook aan de kust. Overigens kiezen wij er bijna altijd voor om in de lichtste delen nog wat kleur en details te laten zien.
High key macrofotografie met natuurlijk licht
Tijdens de workshops besteden we veel tijd aan de deelnemers. We maken hooguit enkele voorbeeldfoto’s tijdens een workshop. Maar tijd om zelf te fotograferen is er niet echt. Zelf fotograferen doen we op andere momenten.
De plant op de foto ging mee naar huis – gekocht in de shop van het arboretum – en belandde al snel in een mooie pot. We besloten de camera te pakken en er een high key foto van te maken. De omstandigheden waren er goed voor. Want je kunt wel een high key macrofoto willen maken, maar als de omstandigheden niet gunstig zijn, lukt het technisch gezien gewoon niet. We fotograferen immers altijd met natuurlijk licht.
Er zijn enkele technieken waarmee je het licht wat meer kunt sturen, maar die waren niet nodig. Enkele minuten later waren de foto’s klaar.
De knopige ooievaarsbek is het onderwerp
De knopige ooievaarsbek is feitelijk een geraniumsoort. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is niet giftig. Het mooie is dat de meerjarige plant ook tegen lage temperaturen van -15 graden is bestand. De plant bloeit in de zomer en in de herfst. Omdat het al vroeg warm werd, staat onze nieuwe aanwinst er al mooi bij.
Gebruikte apparatuur
- Camera: Z7
- Objectief: Nikkor 105mm f2.8
- Zonder statief
- Filters: NiSi True Color polarisatiefilter
- Ontwikkeld in Lightroom Classic
De foto

Workshop High key en low key macrofotografie
Wil jij de high key techniek onder de knie krijgen? En ontdekken hoe je mooie onderwerpen vindt die je in alle lichtomstandigheden kunt fotograferen?
Je krijgt begeleiding van Frank en Yvonne. 2 Ervaren, fulltime fotografen. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in de macrofotografie. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op locatie met veel tips en advies. En als je wilt gaan we samen op zoek naar de foto die jij wilt maken.
high key macro

High key kust

Alle workshops

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie