Fotografie is ons beroep. Daarvoor gebruiken wij de nodige apparatuur. Toch denken we dat de hoeveelheid apparatuur die we gebruiken beperkt is. In de loop van de jaren hebben we onze keuzes gemaakt. In dit artikel beschrijven we de essentiële apparatuur voor natuurfotografie die ons helpt bij het maken van onze foto’s.

Zoals je weet wordt een betere foto niet door betere apparatuur gemaakt, maar door jezelf. In het algemeen klopt dat. Een investering in duurdere en nieuwere apparatuur kan technisch gezien een kwalitatief betere foto opleveren. Maar voor wat de compositie betreft, heb je zelf controle. En sfeer krijg je grotendeels van de natuur cadeau.

Yvonne aan het werk met het EF-324C statief

We geven je een 8 tips waar je op kunt letten als je nieuwe apparatuur voor natuurfotografie aanschaft.

Tip 1: Koop een camera die bij je past

Welke camera je nodig hebt is afhankelijk van wat je zult fotograferen en gedeeltelijk van je ervaringsniveau en hoe je je foto’s gaat gebruiken. Een duurdere camera zal je niet helpen bij het maken van betere foto’s. Je zult het zelf moeten doen.

Een camera behoort tot de essentiële apparatuur voor natuurfotografie

Als je nog niet zo veel ervaring hebt, heeft het geen zin om een dure en geavanceerde camera aan te schaffen. Zorg er eerst voor dat je de techniek beheerst en dat je merkt en voelt dat fotografie écht je passie is.

Stap je daarna over op een meer geavanceerde camera, dan zul je merken dat het prijsverschil groot is. Dit vertaalt zich ook in een betere kwaliteit. Als natuurfotografie helemaal jouw ding is en je je foto’s alleen maar op social media plaatst, heb je geen dure camera nodig. Als je je foto’s serieus gaat bewerken, gaat afdrukken of geld wilt verdienen, dan investeer je in een kwalitatief goede camera.

Voor ons is niet zozeer het aantal pixels en megapixels belangrijk. De nadruk ligt op een camera die goed met hogere ISO-waardes kan omgaan, een groot dynamisch bereik heeft en specifieke functies kent. Zo is het voor ons belangrijk om bijvoorbeeld bij meervoudige belichtingen de eerdere gemaakte foto door het livebeeld heen te zien.

Tip 2: Investeer in kwalitatief goede objectieven

Objectieven gaan veel langer mee dan een camera body. Een investering in een objectief is dan meestal ook een goede investering. Je objectieven ‘neem je meestal mee’ naar een nieuwe camera. Zorg ervoor dat je koopt wat je nodig hebt en zult gebruiken, niet enkel wat je wilt hebben. Je hebt niets aan objectieven of andere accessoires die je weinig of niet zult gebruiken.

Vaste brandpunt objectieven zijn vaak van betere kwaliteit dan een zoomobjectief. Naast de standaard objectieven met een bereik van 16mm tot 200mm en een 105mm macro objectief, fotograferen we graag met Lensbaby objectieven vanwege de creatieve effecten en resultaten. Ook die objectieven horen voor ons bij de essentiële apparatuur voor natuurfotografie.

AAE2839 Betere Landschapsfoto
Deze foto is gemaakt met de Lensbaby Burnside 35mm

Tip 3: fotografeer met een kwalitatief goed statief

Een veel gehoord nadeel van een statief is het gewicht. Vaak wordt dan ook voor een lichtgewicht statief gekozen. Als je dan eenmaal je statief in de natuurfotografie nodig hebt, blijkt het niet te voldoen en weten sommige fotografen niet hoe het werkt.

Een goed statief is noodzakelijk in de natuurfotografie. Met goed bedoelen we dat het statief:

  • Stabiel is en voldoende draagvermogen heeft, ook bij langere sluitertijden in wat meer wind
  • Flexibel in het gebruik is
  • Gemakkelijk kan worden meegenomen

Het statief is een essentieel onderdeel van apparatuur voor natuurfotografie en gaat altijd met ons mee. Het helpt ons bij het maken van scherpe foto’s, ook als de sluitertijd maar heel kort is.

Yvonne met het Leofoto Ranger EF-324 statief met LH-40 balhoofd
Yvonne met het Leofoto EF-324C statief

Een goed statief is niet goedkoop, maar kwaliteit kost nu eenmaal geld. Doe jezelf een plezier en investeer ook hier in. Je zult er vele jaren plezier van hebben. Meer over een goed statief lees je in het artikel ‘Keuzehulp bij Leofoto statief’.

Tip 4: Filters verkleinen belichtingsproblemen

We gaan verder met de tips over essentiële apparatuur voor natuurfotografie.

In de natuurfotografie zijn filters essentieel. Je zult ze niet voor iedere foto nodig hebben, maar wij kunnen na al die jaren wel zeggen dat we ze in de landschapsfotografie en kustfotografie bijna altijd gebruiken.

Als we praten over het fotograferen met filters wordt vaak aan het fotograferen met lange sluitertijden gedacht. Daar heb je ook filters voor nodig maar het verkleinen van belichtingsproblemen is essentieel in de natuurfotografie omdat je geen controle over je lichtbron hebt, bijvoorbeeld de zon.

Met een polarisatiefilter verminder je reflecties en kun je soms uitgebeten hooglichten voorkomen. Kijk maar eens naar de 2 foto’s hieronder. De foto links is zonder polarisatiefilter gemaakt, de rechter met. In de rechter foto zie je veel meer kleur en details. Met een digitaal filter is dit nog steeds niet na te maken. Want wat je camera niet vast legt, kun je achteraf in de nabewerking ook niet ‘uit de foto halen’.

En met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en de lucht. Ondanks dat onze camera’s zo’n beetje het grootste dynamisch bereik hebben dat we in de markt konden vinden, is dit filter vaak essentieel. Het zorgt ervoor dat we een foto zo kunnen belichten dat we uitgebeten hooglichten voorkomen en de donkere delen nét iets lichter kunnen maken. Daarmee voorkomen we dat achteraf ruis zichtbaar wordt.

Kijk maar eens naar de voorbeeldfoto’s. De foto links is gemaakt zonder grijs verloopfilter en de foto rechts met een grijs verloopfilter. De resultaten spreken voor zich.

Als je filters aanschaft, kies dan voor kwaliteit. Minimaliseer de kleurzweem en maximaliseer de details. Bij filters geldt helaas ook dat kwaliteit om een investering vraagt.

Tip 5: ND Filters geven je meer creatieve mogelijkheden

ND filters worden ook wel egaal grijsfilters genoemd. Dat filter gebruik je voor een creatief resultaat, het verlengen van de sluitertijd. Een egaal grijsfilter is een donker filter dat je voor het objectief plaatst. Het reduceert de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Door langer te belichten, krijg je toch een correct belichte foto als resultaat.

Lange sluitertijd in Normandië

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 8 Betere Landschapsfoto

Tip 6: werk met een afstandsbediening of timer    

Een afstandsbediening helpt je bij het voorkomen van ‘camera shake’. Camera shake is dat je camera nog even trilt op het moment dat je de ontspanknop indrukt. Door met een afstandsbediening te werken, voorkom je dat. De timer kun je ook gebruiken als je op bulb fotografeert.

Een andere optie is om de timer in je camera te gebruiken. Stel die in op 2 seconden, je camera heeft dan voldoende tijd om tot rust te komen voordat de foto wordt gemaakt.

Tip 7: Gebruik een L-bracket

Een L-bracket is een L-vormig metalen hulpmiddel dat precies onder en langs je camera past. Het vervangt je standaard snelkoppelingsplaatje en werkt eigenlijk precies hetzelfde.

Het grote voordeel van een L-bracket is dat je razendsnel de camera van een horizontale positie in een verticale positie kunt plaatsen.

Het L-bracket wordt door veel professionele landschapsfotografen gebruikt. Het gebruik van een L-bracket heeft 2 grote voordelen:

  • Je statief blijft stabiel staan terwijl je in de verticale stand, ook wel portretstand genoemd, fotografeert.
  • Het centrum van je compositie blijft gelijk

We vinden dat landschappen zich vaak goed lenen om in portretstand een foto te maken. Daar schreven we eerder een artikel over.

Essentiële apparatuur voor natuurfotografie: statief, camera, objectief en filters.
Camera, objectief, filters, statief, cameratas met poetsdoekje en een flesje water. Klaar voor de start!

Tip 8: Houd je apparatuur schoon

We zien dat de meeste fotografen hun apparatuur goed proberen te beschermen. Toch is de apparatuur lang niet altijd schoon. Vervuiling zorgt niet alleen voor (sensor)vlekken in je foto’s. Het kan er ook voor zorgen dat je apparatuur eerder aan een reparatie of vervanging toe is. Daarom een paar tips van ons die je standaard kunt toepassen:

  • Zorg ervoor dat je frontelement van het objectief en filters schoon zijn voordat je start met fotograferen
  • Maak je camera en objectieven na het fotograferen regelmatig schoon
  • Maak je cameratas regelmatig schoon. Die van ons gaat zelfs af en toe de wasmachine in nadat het binnenframe is verwijderd
  • Reinig de sensor bij vlekken
  • Hetzelfde geldt voor je statief en filters. Zeker als je aan de kust bent geweest is het nodig. Zand, zout en een vettige aanslag verwijder je met lauw water

Als je dit af en toe doet, zal je apparatuur langer mee gaan en ben je in de nabewerking minder tijd kwijt aan het verwijderen van vlekjes in je foto’s. Zelfs de sensor maken we zelf schoon. Als je dit niet aandurft, laat de reiniging van de sensor dan minstens 1 keer per jaar door een vakman uitvoeren. Fotografeer je vaak in wat ruigere omstandigheden, zorg er dan voor dat de sensor vaker wordt schoongemaakt.

apparatuur voor natuurfotografie
De lucht in deze foto zit vol met stofdeeltjes.

Conclusie

De conclusie is heel simpel. Betere apparatuur voor natuurfotografie stelt je in staat om kwalitatief betere foto’s te maken. Maar je zult je apparatuur moeten kennen om deze tot het volledige potentieel te benutten.

Het is zeker de moeite waard om voordat je iets aanschaft te bedenken of je je volgende aankoop ook echt gaat gebruiken. Lees reviews en wellicht kun je je gewenste aankoop eerst testen of huren. Kies dan voor de beste kwaliteit die je wilt betalen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *