Maak een grote sprong voorwaarts in je landschapsfotografie en begin met fotograferen tijdens het gouden uur. Hiermee verminder je harde, contrastrijke schaduwen en verwelkom je blijvende aanwinsten in je groeiende portfolio.

Wat is het gouden uur in landschapsfotografie?

Het gouden uur wordt ook wel eens het magische uur genoemd. Dit is de tijd net na de zonsopkomst en vlak voor de zonsondergang.

Hoe lang duurt het gouden uur?

Het gouden uur komt twee keer per dag voor en duurt – zoals de naam al aangeeft- ongeveer een uur. In de wintermaanden duurt het gouden uur in Nederland en België zelfs een uur en drie kwartier. En dat twee keer per dag. In de zomer duurt het gouden uur korter omdat de zon dan weer hoger aan de hemel staat.

En binnen de poolcirkel kan het gouden uur zelfs de hele dag duren. Rondom de evenaar is het gouden uur het kortst. We wonen dus op een gunstige plek voor als je het gouden uur wilt fotograferen.

Bewolking tijdens het gouden uur

De zon staat tijdens het gouden uur lager boven de horizon. Het licht wordt al zachter. Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden – denk vooral aan bewolking – komt er kleur in de lucht, wordt het contrast kleiner en worden schaduwen minder hard.

Mountains near Hali Iceland Betere Landschapsfoto

Waarom is het licht tijdens het gouden uur beter?

Vanuit een technisch perspectief observeren we tijdens het gouden uur rode, oranje en paarse tinten, aangezien de rode golflengten langer zijn in het kleurenspectrum en daardoor meer kunnen doordringen dan de kortere, blauwere golflengten. Daarnaast beïnvloeden stof en vervuiling de kleurenweergave, waar helderdere kleuren zichtbaar zijn bij een toename van deeltjes in de atmosfeer, inclusief de deeltjes in wolken.

Later op de dag staat de zon hoger aan de hemel waardoor er meer blauw licht op de planeet valt. De lichthoek zorgt ook voor donkerdere contrastrijke schaduwen.

Kan ik alleen landschappen fotograferen tijdens het gouden uur?

Natuurlijk niet, elke ‘regel’ heeft uitzonderingen en hier zijn er enkele. Voor wat contrast en kleur betreft zijn foto’s die je tijdens het gouden uur maakt een verrijking voor je portfolio. Maar als je alleen tijdens het gouden uur fotografeert, beperk je jezelf. De natuur heeft je veel meer te bieden dan alleen het gouden uur.

AAE3144 Betere Landschapsfoto

Wat doe je op bewolkte dagen?

Op een bewolkte dag lijkt de zon in een softbox te staan. Schaduwen en tinten zijn zacht, maar veel kleur zal ontbreken. Toch hebben we veel van dit soort dagen in Nederland en België. Ons advies: maak er gebruik van. Ook dit zorgt voor afwisseling in je portfolio.

Fotograferen in een bos

Zelfs onder een dicht bladerdek kunnen contrasten groot zijn. En het licht komt als het ware ‘gevlekt’ over. Behalve dat je contrasten hard zijn, zijn deze foto’s over het algemeen ook minder aantrekkelijk om naar te kijken. Vind je composities dan in minilandschappen.

Valleien en dalen

Ook als de zon niet doordringt in een vallei of dal kan er nog veel licht op je compositie vallen, zonder dat je last hebt van grote contrasten.

AAJ1546 Betere Landschapsfoto

Mistige dagen

En mistige dagen doen het ook goed. Ook in deze situatie zijn contrasten kleiner en ontbreken verzadigde kleuren. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Foto’s die je in de mist maakt, ‘verbergen’ veel details en er ontstaan meer mysterieuze beelden. Wat ons betreft, kijken we altijd uit naar mist in landschapsfotografie.

Het vinden van locaties en composities

Alle voorbereiding vanuit thuis ten spijt, je leert een locatie pas echt ter plaatse kennen. De verkenning doe je het beste overdag. Dan mis je het mooie gouden uur niet en heb je alle tijd om rustig een aantal mogelijke composities te vinden en te testen.

Waar let je op bij het fotograferen tijdens het gouden uur?

We geven je nog enkele praktische tips:

Neem een statief mee. Rondom de zonsopkomst en zonsondergang is er minder licht en zijn de sluitertijden langer. Het statief helpt je bij het voorkomen van <bewegingsonscherpte> en het fotograferen en je kunt met een lagere ISO-waarde fotograferen.

Fotografeer met een polarisatiefilter. Zo’n filter versterkt kleuren en vermindert schitteringen. Weet je niet zeker of het polarisatiefilter van toegevoegde waarde is? Maak dan een foto zonder dit filter en een foto met dit filter. Deze simpele tip laten we altijd tijdens de workshops zien. In de praktijk blijkt dat het polarisatiefilter bijna altijd van toegevoegde waarde is.

Als je tegen de zon in fotografeert en je de zon en lichte wolken in beeld hebt, gebruik je ook een grijs verloopfilter.

En als laatste misschien wel belangrijkste tip. Haast je niet en neem de tijd. De mooiste momenten vinden vaak niet precies rondom de zonsopkomst of zonsondergang plaats. Dus zorg ervoor dat je op tijd op een locatie bent en dat je ruim de tijd neemt om de natuur z’n gang te laten gaan.

Conclusie fotograferen tijdens het gouden uur

Het gouden uur vindt twee keer per dag plaats. Gun jezelf die mooie foto’s en sta eens vroeg op. Zorg ervoor dat je al verschillende locaties hebt verkend, je bent dan sneller op een geschikte plek. Soms zal de natuur je iets anders geven dan is voorspeld. Omarm die omstandigheden want ze bieden je andere unieke omstandigheden.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *