Door een element in je natuurfoto op te nemen dat door mensen is gemaakt, neemt de impact van je foto toe. In dit artikel laten we verschillende voorbeelden zien hoe je menselijke elementen in natuurfotografie opneemt.

Voorbeeld 1: Menselijke elementen in natuurfotografie: mensen!

De meest eenvoudige invulling is om mensen in je foto op te nemen. Het menselijke aspect brengt sfeer en emotie in je foto. En naast de sfeer en emotie brengt de mens ook ‘schaal’ aan. We weten hoe groot een mens is. In de foto hieronder zie je in ieder geval dat de rotsen groter zijn dan de man die hier weg rent. Net als de golven.

Vik Iceland Betere Landschapsfoto

Voorbeeld 2: Wegen als menselijke elementen in natuurfotografie

Andere populaire menselijke elementen in natuurfotografie zijn wegen, bruggen, spoorlijnen en paden. We vinden dat de meer afgelegen, landelijke paadjes het beste werken. Ze liggen ook vaak op mooie plekken.

Lange, rechte wegen kunnen je een gevoel van weidsheid en diepte geven, vooral als er geen auto’s in beeld zijn. Bergpassen hebben vaak kronkelende weggetjes met S-bochten en brengen meer dynamiek in de foto.

De foto hieronder maakten we aan de Opaalkust, op Cap Blanc-Nez. De velden lagen er mooi bij. De hoofdweg slingert hier door het landschap, verder het binnenland in. Dat zorgt voor diepte. Naast de invoerende lijnen geven de auto’s je een gevoel van hoe groots het landschap is.

AAA1718 Betere Landschapsfoto

Een ander voorbeeld is de Moerputtenbrug bij ’s-Hertogenbosch. Dit is een eenvoudige symmetrische compositie die veel diepte geeft.

DSC0597 bewerkt Betere Landschapsfoto

Slingerende paadjes zijn een derde optie. Hier zie je een houten pad dat zich tussen bomen en struiken een weg baant. Het pad voert je mee, verder het landschap in.

AAD1550 Betere Landschapsfoto

Voorbeeld 3: Oude en historische gebouwen

Oude schuren en bijvoorbeeld historische gebouwen, kastelen, kloosters en ruïnes kunnen sterke elementen in natuurfoto’s zijn.

AAE7516 Betere Landschapsfoto

Dit is Dunstanburgh Castle in het noorden van Engeland. Het strand bij deze ruïne wordt vaak bij laag water gefotografeerd omdat er dan honderden ronde stenen op het strand zichtbaar worden. Erg mooi, maar ook iets dat vrijwel alle fotografen willen fotograferen. Een origineler beeld ontstaat door gewoon een ander standpunt in te nemen. In dit geval zijn we verder naar voren gelopen.  We laten de stenen niet de hele voorgrond vullen maar gebruiken de waterlijn als een invoerende lijn naar het hoofdonderwerp toe.

Moderne elementen menselijke elementen in natuurfotografie

Je kunt ook voor modernere menselijke elementen in natuurfotografie kiezen. Neem dit dorpje. Vroeger was het een smokkelaarsdorp, tegenwoordig wordt het overspoeld met toeristen. Loop je net iets verder naar de rand van het dorp, dan is het een stuk rustiger. Het dorp wordt beschermd door deze kustmuur. Niet de mooiste maar wel effectief. In deze foto is de muur als een invoerende lijn gebruikt. Dat zorgt voor diepte. Ook zorgt de muur voor een contrast tussen het moderne en het historische.

AAE7383 Betere Landschapsfoto

Dit zijn een paar voorbeelden van hoe je menselijke elementen in natuurfotografie kunt opnemen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar ze vragen ook een zorgvuldige opbouw van je compositie. Het betekent een stukje voorbereiding zodat je vooraf weet wat er ter plaatste te zien is. En denk eens out of the box. Het is goed dat foto’s van andere fotografen je inspireren. Neem ze als uitgangspunt. Hetzelfde geldt voor de ‘compositieregels’, die zien wij als uitgangspunten om een compositie op te bouwen. Maar ze echt volgen doen we bijna nooit.

Als je de volgende keer gaat fotograferen, probeer jezelf dan eens in een compositie op te nemen. En kijk eens of het menselijke element iets toevoegt in de foto of juist afleidt. Hier zie je Frank aan de Noordzeekust.

AAH0230 1 Betere Landschapsfoto

Versterk je eigen composities met persoonlijke begeleiding en tips in een workshop

Wil je zelf onder begeleiding van professionele fotograferen sterkere composities maken? Doe dan mee met een praktische workshops compositie en sfeer. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per begeleidende fotograaf. Op locatie krijg je 1-op-1 begeleiding van ons. Wij hebben zeer ruime ervaring in de natuurfotografie. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

En als je wilt gaan we samen op zoek naar de foto die jij wilt maken. We helpen je bij het vinden van een fotogenieke plek, het opbouwen van een aantrekkelijke compositie en het correct toepassen van de techniek. De praktische tips en advies kun je daarna altijd en overal toepassen.

Doe mee met een van de workshops compositie en sfeer

Rotsen en water en het effect van de lange sluitertijden

Een overzicht van alle natuurfotografie workshops vind je op de overzichtspagina met workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *