Zodra de krokussen boven de grond komen, weten wij dat de lente er aan komt. Een periode in het jaar waar we altijd met veel plezier naar uitkijken. Dan is het voor ons tijd om weer meer met macrofotografie aan de slag te gaan. We laten je zien hoe je de krokussen kunt fotograferen en geven je 12 praktische tips voor het fotograferen van krokussen.

In het voorjaar wordt de natuur steeds kleurrijker

In het vroege voorjaar komt de natuur weer tot leven en wordt steeds kleurrijker. Je weet dat steeds meer bloemen tot bloei komen en dat de bomen binnenkort weer in blad staan. De krokussen zijn er ieder jaar als één van de eersten bij. Met een beetje geluk staan ze zelfs in je tuin. Je hoeft dan niet ver van huis om ze te fotograferen.

Fotograferen Van Krokussen 6 Betere Landschapsfoto

Fotograferen van krokussen

Afhankelijk van de omstandigheden bloeien de eerste krokussen al begin februari. Afhankelijk van het weer, soort en standplaats kun je er tot einde maart van genieten. Sommige soorten bloeien zelfs nog in april. Tijdens onze eerste macrofoto’s die we dit jaar maakten, speelden het fotograferen van krokussen vaak de hoofdrol. We laten je een aantal voorbeelden zien en geven er 12 praktische tips bij.

Fotograferen Van Krokussen 12 Betere Landschapsfoto

Waar staan de krokussen

Zoals we net al schreven staan ze mogelijk gewoon in je eigen tuin. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je misschien wel bij je buren terecht. En in de meeste plaatsen in Nederland en België kun je ze naast de weg of in een park vinden. Meestal zijn ze niet ver weg.

Apparatuur voor het fotograferen van krokussen

we kijken eerst naar de apparatuur die je kunt gebruiken voor het fotograferen van krokussen.

Apparatuur tip 1: kleding

We beginnen met de kleding. In februari en maart kan het nog flink koud zijn. Vergeet niet je in laagjes te kleden. Ook een muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Vaak is het nat en daardoor modderig. Een stuk plastic of zeil beschermt je tegen de meeste viezigheid. Houd er in ieder geval maar rekening mee dat de krokussen laag boven de grond staan en je moet bukken of zelfs gaan liggen. Dat laatste is overigens lekker makkelijk.

Apparatuur tip 2: macro objectief en lens accessoires voor het fotograferen van krokussen

Het fotograferen van krokussen vraagt er om dat je dicht bij je onderwerp zit. Een macro objectief waarmee je dichtbij kunt scherpstellen, reken op zo’n 30 centimeter, is dan ideaal. Heb je geen macro objectief dan kun je bijvoorbeeld een tele objectief gebruiken in combinatie met tussenringen of een voorzetlens, die ook wel close up lens wordt genoemd. Reken in ieder geval op een brandpuntafstand van 100mm of meer, uitgaande van full frame.

Met deze apparatuur kun je dichtbij scherpstellen en de scherptediepte beperkt houden. Je krijgt dan ook een mooi bokeh in je foto.

Andere geschikte objectieven zijn de vintage lenzen die tegenwoordig populair zijn. Een moderne tegenhanger daarvan zijn bijvoorbeeld de Lensbaby Velvet en Lensbaby Composer Pro II met daarin een Sweet of Edge optic met tussenringen.

Apparatuur tip 3: gebruik een statief

Verder maken we in de macrofotografie ook gebruik van een statief. Bedenk wel dat de krokussen maar zo’n 5-15 centimeter boven de grond uitkomen. Vaak kun je dan met een statief dan niet dicht genoeg bij de grond komen. Gaan liggen en uit de hand fotograferen is dan je beste optie.

Apparatuur tip 4: andere accessoires voor het fotograferen van krokussen

Verder kun je nog aan andere accessoires denken. Zo kun je een reflector of diffuser gebruiken om het licht te sturen. En je kunt een klein spuitbusje met water meenemen en bijvoorbeeld een lampje om je onderwerp bij te lichten. Onze foto’s zijn allemaal met natuurlijk licht gemaakt en werken we zonder spuitbusje. We fotograferen wat de natuur ons geeft. Wel is in een aantal gevallen van een polarisatiefilter gebruik gemaakt.

Compositietips voor het fotograferen van krokussen

Compositie tip 1: laag standpunt

Kies een laag standpunt. En met laag bedoelen we echt laag. Krokussen bloeien laag boven de grond en zo laag wil je ook met je camera zijn. Doe je dat niet, dan zal je achtergrond onrustig zijn en van de krokussen afleiden.

Fotograferen Van Krokussen 11 Betere Landschapsfoto
Vanuit een laag standpunt.

Compositie tip 2: rustige achtergrond

Behalve een laag standpunt om krokussen te fotograferen, helpt een rustige achtergrond. Dit realiseer je door écht dichtbij te fotograferen. Door de korte scherpstelafstand wordt de scherptediepte vanzelf kleiner. Een andere optie is om een echte close up te maken, waarbij de bloem – bijna – de hele foto vult.

Fotograferen Van Krokussen 13 Betere Landschapsfoto

Compositietip 3: licht

Hierover zullen de meningen verschillen. Vaak wordt voor zachter licht gekozen. Een bewolkte lucht of een diffuser of paraplu helpt hierbij. Maar ook direct zonlicht, al wordt het licht harder en contrasten groter, is een goede optie. Ga er maar eens mee aan de slag. Ook al heb je je voorkeur, het ene licht sluit het andere niet uit. Je kunt positief verrassende foto’s maken. Let wel op dat je uitgebeten hooglichten voorkomt en maak gebruik van het histogram.

Compositie tip 4: nog meer licht

Bij voorkeur fotografeer je de krokussen als de zon schijnt. Ze gaan namelijk open als het warmer is.

Fotograferen Van Krokussen 5 Betere Landschapsfoto

Technische instellingen voor het fotograferen van krokussen

Wat je nodig hebt is een sterk punt, lees scherp punt, in de foto waar het oog van de kijker kan rusten. Dat kan onderaan de stengel van de krokus zijn. Maar ook op een blad of op de stampers.

Techniek tip 1: stel handmatig scherp

Omdat je zo dichtbij scherpstelt, zal de autofocus niet je beste vriend zijn. Voor het fotograferen van krokussen stel je het beste handmatig scherp, zeker als je ook nog eens met een groot diafragma fotografeert. Je bent overigens in het voordeel als je camera focus peaking heeft.

Wat ons betreft hoeft niet je hele foto en dus ook niet je hele bloem scherp te zijn. Juist een kleinere scherptediepte kan voor een heel sfeervol beeld zorgen.

Techniek tip 2: groot diafragma

Een groot diafragma in combinatie met een kleine scherpstelafstand zorgt automatisch voor een kleinere scherptediepte. Wat ons daar in aanspreekt, is dat je met scherpte en onscherpte kunt spelen. Het helpt je ook om rust in de voorgrond en achtergrond te brengen. Controleer daarnaast of je geen hele lichte, al dan niet onscherpe, elementen hebt opgenomen in de compositie. Die kunnen het oog van de kijker juist weer afleiden.

Techniek tip 3: ISO-waarde

Bij voorkeur fotografeer je de krokussen met een lage ISO-waarde. Maar vergeet niet dat je al bij een beetje wind met een kortere sluitertijd moet fotograferen. Verhoog dan de ISO-waarde. Vaak fotograferen wij krokussen op ISO 400 of zelfs ISO 800. Een foto zonder bewegingsonscherpte vinden we nu eenmaal belangrijker dan een foto zonder enige zichtbare ruis.

Als de techniek nog een uitdaging voor je vormt, kijk dan eens naar het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ of de praktische ‘Info kaarten natuurfotografie’. Met een stevige technische basis wordt het fotograferen gemakkelijker en vooral leuker. Met veel praktische tips en voorbeelden helpen wij je op weg.

Andere objectieven voor het fotograferen van krokussen

In de macrofotografie maken we vaak gebruik van Lensbaby objectieven. Afhankelijk van het objectief dat je kiest, fotografeer je met een glow, velvet of wervelend effect en kun je het scherpstelvlak onder een hoek ten opzichte van je camera en dus de sensor leggen. Dit resulteert vaak in macrofoto’s die je met het blote oog niet kunt zien. Hieronder zie je een voorbeeld.

Fotograferen Van Krokussen 15 Betere Landschapsfoto
Gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II met Sweet 50 en macroconverter.

Tip: Presenteer je foto’s optimaal

Dit klinkt heel logisch, en wij zijn er dan ook van overtuigd dat je met nabewerking je foto’s meer kunt laten spreken. Natuurlijk maak je in het veld een foto die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt. Maar welke apparatuur je ook hebt, alles heeft z’n beperkingen. Met een goed nabewerkingsprogramma zoals Lightroom Classic is er absoluut ruimte om je foto’s optimaal te presenteren. Meer over Lightroom Classic ontdek je in het e-book Lightroom Classic en in onze cursussen over Lightroom Classic.

Fotograferen Van Krokussen Voor En Na Betere Landschapsfoto
Links de originele foto, rechts het eindresultaat.

Cursus macrofotografie

Wil je zelf ook de fijne kneepjes van macrofotografie onder de knie krijgen? Altijd een foto maken die scherp is waar jij wilt? Goed belichten en sfeervolle composities maken? Bij ons kun je voor verschillende workshops op het gebied van macrofotografie terecht.

We hebben verschillende groepsworkshops met maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende professionele fotografen. Passen de data niet in je agenda, kijk dan eens naar de privé workshops.

Fotograferen Van Krokussen 7 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *