In dit blog leggen we uit wat het gouden uur is. En we geven  je 5 praktische tips voor het fotograferen tijdens het gouden uur.

Fotograferen tijdens het gouden uur geeft je prachtige warme beelden. Er zijn een paar praktische tips die we je graag geven voor het fotograferen tijdens het gouden uur. Met de tips kun je direct aan de slag. Dit artikel past in de serie over avondfotografie en nachtfotografie.

Wat is het gouden uur

Het gouden uur komt twee keer per dag voor. In de ochtend direct na de zonsopkomst. En in de avond direct voor de zonsondergang. Als de zon vlak boven de horizon staat, legt het licht een langere weg af. In theorie zorgt dat voor warm en diffuus licht. Daarbij merken we op dat de warme tinten alleen te zien zijn als er weinig tot geen bewolking is.

In de praktijk duurt het gouden uurtje in onze omgeving meestal geen uur. Je kunt er grofweg van uitgaan dat het gouden uur in Nederland en België tussen de 1 uur en 10 minuten en 1 uur en 3 kwartier duurt.

DSC1267 Betere Landschapsfoto
De Franse Opaalkust tijdens het gouden uur.

Tip 1: Weet wanneer het gouden uurtje is

Een stukje voorbereiding is nodig. Het gouden uur komt twee keer per dag voor. Zorg ervoor dat je weer hoe laat de zon opkomt of onder gaat en dat je ruim op tijd bent.

Tip 2: Pas de witbalans aan

Als je de witbalans al in camera aanpast, kun je het resultaat achter op je camera beter beoordelen. Als uitgangspunt kun je een witbalans van zo’n 3000-3500K kiezen. Maar let op: dit is een uitgangspunt. Afhankelijk van de kleurtemperatuur van het licht, stel je de witbalans in. En vergeet ook niet dat smaken verschillen. Wat voor de ene fotograaf te warm is, is voor een andere fotograaf te koel.

Tip 3: Pas de belichting aan bij het fotograferen tijdens het gouden uur

In tegenstelling tot wat je vaak leest, kan het contrast in de foto juist wel groot zijn als je tijdens het gouden uurtje fotografeert. Zeker als je direct tegen de zon in fotografeert. Of als bijvoorbeeld de gevel een gebouw licht is en het licht ervan afkaatst. Kijk niet alleen naar de gemaakte foto achter op je camera. Raadpleeg altijd het histogram. Volgens pas je de belichting aan als je foto te licht of te donker is.

Tip 4: Maak gebruik van beweging

Als er weinig licht is, neemt de sluitertijd toe. Dan fotografeer je bijna automatisch met lange sluitertijden. In de natuur kun je dan de beweging van water en wolken weergeven. In een stad kun je bijvoorbeeld met lichtsporen werken.

AAH2207 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Licht verandert snel – maak ‘veel’ foto’s

In het gouden uurtje verandert het licht snel. ’s Ochtends neemt de hoeveelheid licht en contrast snel toe. ’s Avonds nemen beide juist af. Precies wachten op ‘het moment’ is risicovol. Als je je compositie hebt gevonden, neem je daar een aantal foto’s. Ga niet te snel naar een volgende plek. Want misschien mis je het mooiste moment.

Bonustip: Blijf nog even voor het blauwe uur

En als je toch voor het gouden uur op pad gaat, blijf dan – ’s avonds – nog even voor het blauwe uur. De lucht kleurt dan mooi donkerblauw. En dat geeft ook weer een speciale sfeer aan je foto’s.

Conclusie tips voor fotograferen tijdens het gouden uurtje

Het fotograferen tijdens het gouden uurtje is niet moeilijk. Er zij een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het beheersen van het licht – en dus de sluitertijd – en kleur zijn de belangrijkste. Het is ook een moment waarop je creatief kunt zijn omdat je eenvoudig met lange sluitertijden kunt fotograferen.

Meer ontdekken over fotograferen tijdens het gouden uur

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

Ook over fotograferen bij zonsopkomst hebben we een artikel met tips geschreven.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

En bekijk deze workshops eens. Je fotografeert er ook tijdens het gouden uur.

Opaalkust 4-daags

We fotograferen het fort tijdens de fotoreis naar de Opaalkust

Opaalkust 2-daags

20211027 MG 8868 Betere Landschapsfoto

Opaalkust
privé

Fotoreis Opaalkust Beterelandschapsfoto Workshop Frankrijk Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *