In dit blog leggen we uit wat het gouden uur is. En we geven  je 5 praktische tips voor het fotograferen tijdens het gouden uur.

Fotograferen tijdens het gouden uur geeft je prachtige warme beelden. Er zijn een paar praktische tips die we je graag geven voor het fotograferen tijdens het gouden uur. Met de tips kun je direct aan de slag. Dit artikel past in de serie over avondfotografie en nachtfotografie.

Wat is het gouden uur

Het gouden uur komt twee keer per dag voor. In de ochtend direct na de zonsopkomst. En in de avond direct voor de zonsondergang. Als de zon vlak boven de horizon staat, legt het licht een langere weg af. In theorie zorgt dat voor warm en diffuus licht. Daarbij merken we op dat de warme tinten alleen te zien zijn als er weinig tot geen bewolking is.

In de praktijk duurt het gouden uurtje in onze omgeving meestal geen uur. Je kunt er grofweg van uitgaan dat het gouden uur in Nederland en België tussen de 1 uur en 10 minuten en 1 uur en 3 kwartier duurt.

DSC1267 Betere Landschapsfoto
De Franse Opaalkust tijdens het gouden uur.

Tip 1: Weet wanneer het gouden uurtje is

Een stukje voorbereiding is nodig. Het gouden uur komt twee keer per dag voor. Zorg ervoor dat je weer hoe laat de zon opkomt of onder gaat en dat je ruim op tijd bent.

Tip 2: Pas de witbalans aan

Als je de witbalans al in camera aanpast, kun je het resultaat achter op je camera beter beoordelen. Als uitgangspunt kun je een witbalans van zo’n 3000-3500K kiezen. Maar let op: dit is een uitgangspunt. Afhankelijk van de kleurtemperatuur van het licht, stel je de witbalans in. En vergeet ook niet dat smaken verschillen. Wat voor de ene fotograaf te warm is, is voor een andere fotograaf te koel.

Tip 3: Pas de belichting aan bij het fotograferen tijdens het gouden uur

In tegenstelling tot wat je vaak leest, kan het contrast in de foto juist wel groot zijn als je tijdens het gouden uurtje fotografeert. Zeker als je direct tegen de zon in fotografeert. Of als bijvoorbeeld de gevel een gebouw licht is en het licht ervan afkaatst. Kijk niet alleen naar de gemaakte foto achter op je camera. Raadpleeg altijd het histogram. Volgens pas je de belichting aan als je foto te licht of te donker is.

Tip 4: Maak gebruik van beweging

Als er weinig licht is, neemt de sluitertijd toe. Dan fotografeer je bijna automatisch met lange sluitertijden. In de natuur kun je dan de beweging van water en wolken weergeven. In een stad kun je bijvoorbeeld met lichtsporen werken.

AAH2207 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Licht verandert snel – maak ‘veel’ foto’s

In het gouden uurtje verandert het licht snel. ’s Ochtends neemt de hoeveelheid licht en contrast snel toe. ’s Avonds nemen beide juist af. Precies wachten op ‘het moment’ is risicovol. Als je je compositie hebt gevonden, neem je daar een aantal foto’s. Ga niet te snel naar een volgende plek. Want misschien mis je het mooiste moment.

Bonustip: Blijf nog even voor het blauwe uur

En als je toch voor het gouden uur op pad gaat, blijf dan – ’s avonds – nog even voor het blauwe uur. De lucht kleurt dan mooi donkerblauw. En dat geeft ook weer een speciale sfeer aan je foto’s.

Conclusie tips voor fotograferen tijdens het gouden uurtje

Het fotograferen tijdens het gouden uurtje is niet moeilijk. Er zij een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het beheersen van het licht – en dus de sluitertijd – en kleur zijn de belangrijkste. Het is ook een moment waarop je creatief kunt zijn omdat je eenvoudig met lange sluitertijden kunt fotograferen.

Meer ontdekken over fotograferen tijdens het gouden uur

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

Ook over fotograferen bij zonsopkomst hebben we een artikel met tips geschreven.

Praktische workshops avondfotografie

Je kunt ook een workshop bij ons volgen. We geven enkele workshops avondfotografie per jaar.

Er zijn maximaal 10 deelnemers. En je krijgt veel 1-op-1 begeleiding. Wij geven de workshop samen en hebben al meer dan 20 jaar ervaring in het geven van trainingen in natuurfotografie.

Antwerpen

AAH3211 Betere Landschapsfoto

Rotterdam

AAH2134 Betere Landschapsfoto

eindhoven

Eindhoven city centre The Netherlands Betere Landschapsfoto

En bekijk deze workshops eens.

Opaalkust

We fotograferen het fort tijdens de fotoreis naar de Opaalkust

Zeeland

DSC 7312 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *