Tijdens avondfotografie zien we dat veel fotografen zich richten op steden en hun prachtige architectuur. We geven je 6 praktische tips voor architectuurfotografie die je tijdens avondfotografie kunt toepassen.

Avondfotografie en nachtfotografie is populair. Je kunt de natuur ingaan en bijvoorbeeld het noorderlicht of de Melkweg fotograferen. Al zijn de resultaten beter als je daarvoor naar het buitenland reist waar minder lichtvervuiling is.

In Nederland en België liggen verschillende prachtige steden. En die lenen zich goed voor het fotograferen van hun architectuur. Zowel overdag als in de avond. Het gouden uur en blauwe uur zijn populaire periodes om in te fotograferen. Beide hebben hun eigen karakteristieke eigenschappen.

Het onderwerp in deze foto’s bestaat veelal uit bruggen en gebouwen. En dat vraagt om speciale aandacht tijdens het fotograferen. Bekijk de volgende 6 tips voor architectuurfotografie. Zoals altijd kun je ze direct toepassen.

Tips voor architectuurfotografie

Tip 1: Kies je onderwerp

Kies één of enkele onderwerpen en bekijk de mogelijkheden. Door je op een beperkt aantal gebouwen of bruggen te concentreren, ga je nieuwe mogelijkheden zien. En dat leidt sneller tot mooie en betere foto’s dan dat je een stadswandeling doet en zoveel mogelijk probeert vast te leggen.

Tip 2: Kies je perspectief

Vaak kun je in een stad om je onderwerp heenlopen. Doe dat eens als het mogelijk is. Je ziet letterlijke nieuwe invalshoeken. En wellicht heeft een onderwerp net één zijde die veel sprekender is dan de zijdes die je in eerste instantie bekeek.

Havenkantoor met Samyang in de regen

Tip 3: Houd rekening met de omgeving

Eén van de tips voor architectuurfotografie is dat je niet alleen de focus op het onderwerp legt. Als je een brug of gebouw in het midden van je foto plaatst en/of beeldvullend opneemt, komt dat vaak ‘gedrongen’ over.

Bekijk de omgeving. En bepaal of je bijvoorbeeld met invoerende lijnen of onderwerpen op de voorgrond kunt werken. Dat zorgt voor meer diepte en leidt het oog van de kijker naar het onderwerp.

En probeer ervoor te zorgen dat een foto in balans is.

Tip 4: Corrigeer vertekening

Als je zonder shift objectief fotografeert – en je objectief niet recht vooruitwijst – zullen rechte lijnen van een gebouw naar elkaar toelopen. Meestal richt je je camera omhoog en wordt een gebouw of brug ‘piramidevormig’ afgebeeld.

Je hebt niet altijd de mogelijkheid om – ver-  naar achter te lopen om de vertekening te voorkomen. En het zou je compositie ook flink veranderen. Waarschijnlijk komen ongewenste objecten in beeld.

Een hoger standpunt is lang niet altijd een optie. Pas daarom de lijnen van gebouwen in de nabewerking aan. In Lightroom Classic en Photoshop kun je met de transformatiefunctie goed uit de voeten.

Tips voor architectuurfotografie
Maastricht: rechtzetten van de gebouwen is nog nodig.

Tip 5: Klein diafragma

We gaan verder met de tips voor architectuurfotografie. Overdag kun je gerust met een klein diafragma fotograferen. Dat zorgt voor een mooie scherptediepte in je beeld. Bij avondfotografie en nachtfotografie nemen de sluitertijden al snel toe. En daarmee ook de kans op bewegingsonscherpte. Je kunt overwegen om in het donker met een groter diafragma te fotograferen. Maar dan verlies je scherptediepte in je beeld. Of je kiest voor een hogere ISO-waarde. Het nadeel daarvan is weer dat de hoeveelheid ruis in je foto’s toeneemt.

Tip 6: Ben creatief

Architectuur wordt vaak als de werkelijkheid weergegeven. Je hebt ook de mogelijkheid om architectuur op een creatieve manier weer te geven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een meervoudige belichting of bijvoorbeeld beweging van de camera.

Conclusie tips voor architectuurfotografie

Architectuurfotografie is uitdagend. Het vinden van een geschikt onderwerp, beeldopbouw en technische instellingen vragen erom dat je zorgvuldig te werk gaat. En dat je ervaring opdoet. Het gave van architectuurfotografie is ook dat je je creativiteit kunt ontwikkelen. Waarvoor je ook kiest, het fotograferen van architectuur is altijd gaaf om te doen.

Meer ontdekken over het fotograferen van architectuur tijdens de avond of nacht

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *