Fotograferen tijdens het blauwe uur is erg gaaf om te doen. In dit blog leggen we uit wat het blauwe uurtje is. En we geven  je 5 praktische tips voor het fotograferen tijdens het blauwe uurtje.

In het vorige artikel kreeg je een aantal tips over het fotograferen tijdens het gouden uurtje. Meer daarover vind je bij tips over fotograferen als de zon opkomt. In dit artikel staat het blauwe uurtje centraal.

Het blauwe uurtje heeft iets magisch. Als de lucht vrijwel onbewolkt is, ontstaat een diep donkere kleur. Deze vormt een mooi contrast met een warme voorgrond. Zeker als je in bijvoorbeeld een stad onder kunstlicht fotografeert. Je moet er iets vroeger voor opstaan – of gaat later naar bed – maar het is zeker de moeite waard om eens tijdens het blauwe uurtje te fotograferen.

AAH2419 Betere Landschapsfoto
De Franse Opaalkust tijdens het blauwe uur.

Wat is het blauwe uurtje

In de avond – na het gouden uur – volgt het blauwe uur. Het start vrijwel direct na de zonsondergang. In de ochtend heb je direct voor de zonsopkomst het blauwe uur. In het blauwe uur is er geen direct zonlicht. Maar het zonlicht ‘verlicht’ de lucht al van achter de horizon.

In de praktijk duurt het blauwe uurtje in onze omgeving meestal geen uur. Je kunt er grofweg van uitgaan dat het blauwe uur in Nederland en België tussen de 3 kwartier en 1 uur en 10 minuten duurt.

We starten met de tips voor het fotograferen tijdens het blauwe uurtje.

Tip 1: Weet wanneer het blauwe uurtje is

We legden al uit dat het blauwe uur in de ochtend voor de zonsopkomst is. En in de avond na de zonsondergang. Zorg ervoor dat je op tijd bent. Je kunt het fotograferen tijdens het blauwe uurtje perfect combineren met de zonsopkomst of zonsondergang én het gouden uur.

Tip 2: Gebruik een statief

In het blauwe uur is er weinig licht. De sluitertijden nemen toe. Om bewegingsonscherpte te voorkomen, heb je een stabiel statief nodig. Heb je geen statief? Leg je camera dan op je cameratas, een paal of een muur.

Tip 3: Stel handmatig scherp bij fotograferen tijdens het blauwe uur

Scherpstellen in het donker kan een uitdaging zijn. Vaak zal de autofocus van je camera niet meer willen meewerken. Je moet dan handmatig scherpstellen. Over het algemeen kun je op oneindig scherpstellen. Maak tegelijkertijd gebruik van liveview en zoom in. Als je nog niet perfect hebt scherpgesteld, zullen lichtbronnen zoals verlichte ramen, straatlantaarns en sterren nog wazig in beeld zijn. Pas daar je scherpstelling op aan.

Tip 4: Werk snel

Het blauwe uurtje duurt maar kort. Als je al eerder je compositie hebt bepaald, heb je lekker de tijd om rustig te fotograferen. Maak een aantal foto’s gedurende het blauwe uurtje. De lichtomstandigheden veranderen snel. Want na het blauwe uurtje komt al snel ‘het zwart van de nacht’.

AAH2174 Betere Landschapsfoto
Rotterdam aan het einde van het blauwe uur.

Tip 5: Gebruik eens een nachtfilter

In onze omgeving zijn er weinig plaatsen waar er geen kunstlicht is. En in het donker kan het kunstlicht ver reiken. In de natuur zie je een geel-oranje waas boven de horizon. En als er bewolking is, zie je die kleurzweem ook tegen het wolkendek reflecteren.

In een stad met veel kunstlicht zie je dit nog veel sterker. Het kan sfeer verhogend werken. We houden best wel van warme beelden. Maar zo’n kleurzweem zijn we toch liever kwijt. Met een nachtfilter kun je de kleurzweem al flink verminderen. Het finetunen doe je achteraf in de nabewerking.

Conclusie tips voor fotograferen tijdens het blauwe uur

Het blauwe uur sluit mooi aan op het gouden uur en de zonsondergang. Met name het handmatig scherpstellen en verwijderen van kleurzweem kan een uitdaging zijn. Kijk ook eens naar de ‘5 Tips voor het fotograferen tijdens het gouden uur‘. Je hebt er ook tijdens het blauwe uur plezier van.

Meer ontdekken

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *