Creatief fotograferen in de herfst vinden we erg leuk om te doen. We passen dan verschillende technieken in de landschapsfotografie toe. Park Tervuren is een locatie waar we graag komen. Naast creatieve technieken waarmee je meer abstracte foto’s maakt, kun je er ook mooie – aangelegde – landschappen fotograferen.

Park Tervuren: een stukje geschiedenis

Park Tervuren ligt net ten oosten van Brussel en is één van de toegangspoorten tot het Zoniënwoud. Het park Tervuren wordt ook wel de Warande van Tervuren genoemd. De locatie werd aan het begin van de 13e eeuw al bewoond. De opzet van het huidige park ontstond eind 19e eeuw en werd voor de Wereldtentoonstelling van 1897 aangelegd.

Park Tervuren is een prachtige locatie die zeer geschikt voor creatieve landschapsfotografie.

DSC8838 Betere Landschapsfoto

Vijvers, bossen en uitgestrekte paden

Eenvoudig gezegd, bestaat het park uit een aantal vijvers en bossen. Ze worden met elkaar verbonden door uitgestrekte paden. Ondanks dat veel inwoners van Brussel en omliggende gemeente hier de natuur komen bezoeken, heb je er nooit het gevoel dat het druk is.

Omstandigheden

De meer registerende landschapsfoto’s al waren gemaakt. Daarbij gingen we op zoek naar diepte en sfeer. In de foto hierboven zie je hoe één enkele boom – op kleur – diepte in een verder plat landschap brengt. We wilden ook nog een aantal creatieve herfstfoto’s maken. Het was behoorlijk zonnig en er stond weinig wind. Die omstandigheden leenden zich goed voor verschillende creatieve technieken.

Technieken: soft focus en Intentional Camera Movement (ICM)

Als we creatief fotograferen in de herfst, passen we vaak de soft focus en ICM technieken toe. Bij soft focus maken we gebruik van meervoudige belichting. Daarbij worden twee of meer foto’s ‘in camera’ samengevoegd. We kiezen voor ‘in camera’ omdat het dan de uitdaging is om ter plaatse een foto te maken die werkt.

Bij Intentional Camera Movement fotograferen we met een iets langere sluitertijd, waarbij de camera wordt bewogen. Met die techniek is ook de onderstaande foto gemaakt. De camera is voornamelijk horizontaal bewogen.

Wil je meer weten over het fotograferen in de herfst? Kijk dan eens naar ‘Tips voor herfstfotografie‘.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Canon 5Dmk4
  • Objectief: Sigma 70-200mm f2.8
  • Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Een meer abstract beeld is ontstaan. Maar je ziet nog steeds dat een bos is gefotografeerd.

20191122 G8A0547 Betere Landschapsfoto

Creatief fotograferen in de herfst: Workshop in Park Tervuren

Wil je ook creatief fotograferen in de herfst? De uitdaging in de workshop in Park Tervuren is dat je in het landschap verschillende mogelijkheden ontdekt. Mogelijkheden voor wat de compositie betreft. Daarnaast bepaal je welke techniek het beste bij een situatie past.

En zoals altijd mag je ervan uitgaan dat we ook aan de technische instellingen aandacht besteden. Een goed belichte foto met mooie herfstkleuren is een natuurlijk een vereiste.

Ook in deze workshop is de maximale groepsgrootte 10 en krijg je van Frank en Yvonne persoonlijke begeleiding.

Creatief fotograferen in de herst: ICM
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *