Je kunt op ieder moment van de dag fotograferen met lange sluitertijden. Zowel overdag als in het donker. In dit artikel leggen we in het kort uit hoe het werkt.

Fotograferen met lange sluitertijden is populair

Steeds meer natuurfotografen richten zich op het fotograferen met lange sluitertijden. Sommige fotograferen willen alleen de techniek eens uitproberen en anderen maken er hun handelsmerk van. In dit artikel nemen we een aantal belangrijke uitgangspunten voor het fotograferen met lange sluitertijden met je door.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 4 Betere Landschapsfoto

Stabiliteit

Stabiliteit is heel belangrijk voor het fotograferen met lange sluitertijden. Je wilt immers bewegingsonscherpte voorkomen. Je moet dan op een paar dingen letten.

Gebruik een statief bij het fotograferen met lange sluitertijden

Tijdens het fotograferen met lange sluitertijden gebruik je een statief. Met een stevig statief zorgt je ervoor dat de sluitertijd in principe oneindig lang kan worden.

Vaak kiezen fotografen voor een lichtgewicht statief omdat ze dat gemakkelijk kunnen meenemen. Een lichtgewicht statief is meestal niet stabiel genoeg. Aan de Nederlandse kust waait het best flink. Je mag al snel met windkracht 4/5 rekening houden. Stabiliteit is dus een belangrijke factor. Daarover kun je meer lezen in het artikel ‘Fotograferen met een statief’ en de ‘Keuzehulp voor een camerastatief‘.

DSC9109 Betere Landschapsfoto

Zet de beeldstabilisatie uit

Zorg er voor dat je de beeldstabilisatie uitzet. Het klinkt misschien gek, maar als je met een lange sluitertijd fotografeert, zal de beeldstabilisatie juist voor onscherpte in je foto’s zorgen. Het voorkomen van bewegingsonscherpte is cruciaal. Zit er bewegingsonscherpte in je foto, dan kan die de prullenbak in.

Verwijder de draagriem

En verwijder je draagriem voor het fotograferen met lange sluitertijden. Als je draagriem tijdens het fotograferen tegen het statief aan klappert, krijg je ook bewegingsonscherpte.

Let op bij het fotograferen met lange sluitertijden

Naast de stabiliteit zijn er nog een paar andere zaken om rekening mee te houden.

Afdekken zoeker bij een spiegelreflexcamera

Als je met een spiegelreflexcamera fotografeert, dek je de zoeker af. Hiermee voorkom je dat er licht via de sluiter ‘binnen valt’. Dek je de zoeker niet af, dan zal de sluitertijd niet zo lang worden als je wenst.

Voorkom lichtlekkage

En voorkom lichtlekkage tijdens het fotograferen met lange sluitertijden. Zorg ervoor dat er geen licht tussen de filters door valt. Want ook dan zal de sluitertijd niet zo lang worden als je wenst.

Fotografeer met filters

We hintten net al op het gebruik van filters. Als je rondom de zonsopkomst of zonsondergang fotografeert, of onder een dicht bladerdek, heb je soms geen filters nodig om te kunnen fotograferen met lange sluitertijden.

DSC2273 Betere Landschapsfoto

Je kunt echter 24 uur per dag met lange sluitertijden fotograferen als je een filter gebruikt.

Overdag zul je een grijsfilter moeten gebruiken. De hoeveelheid licht, de richting van het licht, het diafragma en de sterkte van het grijsfilter bepaalt de sluitertijd. Heb je meer ervaring, dan bepaal je de sluitertijd zelf en pas je de technische variabelen aan. Meer ontdek je in het artikel ‘Fotograferen met lange sluitertijden‘.

Welke filters gebruik je

In de praktijk zul je waarschijnlijk verschillende filters gebruiken om met lange sluitertijden te fotograferen. Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd, daar is het primair om te doen. Maar je zult ook meestal een polarisatiefilter gebruiken om reflecties te verminderen en een grijs verloopfilter om het contrast in de foto te verkleinen.

Kies voor kwaliteit

Welke filters je ook kiest, kies voor kwaliteit. Het is immers zonde om met goedkope filters te werken, waardoor je een zichtbaar kwaliteitsverlies hebt. Een relatief dure camera en objectief verdienen kwalitatief goede filters. Kies voor glazen filters die details behouden en bijna geen kleurzweem veroorzaken. In de ‘Keuzehulp voor filters‘ krijg je hier meer achtergrondinformatie over.

Plaats de filters nauwkeurig

En plaats je filters nauwkeurig. Door net even een paar tellen aan het afstellen van de filters te besteden, maak je nu eenmaal mooiere foto’s. Dit geldt in het bijzonder voor het polarisatiefilter en grijsverloopfilter.

Stapel de filters

De verschillende filters zijn er om verschillende redenen. In de praktijk zul je de filters combineren. Dat werkt het gemakkelijkste in een filtersysteem met een filterhouder.

Fotograferen met lange sluitertijden: Varieer de sluitertijden

Als je net met lange sluitertijden begint te fotograferen, zal het filter de sluitertijd bepalen. Je zult blij zijn als een foto lukt. Je ziet een prachtig resultaat: een lange sluitertijd, een goed belichte foto én geen bewegingsonscherpte.

Als je wat meer ervaring krijgt, wil je bewust met sluitertijden variëren. Dan wordt het fotograferen met lange sluitertijden echt leuk. Je zult foto’s met meer en minder dynamiek maken. Zoek daar je eigen weg in. Je leest vaak dat je op bulb moet fotograferen. Dat is, afhankelijk van welke camera je hebt, alleen zo als je sluitertijd langer dan 30 of 60 seconden is.

Juist met kortere sluitertijden laat je meer dynamiek zien. Maar zoals gezegd: zoek je eigen weg.

Een voorbeeld uit de masterclass fotograferen met lange sluitertijden
Sluitertijd: 0,8 seconden.

Veel is mogelijk, wen jezelf een vaste volgorde aan

Het fotograferen met lange sluitertijden biedt je veel mogelijkheden. Je zult de techniek eerst onder de knie moeten krijgen. Wen je in ieder geval een vaste volgorde aan. De techniek zul je je dan snel eigen maken. Daarna kun je je volledig op compositie en sfeer richten.

Meer weten

Er is veel te ontdekken over het fotograferen met lange sluitertijden. We helpen je nog verder op weg.

Meer lezen in het fotografieblog

In de volgende artikelen ontdek je nog meer tips:

Je zult in deze artikelen zien dat we veel foto’s aan de kust maakten. Als je bewegende wolken en wat stroming in water kunt fotograferen, zit je natuurlijk ook al goed. We laten je juist veel kustfoto’s zien omdat die voorbeelden vaak het duidelijkst zijn. En ook omdat we het supergaaf vinden om aan de kust te fotograferen.

E-book over het fotograferen met lange sluitertijden en filters

We schreven een praktisch en compact e-book over het fotograferen met lange sluitertijden en filters.

E Book Fotograferen Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.

Praktische workshops

Wil je meer weten en in de praktijk ervaren hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt? Onze workshops zijn praktisch opgezet en er zijn maximaal 10 deelnemers. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. Samen hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het fotograferen met filters. We hebben 6 professionele NiSi filterkits die je tijdens de workshop kunt lenen.

Wil je weten hoe je een foto met lange sluitertijden maakt? Kies dan voor deze workshop.

resultaat van fotograferen met lange sluitertijden

Heb je al ervaring en wil je een praktische master class volgen? Kies dan voor de master class.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 7 Betere Landschapsfoto

Of kies voor één van de andere workshops aan de kust.

Coaching traject met nadruk op lange sluitertijden

Je kunt ook ons natuurfotografie coaching traject volgen. In 3 modules maak je 18 praktische oefeningen. Op iedere oefening krijg je persoonlijke maatwerkfeedback. Het coaching traject is een snelle manier om veel praktische ervaring in het fotograferen met lange sluitertijden op te doen.

Coaching Lange Sluitertijden 1 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *