Het fotograferen van druppels in natuurfotografie kan lastig zijn. De scherptediepte waarmee je fotografeert is meestal klein. En waar stel je precies scherp?  In dit blog ontdek je hoe je een druppel fotografeert.

Nee, dit blog gaat niet over hele creatieve foto’s die je met druppelfotografie kunt maken. Je kent ze wel. Een foto met een druppel die in een vloeistof valt waarvan het oppervlak uit elkaar spat. Supergaaf, maar het is geen natuurfotografie. En dat is wat wij doen.

Fotografeer een druppel in de natuur

Wij fotograferen in de natuur en alleen met natuurlijk licht. We nemen de omstandigheden zoals ze zijn. Zeker in de macrofotografie – waarin je het kleine groots vastlegt – ben je écht op zoek naar een klein en gaaf onderwerp om vast te leggen.

In dit blog staat het fotograferen van een druppel in de vrije natuur centraal. Dat klinkt saai en supersimpel. Maar het is een uitdaging om er iets moois van te maken. We geven je 5 praktische tips die je gebruikt bij druppelfotografie.

Tips

Tip 1: Regenbui, dauw of flesje water

Je hebt druppels nodig. Bij voorkeur zijn die natuurlijk ‘gemaakt’. Dus na een regenbui of in de ochtend als de bladeren en bloemen nog nat zijn van de dauw zijn perfecte momenten. Als de druppels door de natuur worden gemaakt, zul je zien dat ze verschillende groottes hebben.

Is het droog, dan komt een flesje water van pas. Laat een beetje water uit het flesje over je hand lopen en sprenkel het water op je onderwerp. Zo heb je altijd druppels bij de hand.

De druppels kun je natuurlijk ook met een plantenspuit maken. Maar dan zijn de druppels vaak uniform van grootte, dat is minder mooi.

Tip 2 = Reflecties niet per se nodig

Je hebt echt niet altijd reflecties nodig als je druppels fotografeert. De reflecties zijn vaak heel licht en soms uitgebeten. Dan is er in je onderwerp juist niets te zien. Dus reflecties heb je niet nodig. Juist op een bewolkte dag is het fotograferen van druppels technisch gezien wat eenvoudiger.

De reflecties werken natuurlijk heel goed als je met een kleine scherptediepte het bokeh vastlegt. De druppels vormen dan de lichtcirkels in de voorgrond en achtergrond, maar zijn lang niet altijd meer als druppels herkenbaar.

Tip 3: De lichtbron achter de druppel?

Je leest vaak dat de lichtbron achter de druppel moet staan. In ons geval is dat de zon. Maar vraag je af of dat wel echt nodig is en iets toevoegt in de foto. In de voorbeeldfoto in dit blog was dat niet het geval. Het ging immers om de druppel zelf.

Tip 4: Zeer nauwkeurig scherpstellen

Scherpstellen in macrofotografie kan een uitdaging zijn. Je fotografeert meestal met een groot diafragma en de scherptediepte is heel klein. Zo ook in deze foto. De druppel kan dan gewoon niet helemaal scherp zijn.

Dan komt de vraag op waar je scherp stelt. Vooraan de druppel, midden in de druppel of bijvoorbeeld op de bovenkant van de druppel. Wat ons betreft is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Het verschilt van situatie tot situatie. In de foto is ervoor gekozen om ergens midden in de druppel scherp te stellen. Het oppervlak van de druppel fungeert als het ware als een lens waardoor de details van het bloemblad zijn uitvergroot.

Tip 5: Plaats de druppel doelbewust in de foto

Als je fotografeert bouw je de compositie doelbewust op. Het onderwerp plaats je altijd doelbewust in een foto. Dat doe je ook als je kleine elementen in een beeld plaatst. Je hoeft echt geen ‘compositieregels’ te volgen. Zie dat meer als uitgangspunten. In deze foto zie je dat de druppel weliswaar op ongeveer 1/3 van de rand van de foto werd geplaatst. Maar verticaal gezien staat de druppel in het midden. Dat is gedaan om de kleur in de achtergrond voldoende ruimte te geven.

Omstandigheden

Toen deze foto werd gemaakt was het bewolkt. Daardoor zijn de contrasten relatief klein en schittert het oppervlak van de druppel én bloemblad niet zo erg. Het waaide bijna niet. Ideale omstandigheden bestaan niet, maar dit kwam aardig in de buurt. Door de rustige omstandigheden was het relatief eenvoudig om te foto te maken.

Gebruikte apparatuur en instellingen

  • Camera: Canon 5Dmk4
  • Objectief: Sigma 105mm f2.8
  • Sluitertijd: 1/250e seconde
  • Diafragma: f2.8
  • ISO-waarde: 200

De foto

Ontdek hoe je druppels n natuurfotografie vastlegt.

Meer lezen over macrofotografie

Wil je meer ontdekken over macrofotografie? Lees dan de volgende artikelen eens, ze staan boordevol praktische tips:

Conclusie voor het fotograferen van druppels in de natuur

Het fotograferen van druppels in de natuur vergt precisie en geduld, maar met de juiste technieken kun je prachtige resultaten bereiken. Door gebruik te maken van natuurlijk licht, nauwkeurig scherp te stellen, en druppels doelbewust te positioneren, creëer je indrukwekkende macrofoto’s. Of je nu werkt met regen, dauw of een flesje water, elke situatie biedt unieke kansen. Volg de vijf gegeven tips om de schoonheid van druppels optimaal vast te leggen en je fotografievaardigheden te verbeteren.

Oefen en vergeet vooral niet te genieten.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *