Afgelopen weekend hadden we een vrije dag. En omdat wij graag fotograferen aan de kust, besloten we op te gaan. Zonder plan van wat we precies wilden fotograferen en met alleen een nieuwe locatie in ons achterhoofd, gingen we op pad. Ons doel? Ons laten verrassen door de natuur en fotograferen wat de natuur ons geeft.

Deze keer geen Westkapelle

Zoals je misschien wel weet, fotograferen we vaak aan de kust. Westkapelle is één van onze favoriete plaatsen. Het strand is er afwisselend. Deze keer kozen we voor Oostkapelle. Op maar drie kwartier rijden van huis al aan de kust fotograferen sprak ons aan.

Een Stuk lopen

Daarbij hadden we er nog geen rekening mee gehouden dat we vanaf het parkeerterrein nog een kwartiertje moesten lopen. Maar het uitzicht was mooi en al snel zagen we het strand en de zee voor ons.

Tamron 100-400mm tele objectief

We namen onder andere het Tamron 100-400mm objectief mee. Nu fotograferen we meestal geen vogels. Maar met dit objectief konden we het niet laten. Het volgen van de vogels was even een uitdaging. Na een paar pogingen ging het goed. Natuurlijk verlies je zoals bij ieder zoomobjectief wat scherpte als je helemaal inzoomt. Ook is het scherpstellen wat lastiger met een kleiner diafragma. Maar de prestaties van dit objectief zijn goed, zeker gezien de prijs.

AAF4723 1 Betere Landschapsfoto
250mm, f6, 1/640e seconde, ISO 320, uit de hand.

Veel dynamiek in water en lucht

We gaan verder met het fotograferen aan de kust. Het afgaande water was niet te wild en er stond niet al te veel wind. Met een winterjas, muts en sjaal was het goed uit te houden. Er was veel dynamiek in het water en lucht. En gelukkig dreven de regenbuien op een afstandje aan ons voorbij.

AAF4793 Betere Landschapsfoto

Door in de branding te gaan staan kun je de weidsheid van het strand benadrukken. Voor deze foto gebruikten we een 3 stops zacht verloop filter, polarisatiefilter en 3 stops grijsfilter. Nu is iedere golf anders. Daarom maakten we een aantal foto’s vanaf deze plek. Uit die serie spreekt deze foto ons het meeste aan. De sluitertijd is 3 seconden.

Echt lange sluitertijden

Bij het fotograferen aan de kust hoort ook het fotograferen met lange sluitertijden. Halverwege de middag liepen we terug over een stuk strand dat op de heenweg nog onder water stond. Tussen het zand was op het verschillende plaatsen het water blijven staan. Dat zorgt voor veel diepte op het strand. Ondanks de eerste regenbui van de middag maakten we nog een paar foto’s. Door met de wind in de rug te fotograferen bleven de camera en filters vrijwel helemaal droog.

Deze foto maakten we met een polarisatiefilter, 2 stops grijs verloop filter en 6 stops grijsfilter. De sluitertijd bedraagt 25 seconden.

AAF4826 Betere Landschapsfoto

Vervolgens gingen we voor een echt lange sluitertijd met een 10 stops grijsfilter. In de foto hieronder bedraagt die 4 minuten en 10 seconden. Het standpunt is hetzelfde, alleen is de horizon verlegd. Verder zijn de camera-instellingen iets aangepast.

AAF4827 Betere Landschapsfoto

Filterkits voor het fotograferen aan de kust

Je hebt het misschien al eerder gelezen. We fotograferen vaak met filters. Een polarisatiefilter gebruiken we om schitteringen te verminderen en een grijs verloopfilter om het contrast tussen de voorgrond en achtergrond te verminderen. Deze filters lossen een deel van je belichtingsproblemen op. En een grijsfilter verlengt je sluitertijd.

Samen met de importeur van NiSi stelden wij enkele kits samen. In deze filterkits van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere én mooiere foto’s. Met deze filters maken wij zelf vrijwel alle foto’s. Deze filter kits zijn nergens anders te koop en de inhoud ervan kun je bij andere verkooppunten in deze combinatie alleen als losse onderdelen bestellen. Wil je onze en alle andere filter kits van NiSi zien, kijk dan eens in de webshop bij de filters.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden. Deze uitgave is als e-book en als fysiek boek beschikbaar.

Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 7 Betere Landschapsfoto

Workshop fotograferen aan de kust

Wil je zelf fotograferen aan de kust. En alle geheimen van de filters ontdekken? In deze workshop ontdek je hoe het werkt.

Lange sluitertijden leg je met een stabiel statief van Leofoto vast

Heb je al meer ervaring? Kies dan voor de Masterclass fotograferen met lange sluitertijden.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 6 Betere Landschapsfoto

Alle andere kustworkshops ontdek je hier.

Persoonlijk coaching traject

Ben je niet in de gelegenheid om een workshop te volgen en wil je écht de diepte in. Kies dan voor Natuurfotografie coaching | Lange sluitertijden.

Het traject duurt 3 maanden. Je krijgt 18 opdrachten met daarop 1-op-1 feedback. Dit coaching traject is voor iedere fotograaf die de technische aspecten van fotografie onder controle heeft. Belichten en scherpstellen heb je goed onder de knie. Je gaat in dit traject aan de slag met het maken van foto’s met lange sluitertijden. Daarvoor zul je – meestal – filters gebruiken. Zet de techniek en filters naar je hand en ontdek hoe je creatieve foto’s met lange sluitertijden maakt. Die uitdaging ga je in dit coaching traject aan. Je ontdekt aan de hand van praktische opdrachten:

  • Hoe filters werken
  • Wanneer je welke filters gebruikt
  • Hoe je de techniek volledig naar je hand zet
  • In een onderwerp je verschillende mogelijkheden ziet
  • Hoe je een landschap leest en omzet naar een foto met lange sluitertijden
  • Hoe je de beweging van lucht en water in je foto’s laat terugkomen Hoe je meer sfeer in je foto’s brengt
  • Het weer en aanwezige licht in je voordeel laat werken

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *