Afgelopen weekend hadden we een vrije dag. ’s Ochtends besloten we naar de kust te gaan. Zonder plan van wat we precies wilden fotograferen en met alleen een nieuwe locatie in ons achterhoofd gingen we op pad. Ons doel? Ons laten verrassen door de natuur en fotograferen wat de natuur ons geeft. Kijk verder naar hoe wij fotograferen aan de kust.

Deze keer geen Westkapelle

Zoals je misschien wel weet, fotograferen we vaak aan de kust. Westkapelle is één van onze favoriete plaatsen. Het strand is er afwisselend. Deze keer kozen we voor Oostkapelle. Op maar drie kwartier rijden van huis al aan de kust fotograferen sprak ons aan.

Een Stuk lopen

Daarbij hadden we er nog geen rekening mee gehouden dat we vanaf het parkeerterrein nog een kwartiertje moesten lopen. Maar het uitzicht was mooi en al snel zagen we het strand en de zee voor ons.

Tamron 100-400mm tele objectief

We namen onder andere het Tamron 100-400mm objectief mee. Nu fotograferen we meestal geen vogels. Maar met dit objectief konden we het niet laten. Het volgen van de vogels was even een uitdaging. Na een paar pogingen ging het goed. Natuurlijk verlies je zoals bij ieder zoomobjectief wat scherpte als je helemaal inzoomt. Ook is het scherpstellen wat lastiger met een kleiner diafragma. Maar de prestaties van dit objectief zijn goed, zeker gezien de prijs.

250mm, f6, 1/640e seconde, ISO 320, uit de hand.

Veel dynamiek in water en lucht

We gaan verder met het fotograferen aan de kust. Het afgaande water was niet te wild en er stond niet al te veel wind. Met een winterjas, muts en sjaal was het goed uit te houden. Er was veel dynamiek in het water en lucht. En gelukkig dreven de regenbuien op een afstandje aan ons voorbij.

Door in de branding te gaan staan kun je de weidsheid van het strand benadrukken. Voor deze foto gebruikten we een 3 stops zacht verloop filter, polarisatiefilter en 3 stops grijsfilter. Nu is iedere golf anders. Daarom maakten we een aantal foto’s vanaf deze plek. Uit die serie spreekt deze foto ons het meeste aan. De sluitertijd is 3 seconden.

Echt lange sluitertijden

Bij het fotograferen aan de kust hoort ook het fotograferen met lange sluitertijden. Halverwege de middag liepen we terug over een stuk strand dat op de heenweg nog onder water stand. Tussen het zand was op het verschillende plaatsen het water blijven staan. Dat zorgt voor veel diepte op het strand. Ondanks de eerste regenbui van de middag maakten we nog een paar foto’s. Door met de wind in de rug te fotograferen bleven de camera en filters vrijwel helemaal droog.

Deze foto maakten we met een polarisatiefilter, 2 stops grijs verloop filter en 6 stops grijsfilter. De sluitertijd bedraagt 25 seconden.

Vervolgens gingen we voor een echt lange sluitertijd met een 10 stops grijsfilter. In de foto hieronder bedraagt die 4 minuten en 10 seconden. Het standpunt is hetzelfde, alleen is de horizon verlegd. Verder zijn de camera-instellingen iets aangepast.

Filterkits

Je hebt het misschien al eerder gelezen. We fotograferen vaak met filters. Een polarisatiefilter gebruiken we om schitteringen te verminderen en een grijs verloopfilter om het contrast tussen de voorgrond en achtergrond te verminderen. Deze filters lossen een deel van je belichtingsproblemen op. En een grijsfilter verlengt je sluitertijd.

Samen met de importeur van NiSi stelden wij enkele kits samen. In deze filterkits van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere én mooiere foto’s. Met deze filters maken wij zelf vrijwel alle foto’s. Deze filter kits zijn nergens anders te koop en kun je bij andere verkooppunten in deze combinatie alleen los bestellen. . Wil je de andere kits van NiSi zien, kijk dan eens in de webshop bij de filters.

Workshop fotograferen met filters

Wil je zelf fotograferen aan de kust. En alle geheimen van de filters ontdekken? In deze workshop ontdek je hoe het werkt.

Lange sluitertijden leg je met een stabiel statief van Leofoto vast

Alle andere kustworkshops ontdek je hier.

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *