Afgelopen weekend hadden we een vrije dag. En omdat wij graag fotograferen aan de kust, besloten we op te gaan. Zonder plan van wat we precies wilden fotograferen en met alleen een nieuwe locatie in ons achterhoofd, gingen we op pad. Ons doel? Ons laten verrassen door de natuur en fotograferen wat de natuur ons geeft.

Deze keer geen Westkapelle

Zoals je misschien wel weet, fotograferen we vaak aan de kust. Westkapelle is één van onze favoriete plaatsen. Het strand is er afwisselend. Deze keer kozen we voor Oostkapelle. Op maar drie kwartier rijden van huis al aan de kust fotograferen sprak ons aan.

Een Stuk lopen

Daarbij hadden we er nog geen rekening mee gehouden dat we vanaf het parkeerterrein nog een kwartiertje moesten lopen. Maar het uitzicht was mooi en al snel zagen we het strand en de zee voor ons.

Tamron 100-400mm tele objectief

We namen onder andere het Tamron 100-400mm objectief mee. Nu fotograferen we meestal geen vogels. Maar met dit objectief konden we het niet laten. Het volgen van de vogels was even een uitdaging. Na een paar pogingen ging het goed. Natuurlijk verlies je zoals bij ieder zoomobjectief wat scherpte als je helemaal inzoomt. Ook is het scherpstellen wat lastiger met een kleiner diafragma. Maar de prestaties van dit objectief zijn goed, zeker gezien de prijs.

AAF4723 1 Betere Landschapsfoto
250mm, f6, 1/640e seconde, ISO 320, uit de hand.

Veel dynamiek in water en lucht

We gaan verder met het fotograferen aan de kust. Het afgaande water was niet te wild en er stond niet al te veel wind. Met een winterjas, muts en sjaal was het goed uit te houden. Er was veel dynamiek in het water en lucht. En gelukkig dreven de regenbuien op een afstandje aan ons voorbij.

AAF4793 Betere Landschapsfoto

Door in de branding te gaan staan kun je de weidsheid van het strand benadrukken. Voor deze foto gebruikten we een 3 stops zacht verloop filter, polarisatiefilter en 3 stops grijsfilter. Nu is iedere golf anders. Daarom maakten we een aantal foto’s vanaf deze plek. Uit die serie spreekt deze foto ons het meeste aan. De sluitertijd is 3 seconden.

Echt lange sluitertijden

Bij het fotograferen aan de kust hoort ook het fotograferen met lange sluitertijden. Halverwege de middag liepen we terug over een stuk strand dat op de heenweg nog onder water stond. Tussen het zand was op het verschillende plaatsen het water blijven staan. Dat zorgt voor veel diepte op het strand. Ondanks de eerste regenbui van de middag maakten we nog een paar foto’s. Door met de wind in de rug te fotograferen bleven de camera en filters vrijwel helemaal droog.

Deze foto maakten we met een polarisatiefilter, 2 stops grijs verloop filter en 6 stops grijsfilter. De sluitertijd bedraagt 25 seconden.

AAF4826 Betere Landschapsfoto

Vervolgens gingen we voor een echt lange sluitertijd met een 10 stops grijsfilter. In de foto hieronder bedraagt die 4 minuten en 10 seconden. Het standpunt is hetzelfde, alleen is de horizon verlegd. Verder zijn de camera-instellingen iets aangepast.

AAF4827 Betere Landschapsfoto

Filterkits voor het fotograferen aan de kust

Je hebt het misschien al eerder gelezen. We fotograferen vaak met filters. Een polarisatiefilter gebruiken we om schitteringen te verminderen en een grijs verloopfilter om het contrast tussen de voorgrond en achtergrond te verminderen. Deze filters lossen een deel van je belichtingsproblemen op. En een grijsfilter verlengt je sluitertijd.

Samen met de importeur van NiSi stelden wij enkele kits samen. In deze filterkits van NiSi zitten alle essentiële filters die jou helpen bij het maken van betere én mooiere foto’s. Met deze filters maken wij zelf vrijwel alle foto’s. Deze filter kits zijn nergens anders te koop en de inhoud ervan kun je bij andere verkooppunten in deze combinatie alleen als losse onderdelen bestellen. Wil je onze en alle andere filter kits van NiSi zien, kijk dan eens in de webshop bij de filters.

Alles wat je over het fotograferen met lange sluitertijden en filters  wilt weten

In ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen we in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden. Deze uitgave is als e-book en als fysiek boek beschikbaar.

Fotograferen met lange sluitertijden en filters in het kort

✅Meer dan 80 pagina’s over hoe je met filters mooie foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Hoe filters belichtingsproblemen voor je oplossen, zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert
✅Ontdek de toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
✅Ontdek hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
✅Ontdek de toegevoegde waarde van een lange sluitertijd aan de compositie en sfeer in je foto’s
✅Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s maken
✅Heldere uitleg die werkt in de praktijk
✅Concreet inzicht in onze workflow
✅Kaart met sluitertijden
✅Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 7 Betere Landschapsfoto

Workshop fotograferen aan de kust

Wil je zelf fotograferen aan de kust. En alle geheimen van de filters ontdekken? In deze workshop ontdek je hoe het werkt.

Lange sluitertijden leg je met een stabiel statief van Leofoto vast

Heb je al meer ervaring? Kies dan voor de Masterclass fotograferen met lange sluitertijden.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 6 Betere Landschapsfoto

Alle andere kustworkshops ontdek je hier.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *