Paddenstoelen zijn een gewild onderwerp om in de herfst te fotograferen. We geven je een aantal tips voor het vinden én fotograferen van paddenstoelen.

Fotograferen van paddenstoelen

Een week of twee geleden namen we een videoworkshop macrofotografie in het bos op. Daarbij werd ons gevraagd om naast de video ook een aantal foto’s te maken. Enkele van die foto’s zie je in dit artikel. De tips krijg je er natuurlijk weer gewoon bij.

Tip 1: zoek Een geschikte plek

In de herfst weet je dat je al snel paddenstoelen kunt tegenkomen. Je vindt ze vaak in de buurt van eiken, berken, beuken en de els. En dan met name in de buurt of op dood hout. Dat de herfst een vochtige periode is, speelt natuurlijk ook mee.

Kijk goed om je heen. Paddenstoelen zijn vaak klein en soms lijkt het wel alsof ze een camouflagekleur hebben. Zie je er eenmaal 1 staan, dan zie je er al snel meer.

Tip 2: Apparatuur voor het fotograferen van paddenstoelen

We gingen heel bewust zonder macrolens maar met de NiSi close up lens kit op pad. Het fijne van deze close up lens kit is dat je met vrijwel ieder objectief macrofoto’s kunt maken. Wat ons betreft werkt de NiSi close up lens goed op een brandpuntafstand vanaf zo’n 50mm op een full frame camera. We schreven eerder een review over de close up lens.

Als heel nauwkeurig wilt scherpstellen is de NiSi macrorails een goed hulpmiddel. Deze heeft een Arca Swiss koppeling en kan dus op bijna ieder statief/camera worden gebruikt. Als je meer wilt weten over de NiSi macrorails, lees dan eens dit artikel.

Tip 3: Werk met een kleine scherptediepte

Het fotograferen van paddenstoelen is altijd een leuke uitdaging. We hebben enkele praktische tips voor je.

Met een kleine scherptediepte maak je het onderwerp los van de voorgrond en achtergrond. Daardoor komt de nadruk meer op het onderwerp zelf te liggen en ontstaat meer diepte in de foto. De positie van het onderwerp in het landschap speelt daarbij een belangrijke rol. Is de omgeving niet ideaal? Werk dan met bijvoorbeeld losse bladeren zoals in de foto hieronder is gedaan. De rommelige ondergrond wordt volledig gecamoufleerd met bladeren.

Tip 4: Werk met lichtcirkels

Alle onscherpte in een foto noemen we bokeh. Een populaire variant daarop zijn de lichtcirkels.

Daarover schreven we eerder het artikel ‘Macrofotografie met tegenlicht’. In dit artikel lees je precies hoe je de lichtcirkels in je foto brengt.

Deze foto maakten we eerder en is een goed voorbeeld van hoe je tegenlicht in je foto kunt gebruiken.

We hopen dat je bent geïnspireerd door dit artikel over het fotograferen van paddenstoelen en wensen je alvast veel plezier voor als je zelf op pad gaat om te fotograferen.

Bestel de NiSi close up lens kit en macrorails

Je kunt de NiSi close up lens kit en macrorails bij ons bestellen. Zowel in combinatie als los.

Workshop waarin jij je fotografie ontwikkelt

Wil je gewoon een leuke en leerzame workshop macrofotografie volgen? Ook dan kun je bij ons terecht. Ieder jaar organiseren we een aantal verschillende workshops met het thema macrofotografie. Iedere workshop is anders omdat we bijvoorbeeld een andere techniek gebruiken. Tijdens een workshop ontdek je precies hoe de techniek werkt. En nog belangrijker, hoe je de techniek onder bepaalde omstandigheden en voor bepaalde composities het beste in kunt zetten.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *