Iedere fotograaf heeft een voorkeur voor bepaalde weersomstandigheden of een lichtval om vast te leggen. Een stukje voorbereiding – weten welke omstandigheden je kunt verwachten – helpt daarbij. Maar ben ook voorbereid op het onverwachte. Want fotograferen in ideale omstandigheden kan niet altijd.

Fotograferen in ideale omstandigheden

Het fotograferen in ideale omstandigheden helpt je bij het maken van je mooiste en beste foto’s. Als je bijvoorbeeld op de weersvoorspelling let, kun je in de ideale weersomstandigheden gaan fotograferen.

Ideale omstandigheden bestaan niet….

Als je wat vaker op het weer let, zul je merken dat de ideale omstandigheden niet bestaan. Een verwachte mooie zonsondergang kan verstoord worden door meer bewolking dan voorspeld. Of die ene regenbui die later zou vallen, komt eerder en duurt langer.

En als de voorspelling wel uitkomt, hangen de wolken op een andere plek in de lucht. Zo blijft er altijd iets te wensen over.

Het heeft weinig zin om tig verschillende apps te raadplegen. Vaak wijken voorspellingen af of spreken ze elkaar zelfs tegen. Onze ervaring is dat voorspellingen die tot 24 uur van tevoren worden gedaan in ongeveer de helft van de gevallen uitkomen.

Dan bedoelen we niet dat een ‘beloofde’ zonnige dag totaal verregent. Maar de hoeveelheid bewolking – voor een mooie zonsondergang – of voorspelde windkracht – erg belangrijk bij macrofotografie – wijken nu eenmaal vaak af.

De uitdaging zit er juist in om in minder ideale omstandigheden mooie foto’s te maken. Je kunt plannen wat je wilt. Maar als je eenmaal ter plaatste bent, kan het er heel anders uitzien. Dan zit er niets anders op dan te werken met wat de natuur je geeft.

Het ‘omdenken’ leidt je weg van de van te voren bedachte resultaten. Door jezelf een beetje uit te dagen ga je nét weer wat andere foto’s maken die een mooie aanvulling op je bestaande portfolio vormen.

Westkapelle

Ook in Westkapelle wijkt de weersverwachting wel eens af van de werkelijke omstandigheden. Zelfs als de voorspelling overeenkomt met wat we op de webcam zien. Als we anderhalf uur later ter plaatse zijn, kan het weer – en daarmee bijvoorbeeld bewolking en lichtval – flink afwijken.

Fotograferen in ideale Omstandigheden

Terug naar de foto in dit blog. De omstandigheden kunnen snel veranderen of zelfs helemaal niet uitkomen. De beloofde hoge wolken – cirruswolken op 6 tot 10 kilometer hoogte – waren er niet.

De gehoopte en gewenste foto’s konden we niet maken. Een beroep op een stukje creativiteit was nodig.

Benaderen van je onderwerp

Als fotograferen in de ideale omstandigheden niet lukt, hoef je niet helemaal vooraan te beginnen. Het benaderen van je onderwerp hoeft ook niet heel veel af te wijken. Goed kijken blijft een belangrijk element in natuurfotografie.

Dynamiek in het water en de wolken

We kozen ervoor om de nadruk op de dynamiek in het water en de wolken te leggen. Meer dynamiek in de wolken was ‘mooi’ geweest, maar niet aanwezig. Een langere sluitertijd zou de wolken weliswaar meer uitsmeren. Echter, het water zou te glad worden. Daarom verschoof de focus naar de voorgrond.

Kies het eigen standpunt zorgvuldig

Ons eigen standpunt – in combinatie met het gekozen objectief – was daarbij heel belangrijk. Want als de voorgrond het belangrijkste beeldvlak in de foto is, mag die ook veel ruimte in de foto krijgen.

Speciaal objectief

We kozen voor het NiSi 15mm f4 groothoekobjectief. Door de wijde beeldhoek kon de nadruk op de voorgrond worden gelegd.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: NiSi 15mm f4
  • Statief: Leofoto Ranger EF-324C
  • Filters: NiSi: polarisatiefilter, grijs verloopfilter en grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Fotograferen in ideale omstandigheden.

Workshops kustfotografie 

Wil je ook alle skills van landschapsfotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt persoonlijke begeleiding van 2 professionele fotografen. De workshops zijn zo opgezet dat je alle nieuwe kennis en vaardigheden ook zelf na de workshop kunt toepassen. We lichten er enkele workshop uit.

sluitertijden

DSC 7312 Betere Landschapsfoto

Masterclass

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 7 Betere Landschapsfoto

Opaalkust

AAH2419 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *