Wij fotograferen altijd met natuurlijk licht. Het mooie van fotograferen met natuurlijk licht is dat je werkt met het licht dat de natuur je geeft. We laten je een voorbeeld van een situatie zien, zoals we die onlangs bij de Zeelandbrug aantroffen.

Fotograferen met natuurlijk licht vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn de omstandigheden niet exact zoals je dat verwacht. In dat geval gebruik je je creativiteit én de cameratechniek om het resultaat naar je hand te zetten.

Fotograferen met natuurlijk licht bij de Zeelandbrug

Eerlijk gezegd wilden we de zonsondergang bij de brug fotograferen. Maar we waren te lang aan de kust gebleven. En ook het verkeer richting Zierikzee zat tegen. We waren net te laat. Toen we op de plek aankwamen vanwaar we deze foto maakten, was de zon nog net niet helemaal achter de horizon verdwenen.

Maar omdat de brug gedeeltelijk achter een dijk ligt, viel het prachtige licht niet meer helemaal op de brug. Gelukkig zaten achter ons veel warme tinten in de lucht. En die reflecteerden mooi op de brug. We maakten er één foto met een lange sluitertijd van 4 minuten. Dat zorgde niet alleen voor een mooie reflectie in het water.

De Zeelandburg bij zonsondergang
De Zeelandbrug tijdens zonsondergang

Weer zijn filters en een statief nodig

De sluitertijd was ook lang genoeg om de langzaam voorbij trekkende lucht als het ware uit te smeren. De sluitertijd in combinatie met de windrichting zorgen voor dynamiek in richting in de foto. Voor deze foto gebruikten we een polarisatiefilter, 2 stops hard verloop grijsfilter en 10 stops ND grijsfilter. Natuurlijk stond de camera op een statief.

Het was die ene foto die ons inspireerde om de cameratechniek zo in te zetten dat een ander beeld zou ontstaan. In de foto hierboven is 1,7 stops belichtingscompensatie toegepast. Daarmee werden nog net uitgebeten hooglichten voorkomen en werden de schaduwen lichter.

Fotograferen met natuurlijk licht

We besloten een foto te maken waarbij een belichtingscompensatie van -1,3 stops werd toegepast. Het resultaat daarvan zou een donkerdere foto worden, waarbij ook de lichte tinten wat donkerder worden weergegeven. De oranje gloed op de brug zou mooi afsteken tegen de meer blauwe tinten van het water en lucht. Ook deze foto is 4 minuten belicht. Daarom werd nog een extra 3 stops grijsfilter toegevoegd.

In Lightroom Classic werden de witte tinten nog wat opgehaald. Daarmee wordt het warme licht dat van de Zeelandbrug reflecteert, benadrukt. Het resultaat zie je hieronder.

De Zeelandbrug net na zonsondergang
De Zeelandbrug net na zonsondergang

Fotograferen met natuurlijk licht is een cadeau van de natuur

Op de terugweg kregen we nog een mooi cadeau van de natuur. In de buurt van Kats zagen we dit beeld. De lucht kleurde prachtig en we zochten een parkeerplekje op. Het was inmiddels koud geworden en de zon was al een tijdje onder. Zonder jas én zonder statief maakten we nog snel een paar foto’s uit de hand. Daarvoor werkten we met een hoge ISO-waarde van ISO 2.000-6.400. Voor deze foto gebruikten we een polarisatiefilter.

In de buurt van Kats
In de buurt van Kats

Conclusie

Fotograferen met natuurlijk licht geeft je onverwachte mogelijkheden. De foto’s in dit artikel verwachtten we vooraf niet te maken. En dat het is mooie van de natuur. Die is altijd anders en als je in mogelijkheden denkt, maak je andere foto’s dan anders. Dat is een kleine verrijking in je portfolio.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *