De vorige keer schreven we een artikel over fotograferen met natuurlijk licht. Deze keer gaan we daar dieper op in. We kijken naar het fotograferen na zonsondergang. We geven je een aantal voorbeelden en tips over het fotograferen na zonsondergang.
Wat heb je nodig voor fotograferen na zonsondergang
We kijken eerst naar de apparatuur die je nodig hebt om te fotograferen na zonsondergang.
Een Statief
Als je fotografeert vlak voor, tijdens of na de zonsondergang, dan is er relatief weinig natuurlijk licht beschikbaar. De sluitertijden nemen al snel toe. Dat kan een mooi effect opleveren, mits je bewegingsonscherpte weet te voorkomen. Een statief is dan een handig hulpmiddel. Je voorkomt bewegingsonscherpte en hebt je handen vrij.

Filters: een polarisatiefilter en grijs verloopfilter
Ook als je op dit latere tijdstip op de dag fotografeert, kunnen filters je een grote dienst bewijzen. Je weet inmiddels vast al hoe wij over een polarisatiefilter en grijs verloopfilter denken. Met deze filters los je een belangrijk deel van je belichtingsproblemen op. We weten uit ervaring dat je met deze filters na zonsondergang, en dus ook voor zonsopkomst, gerust kunt fotograferen.
Je kunt nog steeds reflecties verminderen en het contrast tussen voorgrond en lucht kan groot zijn.
Tip: Filters gebruik je niet alleen overdag of rondom de schemering
Afhankelijk van de omstandigheden kun je al wel een uur voor zonsopkomst en na zonsondergang met deze filters fotograferen. Onze tip hierbij: kijk altijd naar de lichtomstandigheden en je histogram. Dat bepaalt of het gebruik van een grijs verloopfilter zin heeft. Het tijdstip waarop je fotografeert is niet zo van belang.
Natural Night filter
Het Natural Night filter is een speciaal filter dat je gebruikt als je bij geel/oranje kunstlicht fotografeert. Nu komt dat licht meestal niet in de natuur voor. Maar je kunt denken aan de nare kleurzweem die door kunstlicht ontstaat als je in de buurt van een dorp of stad fotografeert. Hieronder zie je een foto van de oude binnenhaven in Bergen op Zoom. De gele kleurzweem is bijna helemaal weg en de kleuren komen weer natuurlijk over. De sluitertijd bedraagt 30 seconden.

ISO-waarde omhoog
Tijdens het fotograferen na zonsondergang kun je de ISO-waarde verhogen om de sluitertijd te verkorten. Let op dat je niet te ver gaat en zo een wel erg korrelige foto produceert. De foto hieronder is gemaakt met ISO-waarde 2.000 en een sluitertijd van 1/320e seconde. De foto is uit de hand gemaakt. Dat kwam omdat we op de weg terug van een shoot langs dit mooie meer reden. Met deze korte sluitertijd komen de vogels scherp in beeld. De foto is overall ietsjes donkerder dan we normaal als eindresultaat laten zien. Maar we vinden dat dit aan de sfeer bijdraagt.

Net als de foto hierboven ontstond de foto die je hieronder ziet spontaan. We waren op het strand aan het fotograferen. De zon ging schuin achter ons onder en het was ook daar waar de lucht mooi kleurde. Ook hier zie je de warme tinten in de foto.

Wel of geen zon fotograferen na zonsondergang
Op het moment dat de zon onder gaat hoef je niet altijd de zon in beeld te hebben. Op deze locatie gaat dat niet omdat de bergen verhinderen dat je de zon onder ziet gaan. En het is flink bewolkt. Het weer was heerlijk rustig. Er stond bijna geen wind. De wolken en verdorde varens op de bergen zorgen voor een prachtig kleurcontrast.
De sluitertijd van deze foto is 20 seconden. Een grijsfilter was niet nodig, het polarisatie filter en een 2 stop hard verloop grijsfilter wel. Dat een statief is gebruikt, is vanzelfsprekend. Op buitenlandse trips nemen we altijd het Leofoto Summit LM-363C statief mee. Dit statief is zeer stabiel. Tot en met windkracht 8 kun je met lange sluitertijden fotograferen. In dit geval was het niet nodig, maar zo komen we niet voor verrassingen te staan.

Conclusie
Je ziet dat het fotograferen na zonsondergang je verschillende beelden kan opleveren, zonder dat je direct de zonsondergang zelf fotografeert. Niet alleen omdat de locaties verschillend zijn. Maar juist door in verschillende omstandigheden te fotograferen.
Het artikel ‘Fotograferen met natuurlijk licht’ waar we eerder naar verwezen, staat in ons fotografieblog en geef je nog meer informatie.
Workshops
Wil je met ons rondom de zonsopkomst of zonsondergang fotograferen, dan kan dat. Kies dan voor één van de privéworkshops. We zijn flexibel voor wat datum, tijdstip en locatie betreft.
Maar je kunt je ook inschrijven voor een groepsworkshop. De workshops zijn allemaal verschillend en praktisch opgezet. We werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We vinden het leuk als je met mooie foto’s naar huis gaat, maar vinden het nog belangrijker dat je ervaring opdoet zodat je zelf op een ander moment de techniek weer kunt toepassen. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.
Wil je je inzicht in mogelijkheden en compositie opbouw verbeteren? Kijk dan eens naar de volgende workshops.
Landschap

Kust

Macro

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie