De vorige keer schreven we een artikel over fotograferen met natuurlijk licht. Deze keer gaan we daar dieper op in. We kijken naar het fotograferen na zonsondergang. We geven je een aantal voorbeelden en tips over het fotograferen na zonsondergang.

Wat heb je nodig voor fotograferen na zonsondergang

We kijken eerst naar de apparatuur die je nodig hebt om te fotograferen na zonsondergang.

Een Statief

Als je fotografeert vlak voor, tijdens of na de zonsondergang, dan is er relatief weinig natuurlijk licht beschikbaar. De sluitertijden nemen al snel toe. Dat kan een mooi effect opleveren, mits je bewegingsonscherpte weet te voorkomen. Een statief is dan een handig hulpmiddel. Je voorkomt bewegingsonscherpte en hebt je handen vrij.

Fotoreis Noord Brabant Beterelandschapsfoto Zonsondergang Betere Landschapsfoto

Filters: een polarisatiefilter en grijs verloopfilter

Ook als je op dit latere tijdstip op de dag fotografeert, kunnen filters je een grote dienst bewijzen. Je weet inmiddels vast al hoe wij over een polarisatiefilter en grijs verloopfilter denken. Met deze filters los je een belangrijk deel van je belichtingsproblemen op. We weten uit ervaring dat je met deze filters na zonsondergang, en dus ook voor zonsopkomst, gerust kunt fotograferen.

Je kunt nog steeds reflecties verminderen en het contrast tussen voorgrond en lucht kan groot zijn.

Tip: Filters gebruik je niet alleen overdag of rondom de schemering

Afhankelijk van de omstandigheden kun je al wel een uur voor zonsopkomst en na zonsondergang met deze filters fotograferen. Onze tip hierbij: kijk altijd naar de lichtomstandigheden en je histogram. Dat bepaalt of het gebruik van een grijs verloopfilter zin heeft. Het tijdstip waarop je fotografeert is niet zo van belang.

Natural Night filter

Het Natural Night filter is een speciaal filter dat je gebruikt als je bij geel/oranje kunstlicht fotografeert. Nu komt dat licht meestal niet in de natuur voor. Maar je kunt denken aan de nare kleurzweem die door kunstlicht ontstaat als je in de buurt van een dorp of stad fotografeert. Hieronder zie je een foto van de oude binnenhaven in Bergen op Zoom. De gele kleurzweem is bijna helemaal weg en de kleuren komen weer natuurlijk over. De sluitertijd bedraagt 30 seconden.

DSC1590 Betere Landschapsfoto

ISO-waarde omhoog

Tijdens het fotograferen na zonsondergang kun je de ISO-waarde verhogen om de sluitertijd te verkorten. Let op dat je niet te ver gaat en zo een wel erg korrelige foto produceert. De foto hieronder is gemaakt met ISO-waarde 2.000 en een sluitertijd van 1/320e seconde. De foto is uit de hand gemaakt. Dat kwam omdat we op de weg terug van een shoot langs dit mooie meer reden. Met deze korte sluitertijd komen de vogels scherp in beeld. De foto is overall ietsjes donkerder dan we normaal als eindresultaat laten zien. Maar we vinden dat dit aan de sfeer bijdraagt.

AAF5585 Betere Landschapsfoto

Net als de foto hierboven ontstond de foto die je hieronder ziet spontaan. We waren op het strand aan het fotograferen. De zon ging schuin achter ons onder en het was ook daar waar de lucht mooi kleurde. Ook hier zie je de warme tinten in de foto.

DSC5045 Betere Landschapsfoto

Wel of geen zon fotograferen na zonsondergang

Op het moment dat de zon onder gaat hoef je niet altijd de zon in beeld te hebben. Op deze locatie gaat dat niet omdat de bergen verhinderen dat je de zon onder ziet gaan. En het is flink bewolkt. Het weer was heerlijk rustig. Er stond bijna geen wind. De wolken en verdorde varens op de bergen zorgen voor een prachtig kleurcontrast.

De sluitertijd van deze foto is 20 seconden. Een grijsfilter was niet nodig, het polarisatie filter en een 2 stop hard verloop grijsfilter wel. Dat een statief is gebruikt, is vanzelfsprekend. Op buitenlandse trips nemen we altijd het Leofoto Summit LM-363C statief mee. Dit statief is zeer stabiel. Tot en met windkracht 8 kun je met lange sluitertijden fotograferen. In dit geval was het niet nodig, maar zo komen we niet voor verrassingen te staan.

AAD9660 Betere Landschapsfoto

Conclusie

Je ziet dat het fotograferen na zonsondergang je verschillende beelden kan opleveren, zonder dat je direct de zonsondergang zelf fotografeert. Niet alleen omdat de locaties verschillend zijn. Maar juist door in verschillende omstandigheden te fotograferen.

Het artikel ‘Fotograferen met natuurlijk licht’ waar we eerder naar verwezen, staat in ons fotografieblog en geef je nog meer informatie.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *