Je leest wel eens dat de het fotograferen in de richting van het licht van grote invloed is op het resultaat van de foto. Daar zijn wij het helemaal mee eens en laten je een paar voorbeelden zien en geven je praktische oplossingen.

Vertalen van wat je ziet naar een foto

Vaak komen we op een locatie en genieten van een prachtig uitzicht. Dat willen we dan graag in de foto’s vastleggen. Maar regelmatig stuiten we dan op een probleem. Het licht, de kleur en diepte die we met onze ogen zien, laten zich niet zomaar in een aantrekkelijke foto te vertalen. En dat heeft verschillende oorzaken. We nemen er een aantal door en geven je er een oplossing bij.

AAF5488 Betere Landschapsfoto

Contrast

Het contrast speelt een belangrijke rol. Met onze ogen kunnen we een veel groter dynamisch bereik overbruggen dan een digitale camera kan. Waar je op een zonnige dag nog details in donkere delen én lichte delen kunt zien, zal een camera dat niet kunnen. Tenzij je met filters werkt, of voor bracketing kiest, zit je met een probleem.

Bracketing is voor ons geen optie omdat we meestal met lange sluitertijden fotograferen. Door ghosting zijn de foto’s dan onbruikbaar. Fotograferen met filters kan daarentegen weer wel.

Wil je meer weten over het fotograferen met contrast? lees dan het artikel ‘Fotograferen in hard licht‘.

Hoog contrast

Een beeld met een ‘hoog contrast’ wordt vaak als aantrekkelijk gezien. Licht en donker spelen een belangrijke rol in de foto en zorgen voor diepte en sfeer. Vaak is het contrast zo hoog dat een grijs verloop filter nodig is om het contrast te verkleinen, waardoor je beter gebruik kunt maken van het dynamisch bereik van je camera. Maar ook filters lossen niet al je belichtingsproblemen op.

Tegen het licht in met grote contrasten in lucht en voorgrond

Hoog contrast, tegen het licht in met een 2 stop grijs verloopfilter (hard) van NiSi

Laag contrast

Een laag contrast is heel eenvoudig vast te leggen. Als het bijvoorbeeld flink bewolkt of mistig is, is het contrast laag. Het beeld past dan gemakkelijk binnen het dynamisch bereik van de camera.

Wat technisch eenvoudig is op te lossen, wordt in de praktijk nogal eens als saai ervaren. Maar waarom eigenlijk? Als je gaat fotograferen en de omstandigheden niet anders zijn, dan zul je het er gewoon mee moeten doen. Met verschillende technieken, waaronder high key, kun je meer creativiteit en diversiteit in je foto’s brengen.

AAF5878 Betere Landschapsfoto
Een laag contrast beeld. Ook hier is het 2 stop grijs verloopfilter (hard) van NiSi gebruikt

Kleuren

Soms heb je geluk. In de wintermaanden zijn de dagen korter en staat de zon lager. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en het wolkendek kan er de hele dag kleur in de lucht zitten. Als deze situatie zich voordoet, gaat dit vaak gepaard met een laag contrast. Je kunt dan ook gerust tegen het licht in fotograferen en de mooie kleuren vastleggen.

Een andere witbalans

In de praktijk proberen we de witbalans zo dicht mogelijk bij het natuurlijk licht te brengen. Maar mede afhankelijk van de richting van het licht en het landschap voor je, kunnen kleuren te koel of te warm over komen. Je kunt dan de witbalans aanpassen. En je kunt de witbalans creatief gebruiken door juist voor een koeler of warmer resultaat te kiezen.

AAF5832 Betere Landschapsfoto

Eerder schreven we een artikel over ‘Het effect van witbalans in natuurfotografie’. Hierin lees je meer over hoe je de witbalans mede de sfeer in je foto’s laat bepalen.

Fotograferen in de Richting van het licht: dezelfde dag, andere omstandigheden

We gaan terug naar het fotograferen in de richting van het licht. Mede door de bewolking kan een foto meer of minder kleur bevatten. Kijk maar eens naar deze 2 foto’s die we direct na elkaar maakten, vanaf hetzelfde standpunt.

In dit artikel zie je enkele voorbeelden die we aan de kust hebben gemaakt. We schreven ook een artikel over ‘Macrofotografie met tegenlicht

Conclusie

De natuur laat zich niet naar onze wensen vormen. We moeten het doen met wat we aan licht en omstandigheden cadeau krijgen. En zo benaderen wij het fotograferen dan ook. Kijk daarom goed naar het contrast en de kleur. Bedenk of het beeld dat je in je hoofd maakt ook met de camera is te maken. Als je het niet weet, probeer het dan gewoon. Lukt het niet, kijk nog eens goed naar je instellingen. Werkt het dan nog niet, neem dan genoegen met de situatie en fotografeer eventueel de andere kant op.

Workshop waarin jij je fotografie ontwikkelt

Onze workshops zijn allemaal verschillend en praktisch opgezet. We werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We vinden het leuk als je met mooie foto’s naar huis gaat, maar vinden het nog belangrijker dat je ervaring opdoet zodat je zelf op een ander moment de techniek weer kunt toepassen. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Verbeter je techniek in een workshop aan de kust. Ontdek onder andere hoe je het beschikbare licht omzet in een technisch correct belichte foto.

workshop kustfotografie technische vaardigheden

Heb je de techniek al onder controle? Dan is een uitdagende eendaagse workshop aan de Noord-Franse Opaalkust een optie. Vanaf de Nederlandse grens ben je er in 2,5 uur.

AAA9184 bewerkt Betere Landschapsfoto

En is 1 dan niet lang genoeg? Kies dan voor een privé workshop en fotografeer op verschillende stranden. Je kunt 1 tot 4 dagen onder begeleiding op verschillende locaties fotograferen en creatieve technieken ontdekken.

franse opaalkust

Maar ook in het binnenland kun je je techniek verbeteren:

Beheers de technische vaardigheden en maak foto's zoals jij wilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *