Voorjaarsbloeiers fotograferen is erg leuk om te doen. Je begeeft je tussen de frisse voorjaarskleuren en gaat op zoek naar een sfeervolle compositie die voor jou werkt. In dit artikel krijg je een impressie en een aantal tips.
Fotograferen in het voorjaar
We stellen 9 voorjaarsbloeiers aan je voor. En laten je een aantal voorbeeldfoto’s zien en vertellen wanneer de bloemen bloeien. Deze bloemen komen over het algemeen veel voor.
De voorjaarsbloeiers
Sneeuwklokje
Het sneeuwklokje bloeit in de periode van februari tot en met april en is één van de eerste voorjaarsbloeiers. Ze zijn wel eens lastig in beeld te brengen omdat er zo veel sneeuwklokjes dicht bij elkaar staan. Ga op zoek naar een solitaire bloem als je het jezelf gemakkelijker wilt maken. Het vinden van een gaaf exemplaar dat op sfeervolle wijze in de omgeving kan worden weergegeven, is dan een uitdaging.
Krokus
Krokussen bloeien van februari tot en met mei. Al zul je ze vooral in februari en maart zien. We schreven eerder een artikel over het fotograferen van krokussen.
Bosanemoon
De populaire bosanemoon laat zich vooral in maart zien. Hoe verder de bloem open staat, hoe aantrekkelijker wij haar vinden. In het hart van de bloem vind je mooie vormen en structuren om vast te leggen. De Bosanemoon bloeit ook nog in april en mei. Op het moment dat de bomen in blad komen, is de tijd van de Bosanemoon weer voorbij.
Kerspruim
De Kerspruim bloeit in april en mei. De bloesem is bleekroze en boom is vorstbestendig. De boom kan tot wel 8 meter hoog worden. We kwamen deze in begin april tegen in Zuid-Limburg. We vinden de bloesem mooi om van dichtbij – beeldvullend – te fotograferen. Maar let goed op de takken. Neem je er teveel in beeld, dan kan het een rommelige foto opleveren.
Speenkruid
We gaan verder met het fotograferen van voorjaarsbloeiers. Speenkruid behoort tot de Ranonkelfamilie. Het Speenkruid bloeit al vroeg in het voorjaar en komt op veel plaatsen voor. Speenkruid houdt van vochtige en voedselrijke plekken. Dit exemplaar vonden we einde maart in het Geleenbeekdal. Maar ook in vochtige weilanden en stadsparken kun je Speenkruid vinden. Het bloeit over het algemeen van maart tot in de maand mei. Voor deze laag bij de grond bloeier kun je er het beste bij gaan liggen. Je kunt dan vanaf dezelfde hoogte als de bloem fotograferen.
Bosviooltje
Dit bosviooltje fotografeerden we in maart, maar de bloem bloeit het hele voorjaar. De omgeving was nogal rommelig. Vandaar dat we in deze situatie voor een high key oplossing kozen. Violen zijn er in vele soorten. Misschien staan ze in je eigen tuin, dit exemplaar vonden we in het bos.
Wil je meer weten over het fotograferen van voorjaarsbloeiers? Bekijk dan het artikel ‘8 Tips voor het fotograferen van bloemen‘ eens. En in ‘7 Tips voor macrofotografie‘ ontdek je hoe je een aantrekkelijke compositie opbouwt.
Grote Muur
De Grote Muur is een plant die vaak in de buurt van heggen en bossen groeit. En daar, bij een heg, kwamen we het onderstaande exemplaar medio april al tegen. De planten stonden op een zonnige plek en we zagen in de weken erna letterlijk honderden exemplaren tot bloei komen. De Grote Muur bloeit in de periode april-juni. Het is een elegant bloemetje met lijnen in de blaadjes, die mooi gebogen zijn. Voorkom bij het fotograferen uitgebeten hooglichten, de bloem is bijna wit.
Pinksterbloem
De pinksterbloem is voornamelijk in april te vinden. Er zijn verschillende heemtuinen en door natuurorganisaties beheerde gebieden die er in deze periode vol mee staan. Zo bezochten we in Zuid-Limburg in april verschillende keren dezelfde boomgaard. Wat half april met één Pinksterbloem begon, werd twee weken later een vol veld met honderden van deze prachtige bloemen.
Kievitsbloem
Ook de Kievietsbloem bloeit in april. Deze sierlijke bloem heeft een prachtige structuur op de bloembladen. Zelfs de blaadjes aan de stengel zijn elegant. De Kievietsbloem is wel eens lastig in beeld te brengen. Gezien de vorm heb je iets meer afstand nodig. En wij vinden het dan mooi dat de achtergrond vervaagd in beeld wordt gebracht. Neem dus de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar de – voor jou- juiste compositie.
Cursus macrofotografie
Vind je macrofotografie leuk om te doen? Wil je de grondtechnieken ontdekken of je op creatief gebied ontwikkelen? Gedurende het jaar organiseren we verschillende workshops op het gebied van macrofotografie. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf.
Past een groepsworkshop niet in je agenda of krijg je liever meer begeleiding? Kies dan voor een privé workshop.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie