In dit artikel lees je 8 op het oog logische en eenvoudige tips. De kunst zit in de uitvoering, zodat je foto’s maakt waar je naar blijft kijken. Op naar de tips voor het fotograferen van bloemen.

Tip 1: voor het fotograferen van bloemen: Gebruik een bloeikalender

Het hele jaar door kun je prachtige bloeiende bloemen vinden en fotograferen. Je kunt verschillende bloeikalenders op het internet vinden. Als je een bloeikalender gebruikt, weet je precies welke soort in een bepaalde periode bloeit. Het is natuurlijk wel handig als je weet waar je bloeiende bloemen in de natuur kunt vinden. Dit is vooral handig als je graag bepaalde soorten bloemen fotografeert.

Of ga juist zonder vooropgezet plan op pad. Als we andere soorten tegenkomen, zullen we die natuurlijk ook fotograferen.

Een beeld gemaakt tijdens de workshop macrofotografie Soft Focus

Tip 2 voor het fotograferen van bloemen: gebruik een macro objectief

Het is het meest logische als je bloemen met een macro objectief fotografeert. Je kunt dan dichtbij scherpstellen en het onderwerp groot in beeld brengen. Heb je geen macro objectief, fotografeer dan met een voorzetlens of met tussenringen. Meer hierover lees je in het artikel ’Starten met macrofotografie’.

NiSi close Up Lens Kit Betere Landschapsfoto

Tip 3:  Fotografeer met een groot diafragma

Je kunt meer registrerend fotograferen door met een klein diafragma te fotograferen. Het vastleggen van de soort is dan het belangrijkste voor je. Met een groot diafragma, zul je meer creatieve macrofoto’s maken. Met creatief bedoelen we in dit geval dat je met een kleine scherptediepte en veel bokeh fotografeert.

AAA0206 Betere Landschapsfoto

Tip 4: Fotografeer met een kleine scherptediepte

We gaan verder met de 8 tips voor het fotograferen van bloemen. Gecombineerd met het grote diafragma stel je ook dichtbij scherp. Dat resulteert in een kleine scherptediepte.

Tip 5: Let op de voorgrond en achtergrond

Daarbij is de voorgrond en achtergrond heel belangrijk. Tijdens het fotograferen van bloemen zal de nadruk op het onderwerp zelf liggen. Maar let ook goed op hoe de voorgrond en achtergrond er uit zien. Als die te druk zijn, wordt de kijker te veel van het onderwerp afgeleid.

Ook midden op de dag kun je met tegenlicht fotograferen

Tip 6: Plaats het onderwerp zorgvuldig

De nadruk ligt op het onderwerp. Als je de bloem precies in het midden plaatst, is dat waarschijnlijk minder prettig om naar te kijken dan dat je de bloem zorgvuldig in de compositie plaatst. Met zorgvuldig bedoelen we dat je goed op de rol van de zojuist genoemde voorgrond en achtergrond let. Ook bij macrofotografie gaat het om het hele plaatje.

In het artikel ‘7 Compositietips voor macrofotografie’ ontdek je meer over hoe je een compositie opbouwt als je bloemen fotografeert.

Tip 7: Bokeh brengt sfeer in je foto’s

Bokeh is de onscherpte in een foto en niet persé alleen mooie lichtcirkels. Maar die lichtcirkels brengen vaak sfeer in je foto’s. Ontdek in het artikel ’Bokeh in macrofotografie’ hoe je dat doet.

Bokeh in macrofotografie

Tip 8: Gebruik nabewerking om je foto’s optimaal te presenteren

In een programma zoals Lightroom Classic of Photoshop kun je je foto’s achteraf optimaliseren. Want hoe goed je ook je best in de natuur doet, er is altijd ruimte voor aanpassingen waarmee je een foto optimaal kunt presenteren. Enkele bewerkingen passen we bijna altijd toe:

  • We maken de witte tinten lichter. De foto ziet er dan ‘frisser’ uit
  • Schaduwen worden lichter
  • De foto wordt verscherpt of juist vervaagd

Cursus Macrofotografie

Ieder jaar geven we verschillende workshops op het gebied van macrofotografie. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. De workshops staan in een handig overzicht.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *