In de nazomer en herfst heb je een grote kans dat je ochtendnevel kunt fotograferen. Er is iets magisch aan het vastleggen van ochtendnevel bij zonsopkomst. In dit blog delen we waardevolle tips en inzichten om deze betoverende momenten vast te leggen. Ontdek hoe het fotograferen van ochtendnevel in z’n werk gaat.

Fotograferen van ochtendnevel

Regelmatig fotograferen we in de ochtendnevel. Ochtendnevel voegt een betoverend element toe aan je foto’s, waardoor gewone landschappen veranderen in mysterieuze beelden.

Soms staan we voor niets op. Er is dan geen ochtendmist of het zit zelfs potdicht. Eerlijk gezegd is dat wel eens een reden om terug naar bed te gaan. Maar meestal pakt het goed uit. De omstandigheden zijn niet altijd perfect. Maarja, wat is dat eigenlijk, perfect?

We moeten het gewoon doen met wat de natuur ons geeft. Door ons daaraan aan te passen, lukt het om met sfeervolle beelden naar huis te gaan.

Wat ons aanspreekt in foto’s waarin je mist ziet, is dat details die een foto wat rommelig kunnen maken vaak door de mist zijn vervaagd. Ook komt er gemakkelijk diepte in de foto’s en leg je een wat mysterieuze sfeer vast.

tips voor het fotograferen van ochtendnevel

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee kunt houden. Die zorgen ervoor dat je gemakkelijker die ene foto vol sfeer maakt. Hier zijn enkele essentiële tips om ochtendnevel in adembenemende sfeervolle foto’s te vast te leggen:

  • Houd het weerbericht in de gaten
  • Weinig wind op een zonnige dag biedt een grote kans op ochtendnevel
  • Fotografeer met een langere brandpuntafstand, bijvoorbeeld vanaf 100mm (full frame)
  • En lees nog even verder, dan kom je vanzelf tot de beloofde vijf tips

Meer informatie lees je in ‘Fotograferen van mist in natuurfotografie’.

De locatie

De foto is gemaakt aan de Westerschelde ter hoogte van Rilland. Een nieuwe locatie voor ons die vanuit thuis in een dik kwartier te bereiken is. Op de dijk heb je een goed uitzicht van 360 graden. Aan de ene kant zie je de Antwerpse haven en het Land van Saeftinghe. Aan de andere kant kijk je uit over de weilanden. Overigens kun je op verschillende plekken langs de dijk je auto parkeren en de dijk op lopen. Ook kun je hier regelmatig zeehonden fotograferen. De ideale plek voor het fotograferen van ochtendnevel.

Tijdens de ochtendsessie was het laag water. Dat zorgde voor mooie patronen in de voorgrond, met de Westerschelde daarachter. Maar de mist inspireerde ook tot het maken van meer abstracte beelden. Het fotograferen van ochtendnevel biedt je veel verschillende mogelijkheden.

Het loont altijd om om je heen te kijken. Dat was ook tijdens deze mooie ochtend het geval. De lucht kleurde aan alle kanten en dat hield zo’n 20 minuten aan. Meer dan voldoende tijd dus om te fotograferen en de kleuren en sfeer die de ochtendmist brengt vast te leggen.

Tijdens het fotograferen van ochtendnevel werd het steeds helderder

Op weg naar Rilland was het behoorlijk mistig. We dachten even dat het fotograferen van ochtendnevel erg lastig zou worden. Maar het was een vrij platte laag ochtendnevel. Eenmaal op de dijk stonden we al boven de mist.

Omdat het een zonnige en warme dag zou worden, was ons vooraf al duidelijk dat de ochtendmist niet lang zou blijven hangen. De laag mist werd dan ook al snel dunner. Voor ons – dus boven de Westerschelde – was de mist al snel weg.

Sfeervolle natuurfotografie tijdens de zonsopkomst

Tijdens het fotograferen van ochtendnevel, bekijk je hoe de veranderende mistlagen een ongekende diepte aan je foto’s kunnen geven. Leg deze omstandigheden vast in je foto’s.

Achter ons – boven de weilanden – was nog een laagje mist zichtbaar. Door met een tele objectief te fotograferen druk je het landschap als het ware samen. De ochtendmist in combinatie met de brandpuntafstand – ongeveer 140mm – zorgde ervoor dat het landschap als het ware in lijnen werd weergegeven.

Een minimalistisch beeld met ochtendmist

Ochtendmist biedt de perfecte gelegenheid om creatieve, minimalistische foto’s te maken, waarbij je de werkelijkheid met een vleugje mysterie vermengt. Waar precies de grenzen van een wel of niet minimalistische foto liggen, gaat buiten het kader van dit blog. Maar de omstandigheden ter plaatse nodigden uit om voor meer abstractie te kiezen.

In de foto lijkt het dan ook mistiger dan het nog net was. En in de achtergrond zie je nog een bosrand. Door de mist is de snelweg niet zichtbaar. En de elektriciteitsmasten – tja, we hebben nu eenmaal elektriciteit nodig – vallen bijna niet op. De foto straalt rust uit en de kleuren laten je zien dat het een mooie dag zou worden.

We maakten een kleine serie foto’s met verschillende belichtingen. Zoals vaak houden we van een wat lichter beeld. Dat zorgt er ook voor dat de mist wat witter wordt weergegeven. Dat spreekt ons meer aan dan een grijze laag die over de foto ligt.

Meer weten over het fotograferen in de herfst?

Wil je meer weten over het fotograferen in de herfst? Check dan de volgende blogs:

Gebruikte apparatuur voor het fotograferen van ochtendnevel

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 70-200mm f2.8
  • Statief: Leofoto Ranger EF-324C met LH-40 balhoofd
  • Filters: NiSi True color polarisatiefilter, 2 stops medium verloopfilter

De foto

AAJ0023 Betere Landschapsfoto

Workshops

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *