Wij fotograferen vaak bij de Oisterwijkse vennen en bossen. De wisselende omstandigheden zorgen vaak voor afwisseling in de foto’s. Ontdek hoe de foto in hard licht is gemaakt.

Fotograferen bij de Oisterwijkse vennen en bossen

In dit artikel staat een foto centraal die we vorig jaar bij de Oisterwijkse vennen en bossen maakten. Tijdens deze shoot was het licht hard.

Voor veel fotografen niet de ideale omstandigheden om te fotograferen. Maar als je er toch bent…kun je best nog wat fotograferen bij de Oisterwijkse vennen en bossen.

Locatie Oisterwijk: vennen en bossen

Het gebied ligt tussen Tilburg en Den Bosch in Oisterwijk. Het wordt gekenmerkt door zo’n 40 vennen in ruim 750 hectare bos. De vennen en bossen maken onderdeel uit van het Nationaal Landschap het Groene Woud.

Favoriete ven

Meestal gaan we eerst naar één van onze favoriete vennen. Er liggen enkele eilandjes in die een sterk element in het landschap zijn.

Omstandigheden

Je kon net al lezen dat het licht hard was. Toch wilden we op deze plek fotograferen. Het was een warme dag in augustus, rond 9 uur in de ochtend.

Benaderen van het onderwerp

Door het harde licht – en de richting van het licht – kwamen de eilandjes niet van de achtergrond vrij. We besloten de voorgrond en beweging van de wolken te benadrukken om een voor ons interessant beeld te maken.

Gebruikte filters

Om in de voorgrond ‘onder water’ te kunnen kijken werd een polarisatiefilter gebruikt. Ook was een grijs verloopfilter nodig om het contrast te verkleinen. En we gebruikten een grijsfilter om de sluitertijd te verlengen. De sluitertijd in deze foto bedraagt 5 minuten. Die lange sluitertijd was nodig omdat de hoge wolken slechts langzaam voorbijtrokken.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter, 10 stops grijsfilter en 2 stops grijs verloopfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto van fotograferen bij de oisterwijkse bossen en vennen

DSC0718 Betere Landschapsfoto

Meer ontdekken over het fotograferen in hard licht? Lees dan nog even verder.

Workshops natuurfotografie in de buurt van Oisterwijk

Wil je ook alle skills van landschapsfotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt persoonlijke begeleiding van 2 professionele fotografen. De workshops zijn zo opgezet dat je alle nieuwe kennis en vaardigheden ook zelf na de workshop kunt toepassen. We geven verschillende workshops in en in de buurt van Oisterwijk.

Oisterwijk techniek

AAA6952 bewerkt Betere Landschapsfoto

Oisterwijk compositie

Workshop Landschapsfotografie Noord Brabant 8 Betere Landschapsfoto

Oisterwijk creatief

AAF0328 Betere Landschapsfoto

Bekijk alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *