Wij fotograferen vaak bij de Oisterwijkse vennen en bossen. De wisselende omstandigheden zorgen vaak voor afwisseling in de foto’s. Ontdek hoe de foto in hard licht is gemaakt.

Fotograferen bij de Oisterwijkse vennen en bossen

In dit artikel staat een foto centraal die we vorig jaar bij de Oisterwijkse vennen en bossen maakten. Tijdens deze shoot was het licht hard.

Voor veel fotografen niet de ideale omstandigheden om te fotograferen. Maar als je er toch bent…kun je best nog wat fotograferen bij de Oisterwijkse vennen en bossen.

Locatie Oisterwijk: vennen en bossen

Het gebied ligt tussen Tilburg en Den Bosch in Oisterwijk. Het wordt gekenmerkt door zo’n 40 vennen in ruim 750 hectare bos. De vennen en bossen maken onderdeel uit van het Nationaal Landschap het Groene Woud.

Favoriete ven

Meestal gaan we eerst naar één van onze favoriete vennen. Er liggen enkele eilandjes in die een sterk element in het landschap zijn.

Omstandigheden

Je kon net al lezen dat het licht hard was. Toch wilden we op deze plek fotograferen. Het was een warme dag in augustus, rond 9 uur in de ochtend.

Benaderen van het onderwerp

Door het harde licht – en de richting van het licht – kwamen de eilandjes niet van de achtergrond vrij. We besloten de voorgrond en beweging van de wolken te benadrukken om een voor ons interessant beeld te maken.

Gebruikte filters

Om in de voorgrond ‘onder water’ te kunnen kijken werd een polarisatiefilter gebruikt. Ook was een grijs verloopfilter nodig om het contrast te verkleinen. En we gebruikten een grijsfilter om de sluitertijd te verlengen. De sluitertijd in deze foto bedraagt 5 minuten. Die lange sluitertijd was nodig omdat de hoge wolken slechts langzaam voorbijtrokken.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter, 10 stops grijsfilter en 2 stops grijs verloopfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto van fotograferen bij de oisterwijkse bossen en vennen

DSC0718 Betere Landschapsfoto

Meer ontdekken over het fotograferen in hard licht? Lees dan nog even verder.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *