Af en toe zie je onderweg zo’n geweldige lucht dat je even moet stoppen om een foto te maken. Ontdek alles over hoe de foto in dit blog is gemaakt.

Fotograferen van dynamische wolkenluchten

In Nederland en België zie je regelmatig mooie wolkenluchten. Wolken versterken de sfeer in je foto’s. En afhankelijk van hoe de lucht eruitziet, voegen ze een dramatisch effect toe. Dat was ook het geval toen de foto voor dit blog werd gemaakt.

We waren onderweg naar een workshop. Een welbekende weer app voorspelde veel regen op de dag zelf. Uiteindelijk bleef het weer droog. Maar onderweg kregen we enkele stevige buien te verwerken.

De locatie

Bij de Philipsdam in Zeeland liggen de Krammer sluizen. Enkele jaren geleden is daar een groot windmolenpark aangelegd. En daar ontvouwde zich dit mooie schouwspel.

Na een pittige bui brak de lucht snel open. Het licht viel mooi op het landschap en de windmolens. En de natuur liet een enorme krachtige wolk zien. Dat vroeg om een foto.

Veel tijd hadden we niet. We stopten bij een parkeerterrein en hadden maar een paar minuten tijd. We konden de workshopdeelnemers immers niet op ons laten wachten.

Compositie

Omdat de foto snel moest worden gemaakt – en de omstandigheden ook snel zouden wijzigen – kozen we voor een eenvoudige oplossing. In dit geval moest de foto uit de hand worden gemaakt.

We kozen er ook voor om de horizon laag in beeld te leggen. De nadruk moest op de wolkenlucht komen te liggen.

We hadden geluk. Ook bleek dat geen filters nodig waren. De kleuren waren sterk genoeg. En het contrast tussen de bijna witte wolken en de voorgrond was klein genoeg om in het dynamisch bereik van de camera te passen.

We zorgden ervoor dat het water – het Slaak – rechts de rand van de foto niet raakte. Dat is sterker vinden we. De eerste foto was direct goed belicht. En als je tevreden bent met de compositie én geen tijd hebt….dan ben je klaar.

In andere situaties besteden we meer tijd aan het maken van een foto, maar dat was in dit geval niet mogelijk.

Meer leren over het fotograferen van wolkenluchten

Als je meer wilt leren over hoe je wolkenluchten fotografeert, lees dan ons blog ‘7 Tips voor het fotograferen van wolken’ eens. Hierin krijg je 7 praktische tips van ons.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 70-200mm f2.8

De foto

AAJ0452 Verbeterd NR Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *