In macrofoto’s zie je regelmatig lichtcirkels op de achtergrond en voorgrond. Hoe ontstaan ze? En hoe krijg je ze ook in je foto’s? Ontdek in het blog over macrofotografie hoe je de lichtcirkels zichtbaar maakt.

In een vorig blog schreven we over het fotograferen van waterdruppels. Je kreeg een aantal tips. Twee tips gingen juist over het niet toepassen van de tips. In dit fotografieblog passen we diezelfde twee tips juist wel toe.

Lichtcirkels, bokeh, of….

Bokeh is afgeleid van het Japanse ‘boke’ en het betekent onscherpte. Alle onscherpte in de foto is dus bokeh. Bokeh kan tegelijkertijd voor én achter het onderwerp waarop je hebt scherp gesteld voorkomen.

Nu heb je wazige foto’s waarin niet goed is scherp gesteld. Die onscherpte noemen we geen bokeh. Bokeh ontstaat – zoals wij het graag omschrijven – als je zorgvuldig scherpstelt, een groot diafragma gebruikt en voor een mooie en bewuste onscherpte in de achtergrond én voorgrond zorgt.

Ja, de lichtcirkels die je in de foto die centraal staat ziet vallen onder bokeh. Ze zijn ontstaan door waterdruppels die buiten het scherptedieptegebied liggen. Hoe verder de druppels van het scherpstelpunt liggen, des te groter de druppels als lichtcirkels worden weergegeven.

Zo krijg je lichtcirkels in macrofoto’s

Lichtcirkels in je foto’s kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest eenvoudige manier is als je waterdruppels tegen het licht in fotografeert. De lichtbron ligt dus achter de druppels. Eenvoudig toch?

Omstandigheden

Het is eenvoudig als de omstandigheden meewerken. En dat deden ze in dit geval. Er waren dauwdruppels in de vroege ochtend en de zon scheen volop. De waterjuffer was nog niet opgewarmd en bleef mooi zitten.

Dan heb je een onderwerp waar je dankbaar gebruik van kunt maken en een aantal minuten de tijd om zelf positie te kiezen, het diafragma te variëren en zo te bepalen hoe je het schouwspel voor je vastlegt.

Voor dit soort situaties ben je het beste vlak voor zonsopkomst op pad. Dan kun je je locatie – voor zover je die nog niet kent – vinden en heb je grofweg in het uur na zonsopkomst de tijd om dit soort beelden te maken.

Deze foto is gemaakt met een tele objectief waarop een voorzetlens was bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de scherpstelafstand een stuk kleiner wordt. De scherptediepte wordt daarmee ook erg klein. Maar dat werkt juist goed in combinatie met de waterdruppels.

Gebruikte apparatuur en instellingen

  • Camera: Canon 5Dmk4
  • Objectief: Tamron 70-200mm f2.8
  • Sluitertijd: 1/2000e seconde
  • Diafragma: f2.8
  • ISO-waarde: 100
  • Met voorzetlens

De foto

Macrofotografie: de lichtcirkels zorgen voor sfeer.

Meer lezen over macrofotografie

Wil je meer weten over macrofotografie? Lees dan de volgende blogartikelen met voorbeelden en tips:

Conclusie voor lichtcirkels maken in macrofotografie

Het creëren van lichtcirkels in macrofotografie voegt een prachtig bokeh-effect toe aan je foto’s. Door te werken met waterdruppels, natuurlijk licht, en zorgvuldig scherp te stellen, kun je indrukwekkende resultaten bereiken. Experimenteer met verschillende diafragma-instellingen en omstandigheden, vooral rond zonsopkomst, om de mooiste lichtcirkels vast te leggen en je macrofoto’s naar een hoger niveau te tillen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *