Abstracte macrofotografie is niet voor iedereen. Er zijn best veel fotografen die er geen warm gevoel bij krijgen. Dat is geen probleem. Iedere fotograaf zal zijn of haar persoonlijke voorkeuren hebben. Maar abstracte macrofotografie is eens heel iets anders. En je kunt verrassend leuke en mooie foto’s maken. We geven je een aantal voorbeelden en tips.

Wij vinden het leuk om, als we met creatieve macrofotografie ‘klaar’ zijn, nog een stap abstracter te gaan. Daarbij werken we soms met 100% onscherpte in de foto’s, of met een hele kleine scherptediepte. Het levert zeker niet altijd topfoto’s op, maar hoe vaak maak je die? Het is juist leuk om nog even in een ontspannen sfeer met een grote onscherpte te fotograferen en verrassend leuke beelden ‘tegen te komen’.

DSC2086 Betere Landschapsfoto

Wanneer je abstracte macrofotografie kunt toepassen

Alle omstandigheden zijn goed om abstracte foto’s te maken. We maken ze op zwaar bewolkte dagen, op dagen met hard licht en bijvoorbeeld ook in de avond of vroege ochtend. Je brengt onderwerpen meestal onherkenbaar in beeld en dat geeft je net wat meer speelruimte.

Er zijn een aantal concrete tips die je helpen in de abstracte macrofotografie en je direct kunt toepassen.

20170630 MG 0481 Betere Landschapsfoto

Dichtbij fotograferen

Als je dichtbij een onderwerp fotografeert, laat je er vaak maar een stukje van zien. Het onderwerp is al moeilijker te herkennen. Maak niet zomaar een foto maar ga, net als gebruikelijk, bewust op zoek naar een compositie. Lijnen, vlakken, kleur, structuur en contrast helpen je bij het vinden van een compositie die je graag vastlegt.

AAF8604 Betere Landschapsfoto

Handmatig scherpstellen

Het allerleukste en meest verrassende is dat je handmatig scherpstelt. Door zelf aan de scherpstelring te draaien, verplaats je het scherpstelvlak. Zo kom je steeds andere composities tegen en verleg je de focus. Dat je steeds andere composities tegenkomt, klinkt misschien raar. Maar je richt je op de eerdere genoemde lijnen, vlakken, kleur, structuur en contrast. Daarom noemen we het zo.

Experimenteer met abstracte macrofotografie

Macrofotografie is een ongelooflijk fascinerende tak van fotografie die je de mogelijkheid biedt om prachtige close-up beelden vast te leggen van objecten en organismen die je anders misschien nooit zou zien. Wanneer je ervoor kiest om met abstracte macrofotografie te experimenteren, open je een heel nieuwe wereld van mogelijkheden en technieken. Door de traditionele macrofotografie op een andere manier te benaderen, ontwikkel je niet alleen je creatieve vaardigheden, maar leer je ook om op een andere manier naar de wereld om je heen te kijken.

Een van de grootste voordelen van het experimenteren met abstracte macrofotografie is dat het je de kans biedt om verrassende en unieke foto’s te maken. Door de nadruk te leggen op lijnen, vormen en kleuren in plaats van op specifieke objecten, kun je beelden creëren die abstract en toch herkenbaar zijn. Deze foto’s zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar kunnen ook helpen om je fotografische vaardigheden en oog voor detail te verbeteren.

Maar abstracte macrofotografie is meer dan alleen maar experimenteren met nieuwe technieken en stijlen. Het is ook een geweldige manier om jezelf te trainen in het samenstellen van een compositie en het scherpstellen van je beelden. Bij het maken van deze abstracte beelden moet je goed nadenken over de plaatsing van je onderwerp en het gebruik van licht en schaduw om de gewenste sfeer en uitstraling te creëren. Het scherpstellen van je beeld is ook van cruciaal belang, aangezien de kleinste foutjes in scherpstelling bij macrofotografie snel opvallen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Verrassende resultaten met abstracte macrofotografie

    • Dat klinkt goed Cok. We wensen je heel veel plezier met fotograferen. Abstracte fotografie is weer eens iets anders. We hopen dat je het leuk vindt en een aantal mooie foto’s maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *