Abstracte macrofotografie is niet voor iedereen. Er zijn best veel fotografen die er geen warm gevoel bij krijgen. Dat is geen probleem. Iedere fotograaf zal zijn of haar persoonlijke voorkeuren hebben. Maar abstracte macrofotografie is eens heel iets anders. En je kunt verrassend leuke en mooie foto’s maken. We geven je een aantal voorbeelden en tips.

Wij vinden het leuk om, als we met creatieve macrofotografie ‘klaar’ zijn, nog een stap abstracter te gaan. Daarbij werken we soms met 100% onscherpte in de foto’s, of met een hele kleine scherptediepte. Het levert zeker niet altijd topfoto’s op, maar hoe vaak maak je die? Het is juist leuk om nog even in een ontspannen sfeer met een grote onscherpte te fotograferen en verrassend leuke beelden ‘tegen te komen’.

DSC2086 Beterelandschapsfoto

Wanneer je abstracte macrofotografie kunt toepassen

Alle omstandigheden zijn goed om abstracte foto’s te maken. We maken ze op zwaar bewolkte dagen, op dagen met hard licht en bijvoorbeeld ook in de avond of vroege ochtend. Je brengt onderwerpen meestal onherkenbaar in beeld en dat geeft je net wat meer speelruimte.

Er zijn een aantal concrete tips die je helpen in de abstracte macrofotografie en je direct kunt toepassen.

20170630 MG 0481 Beterelandschapsfoto

Dichtbij fotograferen

Als je dichtbij een onderwerp fotografeert, laat je er vaak maar een stukje van zien. Het onderwerp is al moeilijker te herkennen. Maak niet zomaar een foto maar ga, net als gebruikelijk, bewust op zoek naar een compositie. Lijnen, vlakken, kleur, structuur en contrast helpen je bij het vinden van een compositie die je graag vastlegt.

AAF8604 Beterelandschapsfoto

Handmatig scherpstellen

Het allerleukste en meest verrassende is dat je handmatig scherpstelt. Door zelf aan de scherpstelring te draaien, verplaats je het scherpstelvlak. Zo kom je steeds andere composities tegen en verleg je de focus. Dat je steeds andere composities tegenkomt, klinkt misschien raar. Maar je richt je op de eerdere genoemde lijnen, vlakken, kleur, structuur en contrast. Daarom noemen we het zo.

Experimenteer met abstracte macrofotografie

Door met abstracte macrofotografie te experimenteren, benader je de macrofotografie op een heel andere manier. Het zal je verrassende foto’s opleveren. En ondertussen train je jezelf op het gebied van het samenstellen van een compositie en scherpstellen. Daar heb je altijd voordeel van.

Workshops macrofotografie met een abstract tintje

Wil je je een dag onderdompelen in abstracte macrofotografie? We begeleiden je op het gebied van onscherpte en het vinden van aantrekkelijke composities. De workshop is praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

MAcrofotografie vormen en abstractie

20180606 G8A7151 Beterelandschapsfoto

Creatieve macrofotografie

Is dit te abstract? Geen punt, smaken verschillen nu eenmaal. Macrofotografie hoeft niet direct abstract te zijn. Binnen de macrofotografie heb je veel mogelijkheden, kijk maar eens naar de workshop macrofotografie creatieve technieken.

macro art Beterelandschapsfoto
20170820 MG 1882 Beterelandschapsfoto

Natuurfotografie coaching: creatieve macrofotografie

En als een workshop te ver weg is of als je echt de creatieve diepte in wilt, kun je eens naar het coaching traject Creatieve macrofotografie kijken. In 3 modules in 18 uitdagende opdrachten krijg je meer inzicht en doe je veel praktijkervaring op. Je krijgt steeds 1-op-1 feedback op de foto’s die je maakt.

Coaching Natuurfotografie Creatieve Macrofotografie Beterelandschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Beterelandschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

2 Comments for “Verrassende resultaten met abstracte macrofotografie

    • Dat klinkt goed Cok. We wensen je heel veel plezier met fotograferen. Abstracte fotografie is weer eens iets anders. We hopen dat je het leuk vindt en een aantal mooie foto’s maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.