Het kan een uitdaging zijn om scherpe landschapsfoto’s te maken. Haarscherpe landschapsfoto’s. Herken je dat je soms foto’s maakt die echt wel scherper hadden moeten zijn? Lees dan gerust verder.

Scherpe landschapsfoto’s lijken op het eerste oog een uitdaging. En als je nog niet zoveel ervaring hebt, kan dat ook zeker zo zijn. In het begin hadden wij er ook moeite mee. Maar geen zorgen, we geven je een 3-tal praktische tips die altijd werken. Volg ze en vanaf nu zullen je foto’s scherper zijn.

We starten met de 3 tips voor scherpere landschapsfoto’s.

Gebruik een statief

We schreven het al vaker: gebruik een stabiel statief. Het voordeel is dat je je handen vrij hebt. En dat je je eigen beweging, die tot bewegingsonscherpte leidt, direct voorkomt.

Je hebt niet altijd een statief nodig. Maar je zult vaak merken dat de onscherpte is ontstaan doordat de sluitertijd te lang was. Is de sluitertijd kort genoeg, dan kun je ook zonder statief fotograferen.

Fotografeer je echter rondom de zonsopkomst of zonsondergang, is het -te- donker of als je met lange sluitertijden fotografeert, gebruik dan gewoon je statief. De meest voorkomende oorzaak van onscherpe foto’s, een te lange sluitertijd, komt nu eenmaal doordat je de camera zonder statief niet lang genoeg kunt stil houden.

Geen duidelijke regel

Er is geen duidelijke regel die bepaalt wanneer je nog uit de hand kunt fotograferen en wanneer je op een statief overstapt. Een goede richtlijn is echter dat je sluitertijd niet langer mag zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntafstand. We geven je een voorbeeld: Is de brandpuntafstand 100mm en de sluitertijd 1/60e seconde? Gebruik dan een statief.

Gebruik een stabiel statief voor scherpe landschapsfoto’s

Maar ook als je met een statief fotografeert, heb je geen garantie op een foto zonder bewegingsonscherpte. Je statief moet ook stabiel genoeg zijn. Meer daarover lees je in het volgende blog:

Plaatsing van het statief voor scherpere landschapsfoto’s

Door de poten van het statief op een stevige ondergrond te plaatsen ben je al een heel eind. De uitdaging zit vaak in de stevigheid van die ondergrond. Let op met gras, mos, takjes, zand en gladde stenen. Als je met een langere sluitertijd fotografeert, is het van essentieel belang dat je statief stabiel staat. We weten dat dit even een paar tellen tijd vraagt, maar controleer de stabiliteit altijd. Je voorkomt niet alleen bewegingsonscherpte. Je beschermt ook je apparatuur tegen omvallen.

Fotoreis Opaalkust Beterelandschapsfoto Workshop 1 Betere Landschapsfoto
Een stevige ondergrond: fotografeer gerust met een langere sluitertijd.

Tip 2: Gebruik een afstandsbediening voor scherpe landschapsfoto’s

Een afstandsbediening is een handige accessoire voor scherpe landschapsfoto’s. Hiermee voorkom je vibraties die kunnen ontstaan als je de ontspanknop indrukt. Het maakt daarbij niet uit of je voor een afstandsbediening met of zonder kabel kiest.  Als je het gebruik van een afstandsbediening combineert met het gebruik van een statief, heb je de meeste problemen al opgelost.

Fotoreis Zuid Limburg Beterelandschapsfoto Zonsopkomst Workshop Betere Landschapsfoto
Weinig licht en een langere sluitertijd? Gebruik een statief én afstandsbediening.

Of gebruik de timer van de camera voor scherpe landschapsfoto’s

In plaats van een afstandsbediening kun je ook de ingebouwde timer van je camera gebruiken. Daarbij merken we op dat het moment waarop je de foto maakt een paar tellen kan worden uitgesteld. Als je bijvoorbeeld het exacte moment waarop de foto wordt gemaakt wilt bepalen, is een afstandsbediening beter.

We geven je een voorbeeld. Stel je voor dat je aan de kust fotografeert en de beweging van het water wilt vastleggen. De golven zijn in beweging en iedere golf is anders. Dan is het belangrijk dat je het exacte moment waarop de foto wordt gemaakt kunt bepalen. Met de ingebouwde timer van je camera is dat lastig omdat je bijvoorbeeld 2, 5 of 10 seconden vertraging hebt. Voordat je het weet is de golf weg. Het is dan belangrijk dat je controle houdt. Met een afstandsbediening, zonder vertraging, heb je altijd het gewenste moment te pakken.

DSC7974 Betere Landschapsfoto

Tip 3: Stel handmatig scherp voor scherpe landschapsfoto’s

De ene fotograaf zal zoveel mogelijk scherpstellen via de autofocus. Terwijl een andere fotograaf de voorkeur heeft voor handmatig scherpstellen. Wij kiezen er steeds vaker voor om handmatig scherp te stellen. Dit kan in het begin erg lastig zijn. Maar als je er eenmaal wat handigheid in krijgt, neemt je flexibiliteit toe.

Bij het handmatig scherpstellen geven we er de voorkeur aan om dat via live view te doen. Dit is vooral handig als je met een groot diafragma op de voorgrond wilt scherpstellen. Je kunt goed inzoomen en precies zien waar je scherpstelt. Focus peaking zal je ook weer helpen.

Focus Peaking 13 Betere Landschapsfoto
Voorbeeld van focus peaking: zie de rode lijnen en stippen: daar ligt de scherpte.

Fotografeer je ook met een tele objectief. Bekijk dan dit blog eens.

Bonus tip voor scherpe landschapsfoto’s: verwijder de camerariem

Een wellicht logische tip. Verwijder de camera riem! Dit is vooral belangrijk als je met langere sluitertijden en wat meer wind fotografeert. Als je camerariem op en neer flappert, zal dit ook weer tot bewegingsonscherpte leiden.

Conclusie

De tips voor scherpere landschapsfoto’s zijn niet zo moeilijk. De uitdaging zit er vooral in, nadat je ze onder de knie hebt gekregen, om ze consequent toe te passen. Het resultaat is heel simpel. Je maakt direct meer scherpe landschapsfoto’s. En dat is precies wat je wilt.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *