Met focus peaking kun je zeer nauwkeurig scherpstellen. Omdat je handmatig scherp stelt, kun je perfect bepalen waar de scherpte komt te liggen. Je bent vaker trefzeker als het op scherpte en scherptediepte aankomt. Ontdek hoe het werkt.
Wat is focus peaking
Focus peaking helpt je bij het handmatig scherpstellen van je foto’s en is in real-time beschikbaar. De software in je camera zoekt naar delen met hoog contrast. Die delen worden met een kleur weergegeven. Je ziet dus direct waar je foto scherp is, voordat je de foto maakt. Focus peaking wordt, afhankelijk van het merk, ook wel MF-peaking en peaking genoemd.
Met deze functie oefenen is niet echt nodig. Je zult er veel voordeel van hebben en je zult al snel perfect zelf bepalen waar de optimale scherpte in je foto’s ligt.
Heeft mijn camera focus peaking?
Nog niet alle camera’s beschikken over focus peaking. Het gemakkelijkste is om in de handleiding of op het internet te kijken. Inmiddels beschikken de meeste moderne spiegelloze camera’s over deze functie. En ook steeds meer spiegelreflexcamera’s hebben deze functie, al werkt het dan alleen in live view.
Wanneer gebruik je focus peaking
Er zijn een aantal situaties waarin focus peaking je helpt met nauwkeurig scherpstellen:
Kleine scherptediepte
Als je met een hele kleine scherptediepte werkt, wil de autofocus functie van je camera niet altijd perfect werken.
Maar ook met focus peaking loop je tegen de grenzen van je camera aan. In die situaties zul je toch echt handmatig moeten scherpstellen.
Dichtbij scherpstellen
Als de autofocus niet werkt, of lang nodig heeft en niet goed kan scherpstellen, is focus peaking ook een goede optie.
Weinig licht
Soms is er te weinig licht. Focus peaking kan je dan goed helpen tijdens het scherpstellen.
Weinig contrast
De bovengenoemde factoren vertalen zich vaak in weinig contrast. Je moet dan echt goed kijken. Maar met enkele puntjes die oplichten kom je er meestal ook.
Omdat je volledig controle wilt houden
Dit is misschien nog wel de beste reden om van focus peaking gebruik te maken. Camera’s en objectieven worden steeds slimmer en ondersteunen je op verschillende manieren tijdens het fotograferen. Maar voor een aansprekende en sfeervolle foto is meer nodig dan van automatische functies gebruik maken en op het knopje drukken. Door zelf te bepalen waar de optimale scherpte in je foto’s ligt houd je controle. En het houdt fotografie leuk vinden wij.
Focus peaking = handmatig scherpstellen
Focus peaking werkt als je je objectief op manual focus zet. Je stelt dus handmatig scherp. In een paar stappen werk je naar je handmatig scherpgestelde foto’s toe.
Hoe werkt focus peaking
Stap 1: Functie focus peaking activeren
In dit artikel gaan we ervan uit dat je camera deze functie aan boord heeft. Vervolgens schakel je focus peaking in. Waarschijnlijk doe je dat in één van de menu’s in je camera. En vergeet niet dat je op je objectief ‘autofocus’ uitschakelt.
Stap 2: selecteer een kleur
In de meeste camera’s kun je de kleur selecteren. Dat lijkt overbodig maar is erg handig. In de meeste camera’s kun je de kleur wit, geel, blauw en/of rood instellen. Kies voor een andere kleur dan die dominant in je compositie aanwezig is. Want een contrasterende kleur laat je eenvoudig zien waar de scherpte ligt. Aan de kust kies je dus niet voor blauw. En in de herfst, als de bladeren mooi zijn gekleurd, kies je niet voor geel of rood.
Stap 3: Draai aan de scherpstelring van het objectief
Door aan de scherpstelring te draaien, verleg je steeds de afstand waarop je scherp stelt.
Stap 4: Kijk door de zoeker of in live view
Kijk vervolgens in de zoeker of live view. Daar waar je de geselecteerde focus peakingkleur ziet, is je foto scherp.
Nadelen van focus peaking
Aan focus peaking zitten enkele nadelen. Echt spannend zijn ze niet, maar het is goed om te weten dat je soms tegen de grenzen van de technische mogelijkheden van je camera aanloopt. De functie:
- Laat een grotere scherptediepte zien dan er is. Controleer dus altijd waar de échte scherpte in je foto ligt
- Werkt niet altijd bij een hele kleine scherptediepte. In de macrofotografie is het wel eens lastig
- Werkt niet in situaties met weinig licht en contrast. Het komt zelfs voor dat de functie overdag niet werkt. Zelf merken we dit wel eens aan de kust. Ook als we dan de filters verwijderen, werkt de functie niet
Even wennen en je wilt niet meer anders
Je zult misschien even moeten wennen aan focus peaking, maar de voordelen zijn groot. Je hebt immers volledig controle over waar je in een foto scherpstelt. En je kunt al voordat je de foto maakt het resultaat goed inschatten.
Meer lezen over scherpstellen
Wil je meer weten over het scherpstellen van je foto’s? Bekijk dan deze artikelen eens:
- Scherpstellen in landschapsfotografie
- Hoe werkt handmatig scherpstellen
- Scherpstellen door de zoeker van je camera
workshops
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.
Samengevat:
✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop
Landschap
Kust
Macro
Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Goedemorgen Frank en Yvonne,
Bedankt voor de heldere uitleg over focuspeaking. Voor diegene die dit op hun toestel hebben lijkt het me wel een pluspunt. Helaas heeft mijn fototoestel dit niet.
Jullie artikels zijn altijd duidelijk geschreven en ik steek er telkens weer wat van op.
Hoop weer snel een workshop bij jullie te volgen.
Fijn weekend,
Rita
Goedemorgen Rita,
Focus peaking vinden we echt handig. Het is een mooi hulpmiddel om bij kleinere contrasten en scherptediepte de exacte scherpte te bepalen. We blijven gewoon nieuwe artikelen publiceren. En verwelkomen je graag weer eens in een workshop. We hebben er nog een flink aantal staan, ook in België. Tot de volgende en in de tussentijd veel plezier met fotograferen.
Ik werk zelf ook met focus peaking, vooral bij dichtbij danwel macro fotografie. Het was een interessant artikel om te lezen: de puntjes even op de i zetten. Vooral de nadelen waren een eye-opener.
Hoi Paul, focus peaking helpt ‘enorm’, maar het is geen wondermiddel hebben we gemerkt. Maar we maken er graag gebruik van. Veel plezier met fotograferen.