Met focus peaking kun je zeer nauwkeurig scherpstellen. Omdat je handmatig scherp stelt, kun je perfect bepalen waar de scherpte komt te liggen. Je bent vaker trefzeker als het op scherpte en scherptediepte aankomt. Ontdek hoe het werkt.

Wat is focus peaking

Focus peaking helpt je bij het handmatig scherpstellen van je foto’s en is in real-time beschikbaar. De software in je camera zoekt naar delen met hoog contrast. Die delen worden met een kleur weergegeven. Je ziet dus direct waar je foto scherp is, voordat je de foto maakt. Focus peaking wordt, afhankelijk van het merk, ook wel MF-peaking en peaking genoemd.

Met deze functie oefenen is niet echt nodig. Je zult er veel voordeel van hebben en je zult al snel perfect zelf bepalen waar de optimale scherpte in je foto’s ligt.

Focus Peaking 13 Betere Landschapsfoto
In dit geval lichten de scherpe delen in de foto op in de kleur rood.

Heeft mijn camera focus peaking?

Nog niet alle camera’s beschikken over focus peaking. Het gemakkelijkste is om in de handleiding of op het internet te kijken. Inmiddels beschikken de meeste moderne spiegelloze camera’s over deze functie. En ook steeds meer spiegelreflexcamera’s hebben deze functie, al werkt het dan alleen in live view.

Wanneer gebruik je focus peaking

Er zijn een aantal situaties waarin focus peaking je helpt met nauwkeurig scherpstellen:

Kleine scherptediepte

Als je met een hele kleine scherptediepte werkt, wil de autofocus functie van je camera niet altijd perfect werken.

Dichtbij scherpstellen met focus peaking

Maar ook met focus peaking loop je tegen de grenzen van je camera aan. In die situaties zul je toch echt handmatig moeten scherpstellen.

Dichtbij scherpstellen

Als de autofocus niet werkt, of lang nodig heeft en niet goed kan scherpstellen, is focus peaking ook een goede optie.

Weinig licht

Soms is er te weinig licht. Focus peaking kan je dan goed helpen tijdens het scherpstellen.

Focus peaking werkt ook goed aan de kust

Weinig contrast

De bovengenoemde factoren vertalen zich vaak in weinig contrast. Je moet dan echt goed kijken. Maar met enkele puntjes die oplichten kom je er meestal ook.

Dichtbij scherpstellen met focus peaking

Omdat je volledig controle wilt houden

Dit is misschien nog wel de beste reden om van focus peaking gebruik te maken. Camera’s en objectieven worden steeds slimmer en ondersteunen je op verschillende manieren tijdens het fotograferen. Maar voor een aansprekende en sfeervolle foto is meer nodig dan van automatische functies gebruik maken en op het knopje drukken. Door zelf te bepalen waar de optimale scherpte in je foto’s ligt houd je controle. En het houdt fotografie leuk vinden wij.

Focus peaking = handmatig scherpstellen

Focus peaking werkt als je je objectief op manual focus zet. Je stelt dus handmatig scherp. In een paar stappen werk je naar je handmatig scherpgestelde foto’s toe.

Hoe werkt focus peaking

Stap 1: Functie focus peaking activeren

In dit artikel gaan we ervan uit dat je camera deze functie aan boord heeft. Vervolgens schakel je focus peaking in. Waarschijnlijk doe je dat in één van de menu’s in je camera. En vergeet niet dat je op je objectief ‘autofocus’ uitschakelt.

Stap 2: selecteer een kleur

In de meeste camera’s kun je de kleur selecteren. Dat lijkt overbodig maar is erg handig. In de meeste camera’s kun je de kleur wit, geel, blauw en/of rood instellen. Kies voor een andere kleur dan die dominant in je compositie aanwezig is. Want een contrasterende kleur laat je eenvoudig zien waar de scherpte ligt. Aan de kust kies je dus niet voor blauw. En in de herfst, als de bladeren mooi zijn gekleurd, kies je niet voor geel of rood.

Stap 3: Draai aan de scherpstelring van het objectief

Door aan de scherpstelring te draaien, verleg je steeds de afstand waarop je scherp stelt.

Stap 4: Kijk door de zoeker of in live view

Kijk vervolgens in de zoeker of live view. Daar waar je de geselecteerde focus peakingkleur ziet, is je foto scherp.

Nadelen van focus peaking

Aan focus peaking zitten enkele nadelen. Echt spannend zijn ze niet, maar het is goed om te weten dat je soms tegen de grenzen van de technische mogelijkheden van je camera aanloopt. De functie:

 • Laat een grotere scherptediepte zien dan er is. Controleer dus altijd waar de échte scherpte in je foto ligt
 • Werkt niet altijd bij een hele kleine scherptediepte. In de macrofotografie is het wel eens lastig
 • Werkt niet in situaties met weinig licht en contrast. Het komt zelfs voor dat de functie overdag niet werkt. Zelf merken we dit wel eens aan de kust. Ook als we dan de filters verwijderen, werkt de functie niet

Even wennen en je wilt niet meer anders

Je zult misschien even moeten wennen aan focus peaking, maar de voordelen zijn groot. Je hebt immers volledig controle over waar je in een foto scherpstelt. En je kunt al voordat je de foto maakt het resultaat goed inschatten.

Meer lezen over scherpstellen

Wil je meer weten over het scherpstellen van je foto’s? Bekijk dan deze artikelen eens:

Alles over scherpstellen ontdekken

workshops technische vaardigheden

In de workshops Technische Vaardigheden voor zowel landschapsfotografie, kustfotografie en macrofotografie besteden we aandacht aan het correct scherpstellen. We besteden op individueel niveau aandacht aan het scherpstellen, onder andere via focus peaking als je camera die functie heeft. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan onder andere licht, belichting en een stukje compositie opbouw.

Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt begeleiding van 2 fotografen. Op het eerste oog lijken de workshops op elkaar. Maar scherpstellen in macrofotografie is echt wat anders dan het scherpstellen in een landschap of aan de kust. Maak je keuze voor de workshop die het beste bij je past.

Beterelandschapsfoto macrofotografie workshop Betere Landschapsfoto
DSC3170 2 Betere Landschapsfoto
Workshop landschapsfotografie Zeeland 3 Betere Landschapsfoto

coaching traject natuurfotografie | technische vaardigheden

Heb je geen tijd voor een workshop of is de afstand te groot? Dan kun je ook kiezen voor een persoonlijk coaching traject.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

4 Comments for “Wat is focus peaking in fotografie

 1. Goedemorgen Frank en Yvonne,

  Bedankt voor de heldere uitleg over focuspeaking. Voor diegene die dit op hun toestel hebben lijkt het me wel een pluspunt. Helaas heeft mijn fototoestel dit niet.
  Jullie artikels zijn altijd duidelijk geschreven en ik steek er telkens weer wat van op.
  Hoop weer snel een workshop bij jullie te volgen.
  Fijn weekend,
  Rita

  • Goedemorgen Rita,

   Focus peaking vinden we echt handig. Het is een mooi hulpmiddel om bij kleinere contrasten en scherptediepte de exacte scherpte te bepalen. We blijven gewoon nieuwe artikelen publiceren. En verwelkomen je graag weer eens in een workshop. We hebben er nog een flink aantal staan, ook in België. Tot de volgende en in de tussentijd veel plezier met fotograferen.

 2. Ik werk zelf ook met focus peaking, vooral bij dichtbij danwel macro fotografie. Het was een interessant artikel om te lezen: de puntjes even op de i zetten. Vooral de nadelen waren een eye-opener.

  • Hoi Paul, focus peaking helpt ‘enorm’, maar het is geen wondermiddel hebben we gemerkt. Maar we maken er graag gebruik van. Veel plezier met fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *