Je kunt op ieder moment van de dag fotograferen met lange sluitertijden. Zowel overdag als in het donker. In dit artikel leggen we in het kort uit hoe het werkt.
Fotograferen met lange sluitertijden is populair
Steeds meer natuurfotografen richten zich op het fotograferen met lange sluitertijden. Sommige fotograferen willen alleen de techniek eens uitproberen en anderen maken er hun handelsmerk van. In dit artikel nemen we een aantal belangrijke uitgangspunten voor het fotograferen met lange sluitertijden met je door.
Stabiliteit
Stabiliteit is heel belangrijk voor het fotograferen met lange sluitertijden. Je wilt immers bewegingsonscherpte voorkomen. Je moet dan op een paar dingen letten.
Gebruik een statief bij het fotograferen met lange sluitertijden
Tijdens het fotograferen met lange sluitertijden gebruik je een statief. Met een stevig statief zorgt je ervoor dat de sluitertijd in principe oneindig lang kan worden.
Vaak kiezen fotografen voor een lichtgewicht statief omdat ze dat gemakkelijk kunnen meenemen. Een lichtgewicht statief is meestal niet stabiel genoeg. Aan de Nederlandse kust waait het best flink. Je mag al snel met windkracht 4/5 rekening houden. Stabiliteit is dus een belangrijke factor.
Zet de beeldstabilisatie uit
Zorg er voor dat je de beeldstabilisatie uitzet. Het klinkt misschien gek, maar als je met een lange sluitertijd fotografeert, zal de beeldstabilisatie juist voor onscherpte in je foto’s zorgen. Het voorkomen van bewegingsonscherpte is cruciaal. Zit er bewegingsonscherpte in je foto, dan kan die de prullenbak in.
Verwijder de draagriem
En verwijder je draagriem voor het fotograferen met lange sluitertijden. Als je draagriem tijdens het fotograferen tegen het statief aan klappert, krijg je ook bewegingsonscherpte.
Let op bij het fotograferen met lange sluitertijden
Naast de stabiliteit zijn er nog een paar andere zaken om rekening mee te houden.
Afdekken zoeker bij een spiegelreflexcamera
Als je met een spiegelreflexcamera fotografeert, dek je de zoeker af. Hiermee voorkom je dat er licht via de sluiter ‘binnen valt’. Dek je de zoeker niet af, dan zal de sluitertijd niet zo lang worden als je wenst.
Voorkom lichtlekkage
En voorkom lichtlekkage tijdens het fotograferen met lange sluitertijden. Zorg ervoor dat er geen licht tussen de filters door valt. Want ook dan zal de sluitertijd niet zo lang worden als je wenst.
Fotografeer met filters
We hintten net al op het gebruik van filters. Als je rondom de zonsopkomst of zonsondergang fotografeert, of onder een dicht bladerdek, heb je soms geen filters nodig om te kunnen fotograferen met lange sluitertijden.
Je kunt echter 24 uur per dag met lange sluitertijden fotograferen als je een filter gebruikt.
Overdag zul je een grijsfilter moeten gebruiken. De hoeveelheid licht, de richting van het licht, het diafragma en de sterkte van het grijsfilter bepaalt de sluitertijd. Heb je meer ervaring, dan bepaal je de sluitertijd zelf en pas je de technische variabelen aan. Meer ontdek je in het artikel ‘Fotograferen met lange sluitertijden‘.
Welke filters gebruik je
In de praktijk zul je waarschijnlijk verschillende filters gebruiken om met lange sluitertijden te fotograferen. Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd, daar is het primair om te doen. Maar je zult ook meestal een polarisatiefilter gebruiken om reflecties te verminderen en een grijs verloopfilter om het contrast in de foto te verkleinen.
Kies voor kwaliteit
Welke filters je ook kiest, kies voor kwaliteit. Het is immers zonde om met goedkope filters te werken, waardoor je een zichtbaar kwaliteitsverlies hebt. Een relatief dure camera en objectief verdienen kwalitatief goede filters. Kies voor glazen filters die details behouden en bijna geen kleurzweem veroorzaken.
Plaats de filters nauwkeurig
En plaats je filters nauwkeurig. Door net even een paar tellen aan het afstellen van de filters te besteden, maak je nu eenmaal mooiere foto’s. Dit geldt in het bijzonder voor het polarisatiefilter en grijsverloopfilter.
Stapel de filters
De verschillende filters zijn er om verschillende redenen. In de praktijk zul je de filters combineren. Dat werkt het gemakkelijkste in een filtersysteem met een filterhouder.
Fotograferen met lange sluitertijden: Varieer de sluitertijden
Als je net met lange sluitertijden begint te fotograferen, zal het filter de sluitertijd bepalen. Je zult blij zijn als een foto lukt. Je ziet een prachtig resultaat: een lange sluitertijd, een goed belichte foto én geen bewegingsonscherpte.
Als je wat meer ervaring krijgt, wil je bewust met sluitertijden variëren. Dan wordt het fotograferen met lange sluitertijden echt leuk. Je zult foto’s met meer en minder dynamiek maken. Zoek daar je eigen weg in. Je leest vaak dat je op bulb moet fotograferen. Dat is, afhankelijk van welke camera je hebt, alleen zo als je sluitertijd langer dan 30 of 60 seconden is.
Juist met kortere sluitertijden laat je meer dynamiek zien. Maar zoals gezegd: zoek je eigen weg.
Veel is mogelijk, wen jezelf een vaste volgorde aan
Het fotograferen met lange sluitertijden biedt je veel mogelijkheden. Je zult de techniek eerst onder de knie moeten krijgen. Wen je in ieder geval een vaste volgorde aan. De techniek zul je je dan snel eigen maken. Daarna kun je je volledig op compositie en sfeer richten.
Meer weten
Er is veel te ontdekken over het fotograferen met lange sluitertijden. We helpen je nog verder op weg.
Meer lezen in het fotografieblog
In de volgende artikelen ontdek je nog meer tips:
- Fotograferen van reflecties
- De juiste sluitertijd voor kustfotografie
- Invoerende lijnen in kustfotografie
Je zult in deze artikelen zien dat we veel foto’s aan de kust maakten. Als je bewegende wolken en wat stroming in water kunt fotograferen, zit je natuurlijk ook al goed. We laten je juist veel kustfoto’s zien omdat die voorbeelden vaak het duidelijkst zijn. En ook omdat we het supergaaf vinden om aan de kust te fotograferen.
E-book over het fotograferen met lange sluitertijden en filters
We schreven een praktisch en compact e-book over het fotograferen met lange sluitertijden en filters.
In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ leggen in detail uit hoe filters werken, wanneer je ze gebruikt en hoe je de filters nauwkeurig plaatst. En nog belangrijker, aan de hand van verschillende voorbeelden krijg je duidelijke uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden.
workshops
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.
Samengevat:
✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop
Landschap
Kust
Macro
Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie